Μια… φορά κι έναν καιρό, η Μόσχα προειδοποίησε πολλές φορές, τη Βαρσοβία και την Ουάσιγκτον για αντίποινα για τη δημιουργία βάσης για το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα στην Πολωνία.
Οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν και έτσι ως απάντηση της ρωσικής πλευράς μπορούν να θεωρηθεί η εγκατάσταση στην περιοχή του Kaliningrad των πυραύλων Iskander και Kinzhal και των μαχητικών MiG-31K...
Παρόμοια είναι η υπόθεση με το αμερικανικό προγεφύρωμα στη Ρουμανία: η Ρωσία απάντησε αναπτύσσοντας αντιπλοϊκά συστήματα Bastion με πυραύλους κρουζ Onyx στην Κριμαία.
Όσο για τη Βαλτική, δηλαδή με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδία στο ΝΑΤΟ: Και οι δύο χώρες θα μπουν στη ακτίνα δράσης των ρωσικών οπλικών συστημάτων ακριβείας.
Το αμερικανικό περιοδικό The National Interest έχει δημοσιεύσει ένα άρθρο με τίτλο: «Γιατί η ρωσική ναυτική βάση του Καλίνινγκραντ παρουσιάζει ένα θανατηφόρο δίλημμα για το ΝΑΤΟ» με υπότιτλο: «Η περιοχή γίνεται ραγδαία ένα ένοπλο φρούριο, γεμάτο με όλο και πιο εξοπλισμένες στρατιωτικές δυνάμεις».
Πρόσφατα, ένα βίντεο στα κανάλια του Telegram έκανε πολύ θόρυβο καθώς υποστηρίζονταν ότι τα συγκροτήματα Iskander μεταφέρονταν στην περιοχή Vyborg, μια πόλη δίπλα στα ρωσο-φινλανδικά σύνορα.
Η Ρωσία διέψευσε αμέσως αναφορές για μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και ειδικά πυραυλικών συστημάτων Iskander στην περιοχή Vyborg. Ωστόσο, αυτό αφορά το «χθες»… αλλά τι θα γίνει αύριο;
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Soigu ξεκαθάρισε: «Τα βάζουμε όπου θέλουμε»!..
Εως και… πυρηνικά…
Η ταξιαρχία των Iskander αποτελείται από 12 εκτοξευτές, ο καθένας από τους οποίους έχει δύο πυραύλους.
Ο Valery Kashin, γενικός σχεδιαστής του Γραφείου Σχεδίασης Μηχανολόγων Μηχανικών της Kolomna, λέει ότι «συνολικά, επτά εξωτερικά πανομοιότυποι πύραυλοι με δέκα τύπους διαφορετικών κεφαλών μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτό».
Μπορούν να είναι πυρηνικά, συμπλέγματος (αποτελούμενα από 54 ξεχωριστά στοιχεία μάχης), διεισδυτικά (σχεδιασμένα για να καταστρέφουν θαμμένα, καλά προστατευμένα αντικείμενα), κατακερματισμό υψηλής εκρηκτικότητας και ογκομετρική έκρηξη. Σε μία από τις επιλογές, το συγκρότημα μπορεί να εξοπλιστεί με δύο πυραύλους Κρουζ μεγάλης εμβέλειας - επιτρέπουν να χτυπηθεί η εχθρική επίγεια υποδομή και μπορούν να λειτουργήσουν ως όπλο κατά πλοίου.
Με τη σειρά του, το Onyxes θα είναι αποτελεσματικό όχι μόνο έναντι των πλοίων, αλλά και για παράκτια αντικείμενα στρατιωτικής υποδομής. Όπως και το Iskander, η αυτονομία του Onyx ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα.
Επιπλέον, φυσικά, η Ρωσία έχει ναυτικό στη Βαλτική με έδρα το Baltiysk, την περιοχή του Καλίνινγκραντ και την Κρονστάνδη. Ο στόλος της Βαλτικής περιλαμβάνει πλοία, υποβρύχια, βοηθητικά και πλοία έρευνας και διάσωσης, ναυτική αεροπορία, παράκτια στρατεύματα, μονάδες αεράμυνας, μονάδες υλικοτεχνικής τεχνικής και ειδικής υποστήριξης. Επανεξοπλίζεται εντατικά με ακόμη πιο σύγχρονα πλοία και υποβρύχια.
Στις 18 Μαΐου ανακοινώθηκε ότι νέα σύγχρονα μικρά πυραυλικά πλοία του έργου 22800 "Karakurt" και το 21631 "Buyan-M" θα δοθούν στον στόλο της Βαλτικής το 2022. Αναμένεται επίσης να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του περιπολικού πλοίου Neustrashimy. Όλα αυτά τα πλοία είναι φορείς πυραύλων κρουζ μεγάλης εμβέλειας Caliber, αντιπλοϊκών πυραύλων Onyx και, στο μέλλον, υπερηχητικών πυραύλων Zircon.
Ταυτόχρονα, το Caliber πετά σε απόσταση μεγαλύτερη από 2.000 χλμ. Δηλαδή η ακτίνα εμβέλειας του είναι ολόκληρη η Ευρώπη, από το στενό του Gibraltar έως τη θάλασσα του Barents.
Επιπλέον, η Ρωσία στην περιοχή διαθέτει βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3 (ονομασία του ΝΑΤΟ Backfire), τα οποία πρόσφατα αναβαθμίστηκαν και έλαβαν νέους πυραύλους.
Σύμφωνα με τους Ρώσους έχουν εφοδιαστεί με νέα όπλα ικανά να αναπτύξουν υπερηχητική ταχύτητα.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μπορούμε να μιλήσουμε για το πυραυλικό συγκρότημα «Dagger». Αυτή τη στιγμή, το Tu-22M3 είναι ικανό να σηκώσει έως και δύο πυραύλους Kh-32 ή τέσσερις Kinzhal στον αέρα.
www.bankingnews.gr
Η Μόσχα… σπέρνει πυραύλους στα ρωσοφινλανδικά σύνορα και στο Kaliningrad - Soigu: Τα βάζουμε όπου θέλουμε
Σύμφωνα με τους Ρώσους έχουν εφοδιαστεί με νέα όπλα ικανά να αναπτύξουν υπερηχητική ταχύτητα
Σχόλια αναγνωστών