Η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία άλλαξε τον υπολογισμό της Κομισιόν
Αυτό δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ στο Politico την Πέμπτη.
Συγκεκριμένα, οι κανόνες, που επιδιώκουν να περιορίσουν τα ετήσια κρατικά ελλείμματα στο 3% και το δημόσιο χρέος στο 60% της παραγωγής, καταργήθηκαν με την έναρξη της πανδημίας του covid 19.
Το σκεπτικό ήταν, οι χώρες να μην τιμωρούνται επειδή προσπάθησαν να αναζωογονήσουν τις οικονομίες τους ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα για τις ανάγκες της επιδημίας.
Τα κρατικά ελλείμματα και τα δάνεια χρέους στην ευρωζώνη συρρικνώθηκαν ελαφρά το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά παραμένουν πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα στο 5,1% και 95,6% κατά μέσο όρο, αντίστοιχα, σύμφωνα με τη Eurostat.
O πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τα σχέδια της ΕΕ
Ωστόσο, με πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες να ανακάμπτουν το 2021, οι Βρυξέλλες στόχευαν να επαναφέρουν τους "σκληρούς" κανόνες στα τέλη του 2022.
Η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία άλλαξε αυτόν τον υπολογισμό, ωθώντας την Επιτροπή να ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ότι θα περίμενε τον Μάιο για να αποφασίσει.
Η προσδοκία για παράταση ήταν στα χαρτιά, ακόμη και σε βόρειες χώρες όπως η Ολλανδία.
Την ίδια στιγμή, οι διαφωνίες μεταξύ του Επιτρόπου Οικονομίας Paolo Gentiloni, ο οποίος υποστηρίζει την παράταση και του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου Valdis Dombrovskis, ο οποίος τάσσεται υπέρ της επιστροφής των κανόνων, κράτησε το θέμα ανοιχτό.
Όταν οι Επίτροποι συναντήθηκαν για την τακτική συνάντησή τους την Τετάρτη, αποφάσισαν τελικά να δώσουν παράταση ενός έτους, ενώ συμφώνησαν να διατηρήσουν τις υπερχρεωμένες χώρες υπό αυστηρότερη επιτήρηση, ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι.
Τον τελευταίο λόγο,θα έχουν οι ίδιες οι χώρες.
Η συζήτηση για την παράταση των μέτρων θα γίνει πιθανότατα την προσεχή Τρίτη 24/5 στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, αλλά δεν θα καταλήξουν πιθανότατα σε απόφαση, δήλωσε αξιωματούχος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών