Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Jan Fabre καταδικάσθηκε για σεξουαλική παρενόχληση

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Jan Fabre καταδικάσθηκε για σεξουαλική παρενόχληση
Η υπεράσπιση παρουσίασε κατά την διάρκεια της δίκης μια διαφορετική εικόνα ενός «ρομαντικού αναρχικού», αλλά σε καμία περίπτωση ενός «εγκληματία»

Ο Βέλγος καλλιτέχνης Jan Fabre, ο οποίος δικάσθηκε κατηγορούμενος για βία, παρενόχληση, σεξουαλική παρενόχληση και προσβολή της αιδούς στην εργασία από τις χορεύτριες του θιάσου του που κατήγγειλαν τις πράξεις του με ανοικτή επιστολή το 2018, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή από δικαστήριο της Αμβέρσας.
Κατά την διάρκεια της δίκης, οι ενάγουσες περιέγραψαν τον Γιαν Φαμπρ ως άνθρωπο τυραννικό, που ταπείνωνε συστηματικά τις χορεύτριες και εξασκούσε σε ορισμένες περιπτώσεις σεξουαλικό εκβιασμό εναντίον τους.
Ο εισαγγελέας πρότεινε την επιβολή ποινής 3ετούς φυλάκισης, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι ορισμένα από τα αδικήματα είχαν παραγραφεί, καθώς τα γεγονότα αφορούσαν την περίοδο 2002-2018, ενώ απορρίφθηκαν οι κατηγορίες των έξι από τα ένδεκα καταγγέλλοντα θύματα.
Πολλά από τα θύματα περιέγραψαν φωτογραφίσεις ερωτικού χαρακτήρα υπό την καθοδήγηση του 63χρονου καλλιτέχνη, με πρόσχημα δημοσιεύσεις σε επιθεωρήσεις τέχνης. Ορισμένες από τις φωτογραφίσεις τελείωναν με ερωτικές πράξεις.
Η υπεράσπιση παρουσίασε κατά την διάρκεια της δίκης μια διαφορετική εικόνα ενός «ρομαντικού αναρχικού», αλλά σε καμία περίπτωση ενός «εγκληματία».
Η συνήγορός του παραδέχθηκε ότι ο Jan Fabre διαθέτει μία «ισχυρή προσωπικότητα» και το γεγονός ότι η συνεργασία μαζί του προϋποθέτει «να δοθεί κανείς 100%» σε εξαντλητικές παραστάσεις όπου στόχος είναι «η πραγματική εξάντληση, τα πραγματικά συναισθήματα».
Ο εισαγγελέας πρότεινε την επιβολή ποινής 3ετούς φυλάκισης, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι ορισμένα από τα αδικήματα είχαν παραγραφεί, καθώς τα γεγονότα αφορούσαν την περίοδο 2002-2018, ενώ απορρίφθηκαν οι κατηγορίες των έξι από τα ένδεκα καταγγέλλοντα θύματα.
Το δικαστήριο αναγνώρισε μία σεξουαλική επίθεση κατά μίας από τις χορεύτριες και βία και ταπεινώσεις κατά πέντε από τις μηνύτριες.
Ο Jan Fabre δεν εμφανίσθηκε στην δίκη του και ήταν επίσης απών κατά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης. Μία από τις συνηγόρους του εξέφρασε την ικανοποίηση της πλευράς του κατηγορουμένου για την απόφαση.

Οι κατηγορίες 

Η 18μηνη ποινή φυλάκισης με αναστολή πέντε ετών συνοδεύεται από στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων κατά την χρονική περίοδο της αναστολής.
Ο Γιαν Φαμπρ είναι καλλιτέχνης, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, χορογράφος και σχεδιαστής. Σπούδασε στο Δημοτικό Ινστιτούτο Διακοσμητικών Τεχνών και στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αμβέρσα. Έγραψε τα πρώτα του σενάρια για το θέατρο μεταξύ 1976 και 1980 και έκανε επίσης τις πρώτες του σόλο παραστάσεις.
Στις 26 Οκτωβρίου 2012, πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια ενός γυρίσματος στο δημαρχείο της Αμβέρσας για μια επερχόμενη ταινία, πετούσαν ζωντανές γάτες στον αέρα. Ο εκτελεστικός πρόεδρος της φιλοζωικής προστασίας των ζώων, Luc Bungeneers, είπε ότι είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματός του όταν άκουσε γάτες να ουρλιάζουν.
«Προς φρίκη μου, ανακαλύψαμε ότι οι γάτες δέχονταν επίθεση στο όνομα της τέχνης», είπε ο Bungeneers. Αργότερα εκείνη την ημέρα, ο Jan Fabre ισχυρίστηκε ότι όλες οι γάτες ήταν καλά στην υγεία τους και ότι ήταν μια συνωμοσία του πολιτικού κόμματος NVA.
ΟJan Fabre έλαβε επίσης 20.000 email που επέκριναν την πράξη του. Είχε επίσης δεχτεί επίθεση επτά φορές από άνδρες που κουβαλούσαν μπαστούνια ενώ έκανε τζόκινγκ στο πάρκο και αναγκαζόταν να κοιμάται σε διαφορετική τοποθεσία κάθε βράδυ. Η Interest of Animals έκανε επίσης παράπονα για την αμφιλεγόμενη πράξη του Φαμπρ.
Στη συνέχεια, το 2016, ξέσπασε μια τεράστια διαμάχη σχετικά με το σχέδιό του να μετατρέψει το μεγάλο φεστιβάλ τεχνών της Ελλάδας σε «ένα φόρο τιμής στο Βέλγιο» και να αφιερώσει οκτώ από τις δέκα παραγωγές του φεστιβάλ σε εκείνες από την πατρίδα του.
Τον Οκτώβριο του 2016, το ρωσικό κρατικό μουσείο Ερμιτάζ διοργάνωσε μια έκθεση Φαμπρ που προκάλεσε πολλές κριτικές από επισκέπτες και ιδρύματα όπως η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Νεκρά ζωάκια σε περίεργες πόζες προκάλεσαν κατακραυγή στους Ρώσους χρήστες των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης που ξεκίνησαν μια καμπάνια με το hashtag #позорэрмитажу, ή «Ντροπή σου, Ερμιτάζ».
Ο αριθμός των αναρτήσεων στο Instagram με αυτόν τον τρόπο ανήλθε σε σχεδόν 10.000 μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
Στη συνέχεια, το μουσείο διοργάνωσε μια εκδήλωση για να συναντήσει το κοινό και να εξηγήσει την έκθεση αφού αρνήθηκε να σταματήσει την έκθεση, η οποία επρόκειτο να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2017. Ο καλλιτέχνης ισχυρίστηκε επανειλημμένα ότι τα ζώα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ήδη νεκρά και είχαν βρεθεί στο δρόμο και αρνήθηκε οποιεσδήποτε κατηγορίες από τους επικριτές για σκληρότητα και σαδισμό.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης