Τα τσιπ εγκεφάλου της Neuralink του Elon Musk έχουν προκαλέσει σοβαρή ζημιά σε πιθήκους που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα, σύμφωνα με καταγγελία που κατατέθηκε από ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων στο Yπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Τα ζώα υπέστησαν «ακραία ταλαιπωρία» μετά την εμφύτευση των τσιπ στον εγκέφαλό τους, σύμφωνα με το κείμενο της καταγγελίας, που μετέδωσε η «New York Post».
Ένα από αυτά έχασε αρκετά δάκτυλα των χεριών και των ποδιών «πιθανώς λόγω αυτοτραυματισμού ή άλλου απροσδιόριστου τραύματος».
Ένα άλλο ανέπτυξε μια λοίμωξη του δέρματος λίγο μετά την τοποθέτηση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλό του, ενώ ένα τρίτο έκανε εμετό και λαχάνιαζε, πριν «καταρρεύσει από την κούραση». Συνολικά χρειάστηκε να γίνει ευθανασία σε 15 από τους 23 πιθήκους, σύμφωνα με την καταγγελία από την Επιτροπή Γιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική.
«Σχεδόν όλοι οι πίθηκοι που είχαν εμφυτεύματα στο κεφάλι τους υπέφεραν από εξουθενωτικές επιπτώσεις στην υγεία τους.
Στην κυριολεξία ακρωτηρίαζαν και σκότωναν τα ζώα» είπε ο Τζέρεμι Μπέκαμ, μέλος της ομάδας, στη «New York Post».
Κριτικές που έρχονται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα που έδωσε ο Elon Musk.
Τον Ιανουάριο του 2021, το αφεντικό της Tesla είχε ισχυριστεί ότι είχε εμφυτεύσει με επιτυχία ένα τσιπ Neuralink στον εγκέφαλο ενός πιθήκου, μιλώντας στο podcast του «Good Time Show».
Λίγους μήνες μετά, η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο ενός πειραματόζωου να παίζει video game.
Αυτά τα πειράματα διενεργήθηκαν ανάμεσα στο 2017 και στο 2020 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ντέηβις.
Εκπρόσωπος του ιδρύματος, είπε στη «New York Post» ότι το πρότζεκ της Neuralink είχε προσεκτικά «εξεταστεί και εγκριθεί» και πως τηρήθηκαν οι ισχύοντες κανονισμοί.
Από την ιατρική στη διασκέδαση;
Η Neuralink επιθυμεί να αναπτύξει εγκεφαλικά εμφυτεύματα, επιτρέποντας τη σύνδεση του ανθρώπου με τον υπολογιστή. Αυτά τα τσιπ προορίζονται αρχικά για ιατρική χρήση.
Η εταιρεία στοχεύει σε άτομα με αναπηρίες, για παράδειγμα που πάσχουν από τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού, για να μπορέσουν να ανακτήσουν την κινητικότητά τους, μέσω επαφής ανθρώπου - μηχανής.
Όμως ο Elon Musk μοιάζει να «βλέπει» περισσότερα.
Σε μία διαδικτυακή διάσκεψη το 2020, το αφεντικό της Tesla είχε συγκρίνει το τσιπ του με ένα «Fitbit (συνδεδεμένο ρολόι) στο κρανίο σου».
Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση, ο δισεκατομμυριούχους είπε ότι θα ήταν εφικτό να ακούει κάποιος απευθείας μουσική στον εγκέφαλό του, μέσω αυτής της τεχνολογίας.
Πέρα από ζητήματα ηθικής φύσεως, η εμφύτευση τέτοιων τσιπ στον εγκέφαλο θέτει, επίσης, προβλήματα ασφαλείας.
Ελαττώματα στη σχεδίαση τσιπ τέτοιου τύπου θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να επιτρέψουν σε χάκερς να υποκλέψουν συγκεκριμένα δεδομένα, όπως εξηγήθηκε πρόσφατα στο Sputnik, από τον Φρέντερικ Οκάνα, ειδικό στον κυβερνοχώρο.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Elon Musk είπε ότι θέλει να κάνει δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στο 2022.
www.bankingnews.gr
Ταινία θρίλερ θυμίζει το πείραμα του Elon Musk για εμφύτευση τσιπ στον εγκέφαλο - Οι σοβαρές καταγγελίες
Συνολικά χρειάστηκε να γίνει ευθανασία σε 15 από τους 23 πιθήκους, σύμφωνα με την καταγγελία από την Επιτροπή Γιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική
Σχόλια αναγνωστών