Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία και OPEC+ – Έρχεται Αρμαγεδδώνας: Πώς η Δύση προκαλεί τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του 1970

Ρωσία και OPEC+ – Έρχεται Αρμαγεδδώνας:  Πώς η Δύση προκαλεί τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του 1970

Αιτίες η χρόνια αποεπένδυση στα ορυκτά καύσιμα και οι παραλογες κυρώσεις στο ρωσικό ενεργειακό τομέας

Σχετικά Άρθρα

Τον κίνδυνο μιας ενεργειακής κρίσης χειρότερης από αυτές που γνώρισε η ανθρωπότητα τη δεκαετία του 1970 επισείουν οι… πλέον αρμόδιοι για την ενεργειακή αγορά.
Ο OPEC αποδίδει στη Δύση στενόμυαλη και κοντόθωρη ενεργειακή πολιτική καθώς η εμμονή της στην ενεργειακή μετάβαση οδήγησε σε σημαντική αποεπένδυση στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων μέσω του μυθεύματος και της λανθασμένης στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης.
Ενώ από την άλλη η Ρωσία προβλέπει υπερδιπλασιασμό των ενεργειακών τιμών και δή του φυσικού αερίου  καθώς οι παράλογες κυρώσεις που επιβλήθηκαν προκαλούν σοκ στην προσφορά ενώ η ζήτηση αναμέναται να κορυφωθεί εν όψει ενός σκληρού χειμώνα...

Η αποεπένδυση ευθύνεται...

Ο νέος γενικός Γενικός Γραμματέας του OPEC Haitham Al Ghais δήλωσε την Τετάρτη 16 Αυγούστου ότι το καρτέλ πετρελαιοπαραγωγών χωρών δεν φταίει για την εκτίναξη του πληθωρισμού, επιρρίπτοντας την ευθύνη στη χρόνια ανεπαρκή επένδυση στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Ο OPEC δεν βρίσκεται πίσω από αυτή την αύξηση τιμών’, τόνισε ο Al Ghais, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
«Υπάρχουν άλλοι παράγοντες πέρα από τον OPEC που βρίσκονται πραγματικά πίσω από την άνοδο που έχουμε δει στο φυσικό αέριο [και] στο πετρέλαιο.
Και πάλι, κατά την άποψή μου, είναι η υποεπένδυση - η χρόνια υποεπένδυση", πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, σοκ προκαλεί η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομίας της Ρωσίας περί υπερδιπλασιασμού της τιμής του εξαγώγιμου φυσικού αερίου αλλά και περαιτέρω μείωσης των ροών.
Κι όλα αυτά τη στιγμή, που οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν αγώνα δρόμου να γεμίσουν τις αποθήκες αερίου ενόψει του χειμώνα, με τη Γερμανία να προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τελείως τη στρόφιγγα, το αέριο θα επαρκεί για το πολύ 30 ημέρες.

Κλείνουν οι στρόφιγγες για το φυσικό αέριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία τρέχουν σε μειωμένα επίπεδα φέτος, αφού ένας αγωγός έκλεισε όταν η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αποκόπηκαν επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια και ξέσπασε διαμάχη για τις επισκευές σε μια τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream 1 από τη Ρωσία προς τη Γερμανία.
Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατακόρυφα.
«Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για την οποία πρέπει να ξυπνήσουν οι άνθρωποι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
Μόλις γίνει αντιληπτή, νομίζω ότι μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μια λύση.
Και η λύση είναι πολύ σαφής.
Ο OPEC την έχει σκιαγραφήσει: επενδύστε, επενδύστε, επενδύστε», σημείωσε με νόημα ο Al Ghais.

Οι αποφάσεις για την παραγωγή

Νωρίτερα φέτος, Al Ghais, αξιωματούχος από το Κουβέιτ, διορίστηκε για τριετή θητεία ως γενικός γραμματέας του OPEC.
Τα σχόλια του γενικού γραμματέα έρχονται αμέσως μετά την έκπληξη της συμμαχίας OPEC και εταίρων του, του μπλοκ που συχνά αναφέρεται ως OPEC+, όταν, στη σύνοδό της 3ης Αυγούστου, αποφάσισαν αύξηση παραγωγής μόλις κατά 100.000 βαρέλια αργού ημερησίως από τον επόμενο μήνα.

Αύξηση της παραγωγής με μεγάλη προσοχή…

Το καρτέλ ανέφερε ότι η «σοβαρά περιορισμένη διαθεσιμότητα πλεονάζουσας χωρητικότητας» σήμαινε ότι ήταν απαραίτητο να προχωρήσει με "μεγάλη προσοχή" ως προς την αύξηση της παραγωγής.
Η απόφαση θεωρήθηκε «σνομπάρισμα» του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden ο οποίος, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία, άτυπο ηγέτη του OPEC, τον περασμένο μήνα, είχε ζητήσει από το μπλοκ να αντλήσει περισσότερο αργό προκειμένου να βοηθήσει τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία.
Οι χώρες του OPEC και οι εταίροι τους, με προεξάρχουσα τη Ρωσία, έχουν προγραμματίσει την επόμενη σύνοδό τους στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η σχέση με τη Ρωσία είναι «στέρεη»

Ερωτηθείς εάν ο OPEC, ο οποίος παράγει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, θα έπρεπε να επωμιστεί την ευθύνη για την άνοδο των τιμών της ενέργειας η οποία αυξάνει τον πληθωρισμό, ο Al Ghais απάντησε: «Όχι, απολύτως όχι.
Εννοώ ότι είναι όλα σχετικά».

Δεν ευθυνόμαστε για τον πληθωρισμό

«Ο OPEC παίζει τον ρόλο του και εκπληρώνει το δικό του μέρος της αποστολής.
Αυξάνουμε την παραγωγή σύμφωνα με αυτό που βλέπουμε και έναν σταδιακό μηχανισμό που έχει υπάρξει πολύ διαφανής ...
Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επαναφέρουμε την αγορά σε ισορροπία, αλλά υπάρχουν οικονομικοί παράγοντες που είναι εντελώς πέρα από τον έλεγχο του OPEC», πρόσθεσε.

«Οι προκλήσεις δεν είναι καινούργιες» 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω ανανεωμένων ανησυχιών για παγκόσμια ύφεση και χαλάρωσης των προοπτικών ζήτησης.
Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent διαπραγματεύονταν στα 92 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Τετάρτης (17/9), με πτώση περίπου 0,4%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate διαμορφώθηκαν στα 86,25 δολάρια το βαρέλι, περισσότερο από 0,3% χαμηλότερα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent είχαν σκαρφαλώσει σχεδόν στα 128 δολάρια το βαρέλι τις ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου — μέρος της ανόδου των τιμών που παρατηρήθηκε σε όλους τους τύπους ενέργειας που ώθησε τον πληθωρισμό σε υψηλά πολλών δεκαετιών.
Σχετικά με τους δεσμούς της ενεργειακής συμμαχίας με τη Ρωσία, ηγετική δύναμη των εξωτερικών εταίρων του μπλοκ, ο Al Ghais ανέφερε ότι το καρτέλ έχει μια «στερεή» σχέση με τη Μόσχα και επιδιώκει πάντα να διαχωρίζει την πολιτική από τους στόχους της για τη σταθεροποίηση της αγοράς.
«Πρώτα απ' όλα, αν κοιτάξετε την ιστορία, αν μου επιτρέπεται, τέτοιες προκλήσεις δεν είναι καινούριες για τον OPEC και την ιστορία του OPEC», είπε ο Al Ghais, αναφέροντας τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του 1980 και την εισβολή στο Κουβέιτ το 1990.
«Προσπαθούμε πάντα στις συναντήσεις μας να διαχωρίζουμε την πολιτική (σ.σ. όσον αφορά την προσφορά) και τις πολιτικές πτυχές από αυτό που κάνουμε όσον αφορά τη διαχείριση της ισορροπίας της αγοράς και όσον αφορά το τι κάνουμε ως OPEC+, νομίζω ότι η μεθοδολογία μας είναι σαφής», συνέχισε.

Εμπιστευόμαστε τη Ρωσία

«Η ηγεσία της Ρωσίας, ως προς την υποστήριξη της δήλωσης συνεργασίας είναι ξεκάθαρη από την πρώτη μέρα, από το 2017.
Η σχέση είναι σταθερή όσον αφορά τη διαχείριση της αγοράς».
Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι εμπιστεύεται τη Ρωσία,
ο Al Ghais απάντησε: «Ναι».

Η πρόβλεψη του ρωσικού υπουργείου Οικονομίας

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters την Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022, η μέση τιμή του φυσικού αερίου θα υπερδιπλασιαστεί το 2022 πριν να αρχίσει η σταδιακή μείωση του έως το τέλος του 2025, καθώς οι εξαγωγές μέσω του αγωγού περιορίζονται προκαλώντας σοκ στην προσφορά - το πόσο μεγάλο μένει να αποδειχθεί...
Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας προβλέπει οι εξαγωγές μέσω της Gazprom θα υποχωρήσουν σε 170,4 δισ. κυβικά μέτρα το 2022, έναντι πρόβλεψης που δημοσιεύθηκε τον Μάιο για εξαγωγές 185 κυβικών μέτρων και 205,6 κυβικών μέτρων που ήταν η πρόβλεψη που δημοσιεύθηκε το 2021.
Το υπουργείο αναμένει ότι οι όγκοι αερίου θα συνεχίσουν να υποχωρούν και μετά το 2022, χωρίς ωστόσο να παρέχει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Ως αποτέλεσμα των ήδη μειωμένων ροών, η τιμή για την εξαγωγή αερίου από την Gazprom προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 730 δολ. ανά 1.000 κυβικά μέτρα το 2022, υπερδιπλάσια από τα 304,6 δολ. ανά 1.000 κυβικά μέτρα το 2021 και αντιστοιχεί σε αύξηση 40% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη για τιμή 523,3 δολ. ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και εξαγωγές προς την Ασία

Η Ρωσία, την ίδια ώρα,  έχει αρχίσει να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου μετά τους περιορισμούς λόγω κυρώσεων, καθώς οι Ασιάτες αγοραστές έχουν αυξήσει τις αγορές τους, με αποτέλεσμα η Μόσχα να αυξήσει τις προβλέψεις της για την παραγωγή και τις εξαγωγές μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας της Ρωσίας.
Η Gazprom έχει επίσης αναφέρει ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου προς την Κίνα αυξάνονται, αλλά δεν έχει δώσει λεπτομέρειες, ενώ η Ευρώπη παραμένει μακράν η μεγαλύτερη αγορά για το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο υψηλότερος όγκος εξαγωγών πετρελαίου, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, θα βοηθήσει τη Ρωσία να κερδίσει 337,5 δισ. δολάρια και 255,8 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές ενέργειας φέτος και το επόμενο έτος, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας, η χώρα κέρδισε 244,2 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές ενέργειας, ανέφερε το υπουργείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης