Εντείνεται η ανησυχία για το ξέσπασμα μίας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τις κυβερνήσεις και τους παγκόσμιους οργανισμούς να προειδοποιούν για τις συνέπειες.
O πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επισιτιστική κρίση "παγκόσμιας κλίμακας", προειδοποίησε από τις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Julien Denormandi ενόψει της συνόδου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.
Οι υπουργοί της ΕΕ θα συζητήσουν για την επισιτιστική κατάσταση με τον Ουκρανό ομόλογό τους με βιντεοκλήση, πρόσθεσε ο ίδιος.
Καταρρέουν οι αλυσίδες εφοδιασμού
Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος δήλωσε την Παρασκευή ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων στην Ουκρανία καταρρέουν, με βασικές υποδομές όπως γέφυρες και τρένα να έχουν καταστραφεί από βόμβες και πολλά καταστήματα μαναβικής και αποθήκες να έχουν αδειάσει.
Μεγάλες ποσότητες σιταριού, καλαμποκιού και του κριθαριού παγκοσμίως παραμένουν παγιδευμένες στη Ρωσία και την Ουκρανία λόγω του πολέμου, ενώ ένα ακόμη μεγαλύτερο μέρος των παγκόσμιων λιπασμάτων έχει κολλήσει στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και των λιπασμάτων εκτινάσσονται στα ύψη.
Από την εισβολή τον περασμένο μήνα, οι τιμές του σιταριού έχουν αυξηθεί κατά 21%, το κριθάρι κατά 33% και ορισμένα λιπάσματα κατά 40%.
Η αναταραχή επιδεινώνεται από τις μεγάλες προκλήσεις που ήδη είχαν οδηγήσει σε αύξηση τις τιμές, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας, των περιορισμών στη ναυτιλία, του υψηλού ενεργειακού κόστους και των πρόσφατων ξηρασιών, των πλημμυρών και των πυρκαγιών.
Τώρα οικονομολόγοι, οργανώσεις και κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για τις επιπτώσεις: αύξηση της πείνας στον κόσμο, σημειώνουν οι New York Times.
Η επικείμενη καταστροφή αποκαλύπτει τις συνέπειες ενός μεγάλου πολέμου στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης.
Οι τιμές για τα τρόφιμα, τα λιπάσματα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, ακόμη και τα μέταλλα όπως το αλουμίνιο, το νικέλιο και το παλλάδιο, αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και οι ειδικοί αναμένουν τα χειρότερα καθώς τα φαινόμενα κλιμακώνονται.
Οι ουκρανικές φάρμες πρόκειται να χάσουν τις κρίσιμες περιόδους φύτευσης και συγκομιδής.
Τα ευρωπαϊκά εργοστάσια λιπασμάτων μειώνουν σημαντικά την παραγωγή τους λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας.
Οι αγρότες από τη Βραζιλία μέχρι το Τέξας μειώνουν τα λιπάσματα, απειλώντας το μέγεθος των επόμενων εσοδειών.
Η Κίνα, που αντιμετωπίζει τη χειρότερη σοδειά σιταριού της εδώ και δεκαετίες μετά τις σοβαρές πλημμύρες, σχεδιάζει να αγοράσει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, εν μέσω μειωμένης προσφοράς.
Και η Ινδία, η οποία εξάγει συνήθως μικρή ποσότητα σιταριού, έχει ήδη δει τη ζήτηση από το εξωτερικό να υπερτριπλασιάζεται σε σύγκριση με πέρυσι.
Αύξηση των τιμών και της πείνας
Σε όλο τον κόσμο, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη υψηλότεροι λογαριασμοί για τα οπωροκηπευτικά.
Τον Φεβρουάριο, οι τιμές στις ΗΠΑ είχαν ήδη αυξηθεί κατά 8,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 40 ετών, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πόλεμος θα διογκώσει περαιτέρω αυτές τις τιμές.
Για όσους ζουν στο χείλος της επισιτιστικής ανασφάλειας, η τελευταία άνοδος των τιμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε πείνα.
Αφού παρέμεινε ως επί το πλείστον σταθερή για πέντε χρόνια, η πείνα αυξήθηκε κατά περίπου 18% κατά τη διάρκεια της πανδημίας(έως 811 εκατομμύρια άτομα).
Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι ο αντίκτυπος του πολέμου μόνο στην παγκόσμια αγορά τροφίμων θα μπορούσε να οδηγήσει στην πείνα επιπλέον 7,6 έως 13,1 εκατομμύρια ανθρώπους.
Το κόστος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος έχει ήδη αυξηθεί κατά 71 εκατομμύρια δολάρια το μήνα, αρκετά για να μειωθούν οι ημερήσιες μερίδες για 3,8 εκατομμύρια άτομα.
Προειδοποιήσεις από G7 και Οργανισμό Τροφίμων
Η εισβολή στην Ουκρανία, γνωστή ως ο «σιτοβολώνας» της Ευρώπης, προκάλεσε σημαντικές αναταραχές στις αγορές εμπορευμάτων και τα κράτη απάντησαν συσσωρεύοντας σιτηρά και μαγειρικό λάδι ή ενθαρρύνοντας μεγαλύτερες σοδειές.
Η oμάδα των G7 και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FA)) προτρέπουν τους ηγέτες να διατηρήσουν ανοιχτές τις εμπορικές ροές, προειδοποιώντας ότι ο προστατευτισμός μπορεί να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα και να οδηγήσει σε άδεια ράφια σε χώρες που εξαρτώνται από εισαγωγές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022
Τα κράτη σε όλο τον κόσμο βρίσκονται ενώπιον της απειλή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και λαμβάνουν μέτρα για να εξασφαλίσουν τις δικές τους προμήθειες, επισημαίνεται στο δημοσίευμα
Οι συνέπειες του πολέμου
Ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, δύο από τις βασικές παραγωγούς χώρες σιτηρών, έχει πυροδοτήσει πανικό σχετικά με τις ελλείψεις, τιςαυξανόμενες τιμές και μια πιθανή έλλειψη των ρωσικών λιπασμάτων, που είναι απαραότητα για τις καλλιέργειες.
Αυτό προκάλεσε περιορισμούς στις εξαγωγές από την Ασία προς την Αμερική, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση σηματοδότησε ότι θα αντιστρέψει καθολικά την «προσέγγισή» της στη γεωργική πολιτική για να διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια.
Όχι στον προστατευτισμό
"Οποιαδήποτε σταθερότητα αποκτήσετε στη χώρα που επιβάλλει την απαγόρευση εξαγωγών είναι μια αστάθεια που εξάγεται στον υπόλοιπο κόσμο", δήλωσε ο Joseph Glauber, ανώτερος ερευνητής στο International Food Policy Research Institute στην Ουάσιγκτον.
Διατροφική ασφάλεια
Αξιωματούχοι της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 για να συζητήσουν τρόπους για να γίνουν πιο ασφαλείς οι προμήθειες τροφίμων.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη δυνατότητα χρήσης αγρανάπαυσης για πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και την παροχή υποστήριξης στη βιομηχανία χοιρινού κρέατος.
Τα μεμονωμένα κράτη
Ορισμένες χώρες προχωρούν μόνες τους σε μέτρα για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.
Η Βουλγαρία, ένας σημαντικός εξαγωγέας, διέθεσε κρατικούς πόρους για την αύξηση του εθνικού της αποθέματος σιτηρών, με στόχο να αγοράσει περίπου 1,5 εκατομμύριο τόνους.
Στη Γαλλία, παραγωγός ζωοτροφών η κυβέρνηση αποθηκεύει τους 800.000 τόνους σιτηρών που χρειάζεται κάθε μήνα, φοβούμενη ότι η παγκόσμια ζήτηση για δημητριακά θα μπορούσε να εξαντλήσει τις εγχώριες προμήθειες.
Εκτός του μπλοκ, οι μικρότεροι παραγωγοί, όπως Μολδαβία και Σερβία περιόρισαν τις πωλήσεις καλλιεργειών όπως το σιτάρι ή η ζάχαρη.
«Αν το κάνεις εσύ, τότε θα το κάνω κι εγώ», είπε ο Arif Husain, επικεφαλής οικονομολόγος στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. "
Αυτό είναι κάτι που δεν προτείνται όταν επικρατεί σοκ στην αγορά ούτως ή άλλως».
Η ομάδα του ΟΗΕ για τα τρόφιμα προσπαθεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες για τουλάχιστον 140 εκατομμύρια ανθρώπους φέτος, αλλά έχει μόνο τα μισά από τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια που χρειάζεται, είπε.
Ινδονησία
Η Ινδονησία, ο μεγαλύτερος παραγωγός ακατέργαστου φοινικέλαιου, αυξάνει τους εξαγωγικούς δασμούς στα 675 δολάρια/ τόνος, με βάση τις τρέχουσες τιμές, από 375 δολάρια.
Οι υψηλότεροι φόροι θα καταστήσουν πιο κερδοφόρα δραστηριότητα για τις εταιρείες να προμηθεύουν την εγχώρια αγορά, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Muhammad Lutfi.
Αργεντινή
Η Αργεντινή, ο κορυφαίος εξαγωγέας αλεύρων και λαδιού σόγιας, έθεσε εμπόδια στις εξαγωγές, μια κίνηση που συνήθως υποδηλώνει τα σχέδια για αύξηση της φορολόγησης.
Η χώρα επιδοτεί επίσης τη βιομηχανία επεξεργασίας σιταριού και απειλεί να περιορίσει τις εξαγωγές βοείου κρέατος.
Κατατάσσεται ψηλά στις παγκόσμιες πωλήσεις και στα δύο αγαθά.
Αίγυπτος
Ακόμη και η Αίγυπτος απαγορεύει τις εξαγωγές βασικών βασικών βασικών προϊόντων όπως αλεύρι, φακές και σιτάρι για τρεις μήνες.
Το πολυπληθέστερο αραβικό κράτος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού, βασιζόμενος στα δημητριακά για τα ζυμαρικά και ένα πρόγραμμα επιδότησης του ψωμιού που ταΐζει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.
Νωπά προϊόντα
Ο προστατευτισμός διαχέεται και στις ροές των νωπών προϊόντων.
Το Μαρόκο μειώνει τις εξαγωγές ντομάτας του με προορισμό την Ευρώπη για να εξασφαλίσει τις επερχόμενες γιορτές του Ραμαζανιού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και μιας ιστορικής ξηρασίας που μειώνει τις τοπικές σοδειές.
«Ο χρόνος δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερος», είπε ο Jean-Michel Grand, εκτελεστικός διευθυντής της Action Against Hunger UK, σχετικά με τους περιορισμούς.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών