Ο Vladimir Putin εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στις πιέσεις, ενώ την ίδια στιγμή, οι κυρώσεις έχουν εξελιχθεί σε δίκοπο μαχαίρι για την Ευρώπη. Η κυριαρχία της Ρωσίας στην αγορά ενέργειας αλλά και η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο έχει προκαλέσει πανικό στις κυβερνήσεις ενόψει του χειμώνα, ενώ ήδη ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στα ύψη, λόγω της ενεργειακών τιμών. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Ρωσία έχει κλείσει από σήμερα (31/8/2022) και έως τις 4 Σεπτεμβρίου τον αγωγό Nord Stream 1 λόγω... εργασιών συντήρησης.
Μπροστά στον κίνδυνο τεράστιας ύφεσης, οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσουν να επαναπροσδιορίζουν τις θέσεις τους, εξέλιξη που επιβεβαιώνεται και από τις διαπραγματεύσεις για το «embargo» στους Ρώσους. Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, απορρίφθηκε το σενάριο της πλήρους απαγόρευσης έκδοσης βίζας στους Ρώσους τουρίστες και τελικά συμφωνήθηκε η αυστηροποίηση των όρων.
Σημειώνεται ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης και οι βόρειες πιέζουν για πλήρη απαγόρευση, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία έχουν προειδοποιήσει τους εταίρους τους ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό.
«Δεν υπάρχει ομοφωνία για απαγόρευση της χορήγησης βίζας στους Ρώσους τουρίστες» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto, τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρχει γενική απαγόρευση βίζας».
Borrell: Είχαμε πολιτική συμφωνία
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν πλήρως τη συμφωνία με τη Ρωσία για τη διευκόλυνση έκδοσης βίζας, καθιστώντας δυσκολότερη και πιο δαπανηρή για τους Ρώσους πολίτες την είσοδο στην ΕΕ, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell.
«Είχαμε πολιτική συμφωνία για την πλήρη αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης βίζας ΕΕ-Ρωσίας» είπε σε συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της διήμερης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στην Πράγα.
«Αυτό θα μειώσει σημαντικά τις νέες βίζες που εκδίδονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Θα είναι πιο δύσκολο, θα διαρκέσει περισσότερο».
Διπλωμάτες είπαν ότι οι υπουργοί της ΕΕ δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν αμέσως σε μια γενική απαγόρευση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους Ρώσους, καθώς τα κράτη μέλη ήταν διχασμένα στο θέμα.
Ο Borrell πρόσθεσε ότι υπήρξε σημαντική αύξηση των συνοριακών διελεύσεων από τη Ρωσία προς γειτονικά κράτη από τα μέσα Ιουλίου.
«Αυτό έχει αποτελέσει κίνδυνο για την ασφάλεια αυτών των γειτονικών κρατών», συμπλήρωσε.
«Επιπλέον, έχουμε δει πολλούς Ρώσους να ταξιδεύουν για αναψυχή και ψώνια, σαν να μην μαίνεται πόλεμος στην Ουκρανία».
Απαγόρευση από τις ανατολικές χώρες
Κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν στην απαγόρευση εισόδου των Ρώσων στο έδαφός τους, ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Urmas Reinsalu, εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο: «Ο χρόνος είναι κρίσιμος, και το χάσιμο χρόνου πληρώνεται με το αίμα των Ουκρανών».
«Συνομιλούμε με τις χώρες στην περιοχή μας και πιστεύω ότι εντάσσεται στην εθνική μας αρμοδιότητα, βάση της αρχής της εθνικής ασφάλειας, να αποφασίζουμε για τα θέματα εισόδου στο έδαφός μας», πρόσθεσε.
Η Εσθονία, η Φινλανδία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Πολωνία έχουν συντάξει κοινή ανακοίνωση με την οποία ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει μέτρα για «την αποφασιστική μείωση της εισροής Ρώσων πολιτών στην ΕΕ και τον χώρο Σένγκεν», όπως ανέφεραν οι Financial Times.
«Μέχρι να τεθούν σε ισχύ τέτοια μέτρα σε επίπεδο ΕΕ, θα εξετάσουμε την υιοθέτηση προσωρινών μέτρων σε εθνικό επίπεδο», πρόσθεσαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Dmytro Kuleba, άσκησε πιέσεις για τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων, επισημαίνοντας: «Μια απαγόρευση (έκδοσης) βίζας για τους Ρώσους τουρίστες και κάποιες άλλες κατηγορίες θα είναι αρμόζουσα απάντηση στον γενοκτονικό πόλεμο της επίθεσης της Ρωσίας στην καρδιά της Ευρώπης που υποστηρίζεται από συντριπτική πλειοψηφία Ρώσων πολιτών».
«Συμφιλιωτικοί» τόνοι στην Πράγα
Ωστόσο ο τόνος στην Πράγα σε γενικές γραμμές είναι πιο... συμφιλιωτικός, με αποτέλεσμα τα μέλη της ΕΕ να συμφωνούν στην αυστηροποίηση των όρων για την έκδοση βίζας στους Ρώσους τουρίστες και όχι στην πλήρη απαγόρευση.
«Πιστεύω ότι το πιο αποτελεσματικό είναι να λαμβάνουμε αποφάσεις μαζί οι ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Pekka Haavisto, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
Και η Γερμανίδα ομόλογός του Annalena Baerbock προειδοποίησε κατά του διχασμού. «Μπορούμε να είμαστε πιο ισχυροί μαζί, αλλά μόνο αν σκεφτόμαστε ευρωπαϊκά και δεν υποχωρούμε σε εθνικιστικά καβούκια».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών