Όμως ακόμα και το «παρακάτω» αυτής της κυβέρνησης δεν είναι δρόμος με στρωμένα ροδοπέταλα… Το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής και οι λογαριασμοί ενέργειας που έχουν φτάσει στα ύψη, έχουν οδηγήσει πολλούς Βρετανούς στο ερώτημα «ζέστη ή φαγητό;» με πολλούς να κατακρίνουν την κυβέρνηση ότι κάνει πολύ λίγα για να λύσει το πρόβλημα.
Τώρα όμως και μετά από πολλές εκκλήσεις, ο υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak ανακοίνωσε μια «σπουδαία βοήθεια», όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος, της τάξης των 15 δισεκατομμυρίων λιρών στα νοικοκυριά.
Τι περιλαμβάνει το πακέτο ελάφρυνσης;
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, εντός του βρετανικού κοινοβουλίου, ο Rishi Sunak ανακοίνωσε ότι θα δοθούν σε κάθε νοικοκυριό του Ηνωμένου Βασιλείου 400 λίρες μέσω εκπτώσεων στους λογαριασμούς ενέργειας από τον Οκτώβριο. Και η αλήθεια είναι ότι δεν είχε πολλά περιθώρια να μην το κάνει. Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem μόλις πριν δύο ημέρες είχε ανακοινώσει ότι οι λογαριασμοί ενέργειας από τον Οκτώβριο (που είναι η επόμενη αναθεώρηση του ανώτατου ορίου) μπορεί να αγγίξουν τις 2.800 λίρες το χρόνο, βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο την κρίση του κόστους ζωής. Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο όριο τιμής στην ενέργεια έχει κάνει τεράστιο ράλι μόλις μέσα σε λίγους μήνες, από 1.277 λίρες τον χρόνο, να εκτινάσσεται τον Απρίλιο στις 1.971 λίρες τον χρόνο.
Επιπρόσθετα το πακέτο προβλέπει βοήθεια 650 λίρων, σε 8 εκατομμύρια νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος, 300 λίρων σε 8 εκατομμύρια νοικοκυριά συνταξιούχων και έκτακτο επίδομα 150 λιρών σε άτομα με αναπηρία.
Ο φόρος στους κολοσσούς ενέργειας και οι αντιδράσεις
Η χρηματοδότηση του πακέτου ελάφρυνσης θα οδηγήσει όμως προφανώς και στην ανάγκη δανεισμού της χώρας. Τα 10 δισεκατομμύρια λοιπόν, από τα 15 που είναι συνολικά, θα αντληθούν από τις ομολογιακές αγορές όμως παραμένουν 5 δισεκατομμύρια τα οποία θα καλυφθούν από μια απόφαση που θεωρήθηκε τεράστιο «U-turn» της κυβέρνησης Johnson: έκτακτος φόρος στους κολοσσούς ενέργειας.
Λίγες εβδομάδες πέρασαν από τη στιγμή που εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως η BP και η Shell ανακοίνωσαν τεράστια κέρδη που ξεπέρασαν τα 6 και τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.
Τότε και μέχρι χθες η κυβέρνηση Johnson υποστήριζε ότι η επιβολή φόρου στις εταιρείες αυτές θα έδιωχνε μακριά τις επενδύσεις. Τώρα όμως και μετά από πιέσεις, ο Rishi Sunak έκανε «κολοτούμπα» και αποφάσισε να επιβάλλει φόρο στους κολοσσούς ενέργειας της τάξης του 25% επί των κερδών τους με στόχο να συγκεντρώσει 5 δισεκατομμύρια λίρες.
Η σκιώδης υπουργός Οικονομικών Rachel Reeves δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «επιτέλους ήρθε ο κύριος Sunak στα λογικά του με μία πρόταση που πριν από καιρό είχε καταθέσει το κόμμα των Εργατικών». Όμως η δεξιά πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος έσπευσε να επικρίνει τον έκτακτο φόρο ως «σοσιαλιστική κίνηση» που δεν αρμόζει στο Συντηρητικό κόμμα ενώ και η BP σήμερα έκανε λόγο για «επιδρομή» στην κερδοφορία της.
www,bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών