«Λίγο πριν την επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που διεξάγεται την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης διαμορφώνουν τη στάση τους» με τους «τέσσερις ηγέτες να απαιτούν να μπει πλαφόν στις τιμές εισαγωγής του φυσικού αερίου, ενώ θέλουν επιπλέον να καταργήσουν τη σύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με εκείνη του φυσικού αερίου, ώστε να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές", επισημαίνει σε άρθρο της η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt εστιάζοντας στην μίνι σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού Νότου για την ενέργεια που έγινε την Παρασκευή στη Ρώμη.
Μεταξύ άλλων η εφημερίδα παραθέτει την προειδοποίηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι "όταν το κόστος θέρμανσης πενταπλασιάζεται ή εξαπλασιάζεται, η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί σε εθνικό επίπεδο" και ότι η ενεργειακή κρίση "μπορεί να ξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού".
Όπως αναφέρει η Handelsblatt "η ιδέα για τη σύνοδο του Νότου προέκυψε κατά την τελευταία σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών στις Βερσαλλίες.
Ήδη εκεί ο (ιταλός πρωθυπουργός) Draghi είχε ζητήσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Η Γερμανία φοβάται ότι ένα τέτοιο ανώτατο όριο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τρίτες χώρες, τις οποίες ωστόσο έχει ανάγκη η ΕΕ, εάν επιδιώκει την απεξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Η Γαλλία, που μέχρι τώρα ακολουθούσε συνήθως κοινή πορεία με τις χώρες του Νότου, ακόμη δεν έχει εκφράσει σαφή θέση.
Υπάρχει κίνδυνος να διευρυνθεί το χάσμα ανάμεσα στις βόρειες και τις νότιες χώρες της ΕΕ όσον αφορά την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας.
Στο ζήτημα αυτό υπήρχαν διαφορές και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία".
www.bankingnews.gr
Handelsblatt: Μεγάλο το χάσμα ευρωπαϊκού Βορρά - Νότου στην ενέργεια - Τι θέλουν οι τέσσερις μεσογειακές χώρες
Όταν το κόστος θέρμανσης πενταπλασιάζεται ή εξαπλασιάζεται, η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί σε εθνικό επίπεδο και ότι η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού, μεταφέρει την άποψη του Έλληνα πρωθυπουργού η γερμανική οικονομική επιθεώρηση
Σχόλια αναγνωστών