H ενεργοποίηση του Poison Pill αποτελεί κίνηση υψηλού ρίσκου για την αμυνόμενη εταιρία Twitter - Οι κινήσεις του Musk
Ο Elon Musk ο επικεφαλής της Tesla πραγματοποίησε μια επιθετική εξαγορά μετοχών αποκτώντας το 9,4% των μετοχών στο Twitter το οποίο προσπαθεί να αμυνθεί.
Αξίξει να αναφερθεί ότι η προσφορά του Εlon Musk αποτιμάει το Twitter στα 41-42 δισ. δολάρια από 34 δισεκ. τρέχουσας αποτίμησης.
To Twitter απέρριψε την πρόταση του Elon Musk και όπως συμβαίνει στις μη φιλικές στρατηγικές ή στις επιθετικές εξαγορές αναζητούνται εναλλακτικά σχέδια.
Ο Elon Musk συνομιλεί με άλλους επενδυτές του Twitter καθώς η διοίκηση της εταιρίας ενεργοποίησε το Poison Pill ή δηλητηριώδες χάπι ή πιο απλά ενεργοποιεί το σχέδιο δικαιωμάτων μετοχών εφόσον ο Musk φθάσει να ελέγχει το 15% των μετοχών του Twitter.
Ωστόσο η ενεργοποίηση του Poison Pill αποτελεί κίνηση υψηλού ρίσκου για την αμυνόμενη εταιρία Twitter.
«Αλλά τα συμφέροντα των μελών ου ΔΣ και άλλα των μετόχων»
«Τα οικονομικά συμφέροντα του διοικητικού συμβουλίου της Twitter δεν αντιστοιχούν με εκείνα των μετόχων», έγραψε σε tweet το Σάββατο 16 Απριλίου 2022 ο δισεκατομμυριούχος και πλέον μέτοχος και ο ίδιος της εταιρείας Elon Musk.
Ο ισχυρός άνδρας της Tesla και της Space X απάντησε σε tweet σχετικό με τα ποσοστά που κατέχουν τα μέλη του Δ.Σ., λέγοντας ότι, με την αποχώρηση του Jack Dorsey από το σώμα, τα μέλη του Δ.Σ. δεν κατέχουν ούτε καν αθροιστικά σχεδόν καθόλου μετοχές
Ο Musk, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, έχει αρχίσει καμπάνια μέσω των social media υπέρ της πρότασης εξαγοράς που έχει υποβάλει.
Σημειώνει με νόημα ότι το Δ.Σ. της Twitter θα είναι νομικά υπόλογο εάν δρα κατά των συμφερόντων των μετόχων της εταιρείας.
Οι κινήσεις του Musk
Σε μια προσπάθεια να προχωρήσει στην επιθετική του εξαγορά κατά του Twitter ο Elon Musk συνομιλεί με άλλους πιθανούς επενδυτές που θα μπορούσαν να συνεργαστούν μαζί του ώστε να αποκτήσουν τον έλεγχο του κοινωνικού μέσου.
Μια πιθανότητα είναι να συνεργαστεί με την εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Silver Lake Partners, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος Egon Durban είναι ήδη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Twitter.
Το αν ο Musk θα παρουσίαζε στους μετόχους του Twitter μια εντελώς νέα προσφορά - ίσως αυξάνοντας το τίμημα - ή αν θα διεκδικούσε το Twitter με άλλους επενδυτές δεν είναι σαφές.
Τι είναι το Poison Pill
Εάν οποιαδήποτε επιχείρηση, μεμονωμένος επενδυτής ή όμιλος αποκτήσει το 15% ή περισσότερο των κοινών μετοχών του Twitter μέσω μιας συναλλαγής που δεν έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο, άλλοι μέτοχοι θα μπορούν να αγοράσουν επιπλέον μετοχές που θα εκδοθούν με discount, οπότε ο επιτιθέμενος θα υποστεί dilution, αραίωση ή απίσχναση.
Π.χ. εάν μια εταιρία έχει 100 μετοχές και ο επενδυτής της επιθετικής εξαγοράς απέκτησε τις 10 δηλαδή ελέγχει το 10% της εταιρίας, τότε η εταιρία μπορεί να εκδώσει π.χ. άλλες 20 μετοχές οπότε θα διαθέτει 120 μετοχές και οι 10 μετοχές του επιτιθέμενου θα αντιστοιχούν στο 8,3% του μετοχικού κεφαλαίου.
Να σημειωθεί ότι αυτό απαγορεύεται ρητώς από την ελληνική νομοθεσία.
Το πρόγραμμα λήγει στις 14 Απριλίου 2023.
Η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου, συμπεριλαμβανομένου του προεξοφλητικού επιτοκίου, σύντομα όταν θα ενημερώσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.
Η τεχνική Poison Pill, επίσης γνωστή ως σχέδιο δικαιωμάτων μετόχων, χρησιμοποιείται ως αμυντική στρατηγική από μια εταιρεία στόχο για να αποτρέψει ή να αποθαρρύνει μια πιθανή επιθετική εξαγορά.
Η ιστορία του δηλητηριώδους χαπιού
Ο όρος «δηλητηριώδες χάπι» προέρχεται από την εποχή των πολέμων και της κατασκοπείας όταν οι κατάσκοποι μετέφεραν ταμπλέτες δηλητηρίου.
Αν υπήρχε ο κίνδυνος να εντοπιστούν, οι κατάσκοποι θα έπρεπε να πάρουν το χάπι ώστε να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού.
Ο Martin Lipton, ένας διάσημος δικηγόρος με αντικείμενο τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, ανέπτυξε αυτή τη στρατηγική τη δεκαετία του 1980, όταν οι εξαγορές εταιρειών γίνονταν ολοένα και πιο διαδεδομένες.
Όταν μια εταιρεία απειλείται με εξαγορά, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο του δηλητηριώδους χαπιού για να γίνει λιγότερο ελκυστική για τον πιθανό αγοραστή, αυξάνοντας το κόστος απόκτησης και δημιουργώντας ισχυρά αντικίνητρα.
Η μέθοδος παρέχει στους υφιστάμενους μετόχους τη δυνατότητα να αγοράσουν πρόσθετες μετοχές σε χαμηλότερη τιμή με τον τρόπο αυτό αυξάνεται ο αριθμός των κυκλοφορουσών μετοχών οδηγώντας σε απίσχναση ή dilution τον επιτιθέμενο.
Πότε ενεργοποιείται το Poison Pill
Εάν ο Musk αποκτήσει το 15% των μετοχών του Twitter θα ενεργοποιηθεί το δηλητηριώδες χάπι ή Poison Pill.
Αυτό θα επιτρέψει σε άλλους μετόχους να αγοράσουν μετοχές με discount.
O Musk θα είναι ο μοναδικός μέτοχος που δεν θα μπορέσει να αποκτήσει αυτές τις φθηνότερες μετοχές.
Ο νόμος αυτός βέβαια μπορεί να ισχύει στις ΗΠΑ αλλά θεωρείται απαράδεκτος.
Εφόσον ενεργοποιηθεί το δηλητηριώδες χάπι θα καταστήσει την εξαγορά μετοχών πιο ακριβή και πιο δύσκολη.
Αυτή τη στιγμή ο Musk κατέχει πάνω από το 9% των μετοχών του Twitter.
Τι θα συμβεί;
Η χρήση του δηλητηριώδους χαπιού δεν σημαίνει πάντα ότι η εταιρεία είναι απρόθυμη να εξαγοραστεί.
Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter μπορεί να το χρησιμοποιεί ως τακτική για να αυξήσει το τίμημα.
Η διοίκηση του Twitter ανέφερε ότι θα αποδεχθεί μια προσφορά εάν «είναι προς το καλύτερο συμφέρον του Twitter και των μετόχων του».
Ωστόσο, η χρήση δηλητηριωδών χαπιών από το διοικητικό συμβούλιο θα μπορούσε να έχει σημαντικό κόστος για την εταιρεία και τους μετόχους της.
Θα μπορούσε να βλάψει την τιμή της μετοχής της εταιρείας και να αποθαρρύνει τους μελλοντικούς επενδυτές.
Οι θεσμικοί επενδυτές, ειδικότερα, διστάζουν να επενδύσουν σε εταιρείες που χρησιμοποιούν τέτοιες σκληρές αμυντικές τακτικές.
Οι μέτοχοι μπορούν επίσης να μηνύσουν το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας επειδή απέρριψε μια ελκυστική προσφορά και να κατηγορήσουν το management ότι δεν ενήργησε για τα συμφέροντα τους.
Ήδη ο Elon Musk έχει προειδοποιήσει ότι η ενεργοποίηση του Poison Pill μπορούσε να εκθέσει το διοικητικό συμβούλιο του Twitter σε τεράστιες ευθύνες απέναντι στους μετόχους.
Σύμφωνα έγκυρους νομικούς, τα δηλητηριώδη χάπια μπορούν να αποθαρρύνουν μια εξαγορά, αλλά γενικά δεν είναι η πρώτη επιλογή για την υπεράσπιση της εταιρείας.
Εάν ο επιτιθέμενος είναι επίμονος όπως ο Elon Musk οι επιλογές δεν είναι πολλές της αμυνόμενης εταιρίας αλλά δυνητικά βλάπτει την εταιρία το Poison Pill.
Ο Musk δεν δηλώνει σίγουρος
Ο Elon Musk έχει αναφέρει ότι «δεν είναι σίγουρος» αν θα πετύχει να αποκτήσει το Twitter.
«Η ισχυρή μου διαισθητική αίσθηση είναι ότι η ύπαρξη μιας δημόσιας πλατφόρμας που είναι στο μέγιστο βαθμό αξιόπιστη και ευρέως περιεκτική είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον του πολιτισμού», ανέφερε ο Musk.
To Twitter έχει 34 δισεκ. δολάρια χρηματιστηριακή αξία
Για μια εταιρεία που συναντάει δυσκολίες στην προσπάθεια να ανακάμψει η μετοχή καθώς έχει κολλήσει στα 45,08 δολάρια και η αποτίμηση είναι καθηλωμένη στα 34 δισεκ. δολάρια η ενεργοποίηση του Poison Pill ή δηλητηριώδους χαπιού είναι κίνηση υψηλού ρίσκου.
Η προσφορά του Musk
Ο Elon Musk αποκάλυψε ότι το προσφερόμενο τίμημα είναι υψηλό και οι μέτοχοί σας θα το λατρέψουν».
Ωστόσο η αγορά θεώρησε την προσφορά ότι ήταν πολύ χαμηλή και η αγορά φάνηκε να συμφωνεί.
Ο πρίγκιπας Alwaleed bin Talal της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι το προσφερόμενο τίμημα δεν «πλησιάζει την αξία» της δημοφιλούς πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο ο Πρίγκιπας δεν έχει πλέον άμεση ιδιοκτησία ούτε μιας μετοχής στο Twitter.
Ο Musk αποκάλυψε για πρώτη φορά το μερίδιό του στο Twitter στις 4 Απριλίου, καθιστώντας τον ως τον μεγαλύτερο μεμονωμένο επενδυτή.
Μάλιστα αποκάλυψε και Σχέδιο Β εάν το διοικητικό συμβούλιο του Twitter απέρριπτε την προσφορά του.
«Εάν η συμφωνία δεν λειτουργήσει, δεδομένου ότι δεν έχω εμπιστοσύνη στη διοίκηση, θα πρέπει να επανεξετάσω τη θέση μου ως μέτοχος», δήλωσε ο Musk.
H εναλλακτική
Εναλλακτικά, ο Musk μπορεί να απευθύνει έκκληση στους 82 εκατομμύρια οπαδούς του στο twitter (το ένα τέταρτο των συνολικών 217 εκατομμυρίων παγκόσμιων ενεργών χρηστών του Twitter) και να τους ζητήσει να αγοράσουν μετοχές και στη συνέχεια να τον εξουσιοδοτήσουν στην Γενική Συνέλευση.
Γιατί όσο κι αν το Twitter θέλει να απορρίψει οποιαδήποτε προσφορά εξαγοράς είναι αλήθεια ότι οδηγήθηκε εδώ λόγω της πολιτικής λογοκρισίας που έχει υιοθετήσει.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών