O πληθωρισμός και η αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 14 Φεβρουαρίου 2022.
Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, βάσει των πρόσφατων δεδομένων, επιβεβαιώνεται ότι η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε κατά 0,3% το δ’ τρίμηνο του 2021.
Ωστόσο, το ΑΕΠ στην ΕΕ έφτασε, ακόμα και έτσι, σε προπανδημικά επίπεδα.
Το γεγονός ότι η ανάπτυξη συγκρατήθηκε οφείλεται στην εξάπλωση της παραλλαγής Omicron, ανέφερε η κυρία Lagarde, προσθέτοντας:
«Το πανδημικό κύμα και οι περιορισμοί που εφαρμόζονται για την αποτροπή εξάπλωσης των κρουσμάτων είναι πιθανό να συνεχίσουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη στις αρχές του τρέχοντος έτους.
Σε κάθε περίπτωση, τα σημεία συμφόρησης μπορεί να σταματήσουν να υπάρχουν ή να εξομαλυνθούν αργότερα, οπότε η οικονομία ενδέχεται να ανακάμψει ξανά αργότερα.
Για τον πληθωρισμό...
Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα του πληθωρισμού, η κυρία Lagarde επεσήμανε πως θα παραμείνει υψηλός λόγω των υψηλών τιμών στην Ενέργεια.
Ο άμεσος αντίκτυπός τους αντιπροσώπευε πάνω από το ήμισυ του μετρούμενου πληθωρισμού τον Ιανουάριο, καθώς μάλιστα το ενεργειακό κόστος ωθεί ανοδικά τις τιμές σε πολλούς τομείς.
Οι τιμές των τροφίμων έχουν επίσης αυξηθεί, λόγω εποχικών παραγόντων, του αυξημένου κόστους μεταφοράς και της υψηλότερης τιμής των λιπασμάτων.
Στα παραπάνω, λέει η Lagarde, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι γεωπολιτικές εντάσεις και το επίμονα υψηλό κόστος ενέργειας θα μπορούσε να ασκήσει ισχυρότερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Ακόμα, η Lagarde εξέφρασε την άποψη πως τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα θα παραμείνουν, αλλά υπάρχουν σημάδια υποχώρησης τους.
Σε σύγκριση με τις προσδοκίες τον Δεκέμβριο, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν ανοδική κλίση, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα.
Προφανώς, κατά την εκτίμηση της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, πρέπει να ληφθούν υπόψη ότι οι συνθήκες ζήτησης στη ζώνη του ευρώ, που δεν δείχνουν υπερθέρμανση.
Αυτό αυξάνει την πιθανότητα οι τρέχουσες πιέσεις στις τιμές να υποχωρήσουν πριν εδραιωθούν, επιτρέποντάς να στην Κεντρική Τράπεζα να επιτύχει τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.
«Πράγματι, αν και κινούνται ανοδικά τους τελευταίους μήνες, οι δείκτες μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό είναι συνεπείς με αυτήν την προσδοκία.
Οι δείκτες που βασίζονται σε έρευνες δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% έως το 2023 και θα παραμείνει κοντά σε αυτό το επίπεδο στη συνέχεια» αναφέρει η πρόεδρος της ΕΚΤ και καταλήγει:
«Η οικονομία της ζώνης του ευρώ συνέχισε να ανακάμπτει - αν και η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει υποτονική το α’ τρίμηνο του 2022.
Αν και η προοπτική για τον πληθωρισμό είναι αβέβαιη, είναι πιθανό να παραμείνει υψηλά για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά να υποχωρήσει στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Για το QE...
Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσουμε να μειώνουμε σταδιακά τον ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων μας τα επόμενα τρίμηνα και θα τερματίσουμε τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης αγοράς πανδημίας στα τέλη Μαρτίου.
Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Επιπλέον, υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται προτού το Διοικητικό Συμβούλιο αισθανθεί αρκετά βέβαιο ότι είναι κατάλληλη μια κλίση του επιτοκίου πολιτικής μας.
Και οι τρεις προϋποθέσεις εννοούνται ως διασφαλίσεις έναντι της πρόωρης αύξησης.
Τέλος, οποιαδήποτε προσαρμογή στην πολιτική μας θα είναι σταδιακή.
Ενόψει της τρέχουσας αβεβαιότητας, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ ευελιξία για την άσκηση νομισματικής πολιτικής, καταλήγει η κυρία Lagarde.
www.bankingnews.gr
Lagarde (ΕΚΤ): Πληθωρισμός και αβεβαιότητα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα - Αύξηση επιτοκίων όταν τελειώσει το QE
Βάσει των πρόσφατων δεδομένων, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε κατά 0,3% το δ’ τρίμηνο του 2021
Σχόλια αναγνωστών