Αυταρχισμός και αναίρεση κάθε δημοκρατικής αρχής με το πρόσχημα της απο-ρωσοποίησης
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε την Κυριακή 19 Ιουνίου δύο νόμους που θέτουν αυστηρούς περιορισμούς στα ρωσικά βιβλία και μουσική καθώς το Κίεβο προσπαθεί να διαρρήξει τους σημαντικούς πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μετά την εισβολή της Μόσχας, υιοθετώντας ολοκληρωτικές πρακτικές πρωτοφανείς για δημοκρατικά καθεστώτα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNBC.
Για τα βιβλία
Ο νόμος απαγορεύει την εκτύπωση βιβλίων από Ρώσους πολίτες, εκτός εάν παραιτηθούν από το ρωσικό διαβατήριό τους και πάρουν την ουκρανική υπηκοότητα.
Η απαγόρευση θα ισχύει μόνο για όσους είχαν ρωσική υπηκοότητα μετά την κατάρρευση της σοβιετικής κυριαρχίας το 1991.
Θα απαγορεύει επίσης την εισαγωγή βιβλίων που τυπώνονται στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την κατεχόμενη ουκρανική επικράτεια, ενώ θα απαιτείται επίσης ειδική άδεια για την εισαγωγή βιβλίων στα ρωσικά από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Μουσική
Ένας άλλος νόμος θα απαγορεύσει την αναπαραγωγή μουσικής από Ρώσους πολίτες μετά το 1991 στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ θα αυξήσει επίσης τις ποσοστώσεις για την ουκρανική γλώσσα και το μουσικό περιεχόμενο σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.
Οι νόμοι πρέπει να υπογραφούν από τον πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy για να τεθούν σε ισχύ.
Ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας Oleksandr Tkachenko δήλωσε ότι είναι «με χαρά να καλωσορίσει» τους νέους περιορισμούς.
«Οι νόμοι έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς συγγραφείς να μοιράζονται ποιοτικό περιεχόμενο με το ευρύτερο δυνατό κοινό, το οποίο μετά τη ρωσική εισβολή δεν κάνει αποδεκτό κανένα ρωσικό δημιουργικό προϊόν σε φυσική μορφή», ανέφερε ο ίδιος ο ιστότοπος του ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου.
Απο-ρωσοποίηση
Οι νέοι κανόνες είναι το τελευταίο κεφάλαιο στη μακρά πορεία της Ουκρανίας προς την απόρριψη της κληρονομιάς εκατοντάδων ετών υποταγής στη Μόσχα.
Η Ουκρανία προκειμένου να νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία, επικαλείται αυτό που προηγουμένως αναφερόταν ως «αποκομμουνιστικοποίηση», αλλά τώρα πιο συχνά αποκαλείται «από-ρωσοποίηση», ως απαραίτητη για να αναιρεθούν αιώνες πολιτικών που στόχευνα στη συντριβή της ουκρανικής ταυτότητας.
Η απάντηση
Η Μόσχα διαφωνεί, λέγοντας ότι οι πολιτικές του Κιέβου για την εδραίωση της ουκρανικής γλώσσας στην καθημερινή ζωή καταπιέζουν τον μεγάλο αριθμό Ρωσόφωνων της Ουκρανίας, των οποίων τα δικαιώματα ισχυρίζεται ότι προασπίζει σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Αυτή η διαδικασία κέρδισε δυναμική μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014 και την υποστήριξη των αυτονομιστών πληρεξουσίων στο Donbass της Ουκρανίας, αλλά πήρε νέες διαστάσεις μετά την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας στις 24 Φεβρουαρίου.
Εκατοντάδες τοποθεσίες στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο,θα μετονομασθούν και ένα μνημείο της σοβιετικής εποχής που γιόρταζε τη φιλία του ουκρανικού και του ρωσικού λαού γκρεμίστηκε τον Απρίλιο, προκαλώντας επευφημίες από το συγκεντρωμένο πλήθος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών