Για νέα αύξηση των πυρηνικών όπλων την ερχόμενη δεκαετία και για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου προειδοποιεί σε έκθεση του που δίνεται σήμερα Δευτέρα 13/6 στη δημοσιότητα το SIPRI, το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στογχόλμης.
Όπως αναφέρει, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η στήριξη της Δύσης στο Κίεβο έχει εκτοξεύσει την ένταση ανάμεσα στις εννιά πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου.
Σύμφωνα με το SIPRI, στις αρχές του 2022, τα εννέα κράτη με πυρηνικά οπλοστάσια (Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα) διέθεταν 12.705 πυρηνικές κεφαλές, 375 λιγότερες απ’ ό,τι στις αρχές του 2021.
Πάντως πάνω από το 90% των πυρηνικών κεφαλών το διαθέτουν ΗΠΑ και Ρωσία.
Ωστόσο, επισημαίνεται πως αν δεν ληφθεί άμεσα δράση από τις πυρηνικές δυνάμεις, τότε πολύ σύντομα τα αποθέματα των πυρηνικών κεφαλών θα αρχίσουν και πάλι να αυξάνεται.
«Σύντομα, θα φθάσουμε σ’ ένα σημείο όπου, για πρώτη φορά μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, ο αριθμός των πυρηνικών όπλων στον κόσμο μπορεί να αρχίσει να αυξάνεται, και αυτό είναι φαινόμενο αληθινά επικίνδυνο» αναφέρει το SIPRI, προειδοποιώντας πως το παγκόσμιο πυρηνικό οπλοστάσιο αναμένεται να μεγεθυνθεί «τη δεκαετία που θα έρθει».
Αυξάνουν το οπλοστάσιο τους
«Όλα τα κράτη με πυρηνικά όπλα αυξάνουν ή αναβαθμίζουν τα οπλοστάσιά τους και τα περισσότερα οξύνουν την πυρηνική ρητορική και τον ρόλο που παίζουν τα πυρηνικά όπλα στις στρατιωτικές τους στρατηγικές» αναφέρει ο Wilfred Wan, Διευθυντής του Προγράμματος Όπλων Μαζικής Καταστροφής του SIPRI.
«Αυτή είναι μια πολύ ανησυχητική τάση» υποστήριξε ο Wilfred Wan
Πρωταθλήτρια η Ρωσία
Σημειώνεται πως τρεις ημέρες μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, την οποία το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin έθεσε το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.
Επιπλέον, έχει απευθύνει σαφείς προειδοποιήσεις προς τη Δύση για συνέπειες «δεν θα έχετε δει ποτέ σε ολόκληρη την ιστορία σας» εφόσον εμπλακούν στρατιωτικά στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις του SIPRI, η Ρωσία παραμένει η χώρα με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, καθώς διαθέτει 5.997 κεφαλές (–280 σε έναν χρόνο), ανεπτυγμένες, αποθηκευμένες ή προς καταστροφή στις αρχές του 2022. Σχεδόν 1.600 από αυτές είναι επιχειρησιακές, εκτιμά το Ινστιτούτο.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν 5.428 κεφαλές (–120), αλλά περισσότερα ανεπτυγμένα πυρηνικά όπλα (1.750).
Ακολουθούν η Κίνα (350), η Γαλλία (290), η Βρετανία (225), το Πακιστάν (165), η Ινδία (160) και το Ισραήλ (90), η μοναδική χώρα από τις εννέα που δεν παραδέχεται επίσημα πως διαθέτει πυρηνικά όπλα.
Η Β. Κορέα
Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Κορέα, το SIPRI υπολογίζει για πρώτη φορά ότι το καθεστώς του Kim Jong un διαθέτει 20 πυρηνικές κεφαλές, ενώ εκτιμάται ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει επαρκή ποσότητα σχάσιμου υλικού για να κατασκευάσει άλλες περίπου πενήντα.
«Στην Κίνα, βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη αύξηση του πυρηνικού οπλοστασίου, με δορυφορικές εικόνες να υποδεικνύουν την κατασκευή 300 και πλέον νέων σιλό πυραύλων», σημειώνει το ινστιτούτο.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, το Πεκίνο ενδέχεται να διαθέτει 700 πυρηνικές κεφαλές περί το 2027.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών