Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Όχι» σε ευρωομόλογα από τη Σύνοδο Κορυφής - Σθεναρή αντίσταση από Γερμανία και Γαλλία

«Όχι» σε ευρωομόλογα από τη Σύνοδο Κορυφής - Σθεναρή αντίσταση από Γερμανία και Γαλλία
Γερμανία και Ολλανδία υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν πολλά ακόμα αδιάθετα κεφαλαία στο Ταμείο Ανάκαμψης 800 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Στον... πάγο φαίνεται πως μπαίνουν τα σχέδια για έκδοση ευρωομολόγων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αμυντικές δαπάνες αλλά και να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση που εντάθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που αποκαλύπτει το Reuters, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προετοιμάσουν το έδαφος για πιθανές απροσδόκητες δαπάνες που θα σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν θα φτάσουν έως το σημείο να αναφερθούν σε οποιαδήποτε νέα κοινή έκδοση χρέους.
Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ συναντώνται στις Βερσαλλίες για να συζητήσουν αναφορικά με περισσότερες αμυντικές δαπάνες, το αίτημα του Κιέβου να ενταχθεί στην ΕΕ και τρόπους να καταστήσει την Ευρώπη στρατηγικά ανεξάρτητη από παγκόσμιους προμηθευτές σε ενέργεια, μικροτσίπ και τρόφιμα.
Βγαίνοντας από την πανδημία της Covid-19, η οποία πρόσθεσε μεγάλο δημόσιο χρέος σε ολόκληρη την ΕΕ, οι κυβερνήσεις είχαν σχεδιάσει να αποσύρουν σταδιακά την έκτακτη δημοσιονομική στήριξη που ήταν απαραίτητη για να διατηρήσουν τις οικονομίες σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του lockdown.
Όμως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε την ΕΕ να ξανασκεφτεί αυτή την προσέγγιση, λόγω της αναμενόμενης απότομης αύξησης των δαπανών για την άμυνα και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα.
«Οι εθνικές μας δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
«Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος-μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι κρίσιμες για τους στόχους μας για το 2030», αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Σθεναρή αντίσταση από Γερμανία και Ολλανδία

Ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία θέλουν να εκδοθεί ξανά κοινό χρέος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλοι αντιτίθενται σθεναρά σε μια τέτοια κίνηση, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά ακόμη αχρησιμοποίητα κεφάλαια στο Ταμείο Ανάκαμψης 800 δισ. ευρώ της ΕΕ. Μόνο 74 δισ. ευρώ από το συνολικό ταμείο της ΕΕ έχουν εκταμιευθεί μέχρι στιγμής, καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμάσουν τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν με επιχορηγήσεις και εξαιρετικά φθηνά δάνεια. «Έχουμε άλλα μέσα (εκτός από νέο κοινό χρέος), ας τα χρησιμοποιήσουμε πρώτα», είπε μιλώντας στο Reuters, ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Το προσχέδιο συμπερασμάτων έδειξε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να βρουν χρήματα για τις μελλοντικές προκλήσεις αξιοποιώντας δημόσιους πόρους για να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, που θα κάνουν ευκολότερη την προώθηση καινοτόμων έργων.
«Θα χρησιμοποιήσουμε τον προϋπολογισμό και τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας για να προσελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης υψηλότερου κινδύνου για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία», επεσήμαναν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης