Δεν είναι βέβαιο εάν η Lagarde μπορεί ακόμη να ελέγξει τα προβλήματα της Ευρωζώνης, όπως έκανε ο Mario Draghi
Η Christine Lagarde προσπάθησε να προβάλει ότι όλα είναι υπό έλεγχο και ότι αυτό που χρειάζεται η ευρωζώνη είναι να ρυθμίζουν οι τραπεζίτες τα νομισματικά εργαλεία τους.
Όμως σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, τα εργαλεία της ΕΚΤ δεν είναι βέβαιο εάν καταφέρουν, στην παρούσα, να αποτρέψουν τους κινδύνους κατακερματισμού στη ζώνη του ευρώ.
Και η ασάφεια που επέλεξε η Lagarde φάνηκε σαν μια ύστατη προσπάθεια να μιμηθεί τη στιγμή του Draghi, του «θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει το ευρώ».
Το αδιέξοδο της ΕΚΤ
Σύμφωνα με τον Robin Brooks του IIF, εάν η ΕΚΤ πει στις αγορές: «θα υπερασπιστούμε το spread της Ιταλίας», οι αγορές θα δοκιμάσουν σίγουρα αυτή τη δήλωση.
Έτσι – στην πραγματικότητα – αυτό που έκανε η ΕΚΤ είναι να αυξήσει τις πιθανότητες οι αγορές να προσπαθούν να πιέσουν το χέρι της.
Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν, εάν η ΕΚΤ δεν προχωρήσει σε σύσφιξη.
Η ευρωζώνη μπαίνει σε ύφεση…
Πριν από δύο μήνες, το ιταλικό χρέος, χάρη στις αιτιάσεις της Lagarde και τις πρωτοποριακές συναλλαγές της από όλους, διαπραγματευόταν με πριμ έναντι του αμερικανικού χρέους.
Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο εάν η Lagarde μπορεί ακόμη να ελέγξει τα προβλήματα της Ιταλίας, όπως έκανε ο Mario Draghi με την κατάρρευση της Banco Popular, η οποία πουλήθηκε στη Santander για 1 δολάριο.
Η δύναμη που έδειξε ο Draghi εκεί ήταν εκπληκτική.
Και ήταν μια προειδοποιητική βολή προς τους επενδυτές ότι τα χρήματα κανενός δεν είναι ασφαλή από την ΕΚΤ.
Τι θα γίνει σε περίπτωση κατάρρευσης
Εάν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα καταρρεύσει, αυτό είναι που θα καταστρέψει τις αγορές του ευρωδολαρίου, καθώς εκείνες οι τράπεζες που προηγουμένως αύξησαν τα υπόλοιπά τους σε δολάρια θα έχουν μηδενική δυνατότητα να το κάνουν αφού απορροφηθούν από την ΕΚΤ.
Μόλις αυτό το δυνητικό αποτέλεσμα αφομοιωθεί πραγματικά από τις αγορές, τότε θα δούμε γρήγορες αλλαγές στα spread ομολόγων, στα επιτόκια της αγοράς χρήματος O/N και στην έκρηξη του Libor.
Το πολιτικό αποτέλεσμα
Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι η έκθεση της ΕΚΤ ότι δεν έχει υπονομεύσει τις πολιτικές θέσεις σχεδόν κάθε σημαντικού πολιτικού σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Δεν είναι σαν μια τραπεζική κρίση να κάνει ισχυρότερο τον συνασπισμό του Olaf Scholz στη Γερμανία ή την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Draghi στην Ιταλία.
Αυτοί θα αρχίσουν να νιώθουν την πίεση για αλλαγή, καθώς ο πληθωρισμός κατατρώει τη μεσαία τάξη, οι υψηλές τιμές ενέργειας ροκανίζουν τα εταιρικά κέρδη και δεν υπάρχει τέλος στη ρυθμιστική ασφυξία που έρχεται από τις Βρυξέλλες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών