Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Αποσύρεται η πρόταση απαγόρευσης μεταφοράς ρωσικού αργού διά θαλάσσης - Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας

ΕΕ: Αποσύρεται η πρόταση απαγόρευσης μεταφοράς ρωσικού αργού διά θαλάσσης - Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας
Πέρασε η θέση της Ελλάδας....
Προς κατάργηση βαίνει η πρόταση απαγόρευσης για μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μέσω τάνκερ, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την πίεση και της Ελλάδας, μαλακώνει το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας… 

Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες μέλη προτίθενται να καταργήσουν την υπό κατάρτιση απαγόρευση σε ό,τι αφορά τη μεταφορά αργού τάνκερ ιδιοκτησίας Ευρωπαίων πλοιοκτητών προς τρίτες χώρες.
Η Ελλάδα, της οποίας η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ναυτιλία, ήταν μεταξύ των κρατών μελών που συνέβαλαν στην απόσυρση της εν λόγω διάταξης.
Η έλλειψη μια ενιαίας θέσης ήταν κεντρικό στοιχείο για την απόρριψη της πρότασης.
Η απαγόρευση στα ευρωπαϊκά πλοία να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε οποιονδήποτε προορισμό στον κόσμο θα ασκούσε περαιτέρω πίεση στις εξαγωγές της Μόσχας.
Ακόμα κι έτσι, όμως, η απαγόρευση ασφάλισης -και άλλων υπηρεσιών- στα πλοία αποτελεί σημαντική πίεση.
Σε κάθε περίπτωση, οι τρέχουσες προτάσεις θα κάνουν πολύ πιο δύσκολη τη ζωή στη Ρωσία, υπό τον όρο ότι θα υιοθετηθούν.
Για παράδειγμα, η απαγόρευση παροχής ασφάλισης θα καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου στόλου πετρελαιοφόρων που μεταφέρει ρωσικά βαρέλια.
Οι εταιρείες δεξαμενόπλοιων ασφαλίζουν τα πλοία τους έναντι κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοκηλίδων.
Μέσω μιας οργάνωσης που ονομάζεται International Group of P&I Clubs στο Λονδίνο, οι ιδιοκτήτες πλοίων «αγοράζουν» κάλυψη από 80 αντασφαλιστές.
Ως εκ τούτου, μια απαγόρευση θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατη την εξασφάλιση τέτοιας κάλυψης, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των αντασφαλιστών είναι Ευρωπαίοι.
Τα μέλη του International Group καλύπτουν το 95% του στόλου των δεξαμενόπλοιων για διαρροές και άλλους θαλάσσιους κινδύνους.  
Καταγραφή_183.JPG
Συζητήσεις

Οι χώρες της ΕΕ διαβουλεύονται για το έκτο πακέτο κυρώσεων, με τους διπλωμάτες να προσπαθούν να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας για την προτεινόμενη απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.
Υπενθυμίζεται πως δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία το Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, η ΕΕ σκόπευε να απαγορεύσει τη μεταφορά σε τρίτες χώρες αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου που προέρχονται από τη Ρωσία ή έχουν εξαχθεί από τη Ρωσία, όμως αυτός ο όρος δεν υπάρχει πλέον.
Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ προτείνει επίσης να απαγορεύσει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να παρέχουν ασφαλιστικές υπηρεσίες, που απαιτούνται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου οπουδήποτε στον κόσμο.
Αυτή η διάταξη αναμένεται να παραμείνει, παρά την απροθυμία ορισμένων κρατών μελών.
Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και τα μέτρα ενδέχεται να αλλάξουν μέχρι να εγκριθούν και από τις 27 χώρες.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες προτάσεις, η απαγόρευση θα εξαιρεί πλήρως τα εμπορεύματα που δεν προέρχονται από τη Ρωσία - ακόμη και αν διέρχονται από τη χώρα.
Αυτό θα απελευθερώσει πετρέλαιο από το Καζακστάν ή άλλες τρίτες χώρες.
Επισημαίνεται πως η ΕΕ επιδιώκει να απαγορεύσει τις εισαγωγές αργού πετρελαίου τους επόμενους έξι μήνες και διυλισμένων καυσίμων έως τις αρχές Ιανουαρίου.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν θα παρέχουν «τεχνική βοήθεια, υπηρεσίες μεσιτείας, χρηματοδότηση ή οικονομική βοήθεια ή οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με αυτές τις απαγορεύσεις».  

Νέο βέτο της Ουγγαρίας

Πέρα από τη μεταφορά ρωσικού αργού, συνεχίζει να διατηρεί το βέτο στην πρόταση της ΕΕ για πλήρες εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ουγγαρία.
Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, συνάντηση των 27 πρεσβευτών της ΕΕ σχετικά με το προαναφερθέν ζήτημα ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, με τις συνομιλίες να επαναλαμβάνονται τις επόμενες ημέρες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Η πρόταση της ΕΕ επιδιώκει να απαγορεύσει το αργό πετρέλαιο τους επόμενους έξι μήνες και τα διυλισμένα καύσιμα έως τις αρχές Ιανουαρίου.
Η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία αναζητούν παρατάσεις για το πότε θα χρειαστεί να συμμορφωθούν με τα μέτρα.
Οι ηγέτες της Ομάδας των 27 χωρών πρόκειται επίσης να πραγματοποιήσουν βιντεοκλήση αργότερα την Κυριακή για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τι προτείνει η Κομισιόν

Την επιβολή σταδιακού embargo στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς και την αποβολή της Sberbank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, από το σύστημα πληρωμών SWIFT θα περιλαμβάνει το έκτο πακέτο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αναφερόμενη στην επιβολή του σταδιακού embargo στο ρωσικό, το οποίο εκτιμάται ότι θα εφαρμοστεί πλήρως σε μια περίοδο 6 – 8 μηνών, η von der Leyen είπε ότι οι κυρώσεις προβλέπουν «την πλήρη απαγόρευση εισαγωγής για όλο το ρωσικό πετρέλαιο, θαλάσσιο και αγωγό, αργό και διυλισμένο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης