Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία μπορεί να βάλει στα ταμεία της 100 δισ. δολ. από τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Αν και η Δύση διατείνεται οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία θα «γονατίσουν» τη ρωσική οικονομία, οι αριθμοί δείχνουν μια διαφορετική εικόνα. Η οικονομία της Ρωσίας αντιστέκεται σθεναρά. Το ρούβλι είναι το νόμισμα με την καλύτερη απόδοση το 2022, ενώ στα ρωσικά ταμεία θα μπουν τουλάχιστον 100 δισ. δολ. προερχόμενα από την Ευρώπη για την αγορά φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα ποσό ρεκόρ, ενώ σε αυτό δεν λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα από πετρέλαιο, άνθρακα και άλλα ορυκτά.
Όσον αφορά την οικονομία, το α' τρίμηνο του 2022 επιβραδύνθηκε στο 3,5% σε ετήσια βάση, έπειτα από ανάπτυξη 5% το προηγούμενο τρίμηνο. Για το 2022, αναμένεται συρρίκνωση κατά 7,8% λόγω των κυρώσεων, με αναλυτές -ωστόσο- να υπογραμμίζουν ότι δεδομένων των συνθηκών, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.
Και σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία είναι «δίκοπο μαχαίρι» για τη Δύση, καθώς επηρεάζονται άμεσα και οι δυτικές οικονομίες. Η τιμή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου παραμένουν στα ύψη -όπως και των τροφίμων- εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό.
Έσοδα ρεκόρ προερχόμενα από… Ευρώπη
To ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλείται εκτιμήσεις αναλυτών της Citi στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία μπορεί να βάλει στα ταμεία της το ποσό - ρεκόρ των 100 δισ. δολ. από τις πωλήσεις φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες φέτος.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, τα προβλεπόμενα έσοδα από τις πωλήσεις φυσικού αερίου θα είναι σχεδόν διπλάσια από πέρυσι. Μάλιστα, στην ανάλυση δεν λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα από την πώληση πετρελαίου, άνθρακα και άλλων ορυκτών.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι, παρά τις κυρώσεις, τις ηχηρές δηλώσεις και τις υποσχέσεις για επιβολή εμπάργκο, 27 χώρες της ΕΕ στέλνουν καθημερινά 200 εκατ. δολάρια στη Gazprom.
Oxford Economics: Πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ακόμα και με embargo της ΕΕ
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Oxford Economics, η Ρωσία βρίσκεται στον δρόμο προς την επίτευξη αξιοσημείωτου πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ακόμα και στην περίπτωση που οι χώρες της ΕΕ καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή embargo στο ρωσικό πετρέλαιο.
Στην ίδια ανάλυση επισημαίνεται ότι ο αντίκτυπος από τους προηγούμενους γύρους κυρώσεων της ΕΕ επί της Ρωσίας δεν έχει ακόμη πλήρως υλοποιηθεί, καθώς οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ αναμένεται να μειωθούν απότομα από τις 15 Μαΐου και μετά, όταν θα εφαρμοστούν πλήρως οι κυρώσεις ενάντια στις κρατικές εταιρείες παραγωγής πετρελαίου που αποφασίστηκαν τον Μάρτιο.
Παράλληλα, οι αναλυτές σημειώνουν πως αν και ένα embargo από την ΕΕ θα προκαλούσε σίγουρα «πλήγμα» στην Ρωσία, ωστόσο, σύμφωνα με υπολογισμούς, δεν θα αποτελούσε εμπόδιο για ένα πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών το 2022 και το 2023. Όπως επισημαίνεται, καθώς το πετρέλαιο μπορεί να αποσταλεί πιο εύκολα στις χώρες εκτός ΕΕ από ό,τι το φυσικό αέριο που παραδίδεται μέσω αγωγών, η Ρωσία ήδη έχει καταφέρει να εκτρέψει ορισμένες από τις εξαγωγές της στην Ασία. Έτσι, αν και οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου τον Φεβρουάριο μειώθηκαν ελαφρώς, ανέκαμψαν τον Απρίλιο, αυξανόμενες κατά 620 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα σε 8,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του IEA.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στους δύο πρώτους μήνες της σύγκρουσης η ρωσική οικονομία συνέχισε να λαμβάνει μεγάλα έσοδα από φόρους στους υδρογονάνθρακες. Τον Απρίλιο οι φορολογικές εισπράξεις για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν σχεδόν 1,8 δισ. ρούβλια από 1,2 δισ. ρούβλια τον Μάρτιο, με τον ενιαίο προϋπολογισμό, που περιλαμβάνει και τους περιφερειακούς προϋπολογισμούς, να παρουσιάζει πλεόνασμα 2,7 δισ. ρούβλια τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, σε σύγκριση με 0,7 δισ. ρούβλια κατά την ίδια περίοδο του 2021. Η Oxford εκτιμά πως οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι ο κύριος λόγος για τα απροσδόκητα έσοδα.
Το ρούβλι είναι το νόμισμα με τις καλύτερες αποδόσεις το 2022
Την ίδια στιγμή, το ρούβλι είναι το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις το 2022, παρά την οικονομική κρίση στη ρωσική οικονομία, η οποία υποστηρίζεται τεχνητά από τους ελέγχους που επέβαλε η Ρωσία στα τέλη Φεβρουαρίου για να θωρακίσει τον χρηματοπιστωτικό της τομέα, αφού έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.
Η απαίτηση για τις εταιρίες που εξάγουν προϊόντα να μετατρέπουν το 80% των εσόδων τους σε ρούβλια στηρίζει το ρωσικό νόμισμα, ενώ η ζήτηση για δολάρια και ευρώ περιορίζεται από τα capital controls και τη μείωση των εισαγωγών λόγω της διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τις κυρώσεις ΗΠΑ και ΕΕ προς τη Ρωσία.
Σήμερα, Παρασκευή (20/5/2022), το ρούβλι διαμορφώνεται στα 57,86 ανά δολάριο στο χρηματιστήριο της Μόσχας, ενώ έναντι του ευρώ, το ρούβλι διαμορφώνεται στα 60,03.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών