Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ, το βράδυ της Πέμπτης (9/9/2022) και σε ηλικία 96 ετών, στο κάστρο του Μπαλμόραλ.
Ηγέτες από όλο τον κόσμο εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά της επί 70 χρόνια στην οικοδόμηση της σύγχρονης Βρετανίας.
Στο πένθος έχει βυθιστεί η Μεγάλη Βρετανία... Οι Λονδρέζοι προσέρχονται με δακρυσμένα μάτια στα ανάκτορα για να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη της μακροβιότερης βασίλισσάς τους. Μάλιστα, κάποιοι είχαν πάει στα ανάκτορα από τη στιγμή που έμαθαν ότι η κατάσταση της υγείας της είχε επιδεινωθεί.
96 κανονιοβολισμοί στην μνήμη της βασίλισσας
Με κανονιοβολισμούς σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, από το Λονδίνο μέχρι το Μπέλφαστ, τιμάται η μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ.
Ενενήντα έξι κανονιοβολισμοί, όσα και τα χρόνια της βασίλισσας, θα ακουστούν από το Χάιντ Παρκ και τον Πύργο του Λονδίνου μέχρι το προϊστορικό μνημείο του Στόουνχεντζ και τον βρετανικό θύλακα του Γιβραλτάρ.
Οι τελευταίες ώρες της Ελισάβετ
Λεπτομέρειες για όσα συνέβησαν στο παλάτι του Μπάλμοραλ στη Σκωτία, εκεί όπου άφησε την τελευταία της πνοή η βασίλισσα Ελισάβετ, αποκαλύπτει η Daily Mail καθώς, όπως φαίνεται, στο πλευρό της τις τελευταίες στιγμές βρέθηκαν μόνο τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της.
Αν και όλα τα μέλη της στενής βασιλικής οικογένειας προσπάθησαν να βρεθούν δίπλα στη βασίλισσα Ελισάβετ όταν οι γιατροί της το μεσημέρι της Πέμπτης ενημέρωσαν ότι μένουν λίγες ώρες ζωής στην 96χρονη μονάρχη, τελικά μόνο ο νέος βασιλιάς Κάρολος και η αδερφή του πριγκίπισσα Άννα, που ήδη βρίσκονταν στη Σκωτία, κατάφεραν να βρεθούν δίπλα της τις τελευταίες της στιγμές.
Αντίθετα ο πρίγκιπας Άντριου, ο πρίγκιπας Έντουαρντ με τη σύζυγό του Σοφία και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ αν και έσπευσαν στη Σκωτία, φαίνεται ότι δεν πρόλαβαν να αποχαιρετήσουν τη βασίλισσα Ελισάβετ όσο ήταν εν ζωή.
Τελευταίος, κατά την ίδια πηγή, έφτασε στο παλάτι του Μπάλμοραλ ο πρίγκιπας Χάρι ο οποίος φέρεται να πέρασε την πύλη του στις 10 το βράδυ της Πέμπτης, περίπου 1,5 ώρα, δηλαδή, μετά την δημόσια ανακοίνωση ότι η βασίλισσα Ελισάβετ είχε αφήσει την τελευταία της πνοή.
Το πρωτόκολλο και η επιχείρηση «Μονόκερως»
Οι προετοιμασίες για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ έχουν ήδη αρχίσει.
Το πρωτόκολλο των εν λόγω ενεργειών και διαδικασιών που προβλέπονται μετά τον θάνατο της Ελισάβετ σχεδιάστηκε αρχικά τη δεκαετία του 1960 και στα χρόνια που ακολούθησαν αναθεωρήθηκε πολλές φορές, με τη συνεργασία και τη σύμφωνη γνώμη της ίδιας της Ελισάβετ.
Η πιο πρόσφατη εκδοχή του δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την ευρωπαϊκή έκδοση του Politico που απέκτησε πρόσβαση σε σχετικά έγγραφα.
Η D-Day
Η ημέρα του θανάτου αποφασίστηκε ότι θα είναι η D-Day και όσες ακολουθήσουν θα είναι οι D-Day+1, D-Day+2, D-Day+3 κ.ο.κ.
Αν η Βασίλισσα Ελισάβετ πέθαινε στο Λονδίνο και το Μπάκιγχαμ, θα έμπαινε μπρος η Επιχείρηση «Γέφυρα του Λονδίνου». Δεδομένου, όμως, ότι πέθανε στη Σκωτία και το Κάστρο Μπαλμόραλ, θα μπει μπρος η λεγόμενη «Επιχείρηση Μονόκερως».
Επιχείρηση Μονόκερως
Όπως προβλέπεται, την επομένη της ανακοίνωσης του θανάτου της βασίλισσας, δηλαδή την Παρασκευή 9/9, θα γίνει η ανακήρυξη του νέου μονάρχη και οι πρώτες του συναντήσεις με τα μέλη της κυβέρνησης και κρατικούς αξιωματούχους. Το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να εκδώσει συλλυπητήριο μήνυμα και τα μέλη του θα αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα – όλες οι κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις θα αναβληθούν για δέκα ημέρες.
Τη δεύτερη ημέρα, το φέρετρο με τη σορό της Ελισάβετ θα τοποθετηθεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η μεταφορά της σορού της θα γίνει με τρένο ή αεροπλάνο από τη Σκωτία στη βρετανική πρωτεύουσα.
Πριν από την αναχώρησή της, η σορός θα τοποθετηθεί στο Παλάτι του Χόλιρουντ, στο Εδιμβούργο, θα μεταφερθεί για μια σύντομη δοξολογία στον Καθεδρικό της πόλης και από εκεί θα καταλήξει στον σιδηροδρομικό σταθμό. Επιμνημόσυνες διακηρύξεις θα διαβαστούν σε όλες τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και ενδεχομένως και στο κοινοβούλιο.
Επιχείρηση Λιοντάρι
Το πρωί της τρίτης ημέρας, ο νέος μονάρχης θα δεχτεί συλλυπητήρια στο κτίριο του Westminster Hall και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για μια περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πρώτη στάση στο Εδιμβούργο, όπου θα παραστεί σε λειτουργία στον Καθεδρικό του Αγίου Αιγιδίου (St. Giles Cathedral).
Την επομένη (D-Day+4), θα φτάσει στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου θα δεχτεί συλλυπητήρια στο Κάστρο του Χίλσμπορο και θα παραστεί σε λειτουργία στον Καθεδρικό της Αγίας Άννης στο Μπέλφαστ. Πίσω στο Λονδίνο, θα λάβει χώρα η πρόβα της μεταφοράς του φερέτρου της βασίλισσας από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Παλάτι του Γουέστμινστερ.
Η «Επιχείρηση Λιοντάρι», όπως είναι η κωδική της ονομασία, θα πραγματοποιηθεί την πέμπτη ημέρα μέσω της γνωστής διαδρομής που ακολουθούν όλες οι πομπές – η γνωστή ceremonial route.
H σορός της Ελισάβετ θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις ημέρες στο Παλάτι του Γουέστμινστερ. To φέρετρο θα τοποθετηθεί σε βάθρο στο μέσο του Westminster Hall, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό 23 ώρες την ημέρα, ενώ θα υπάρχουν ειδικά εισιτήρια για τους VIPs που θα θέλουν να κλείσουν την ιδιωτική τους τελευταία ακρόαση μαζί της.
Την D-Day+6 θα γίνει η πρόβα της εξοδίου ακολουθίας και την επομένη ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στην Ουαλία, για να δεχτεί συλλυπητήρια στο κοινοβούλιο και να παρακολουθήσει τη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Κάρντιφ.
Καθ’ όλο αυτό το διάστημα, ο κυβερνητικός μηχανισμός θα επιφορτιστεί με έναν τεράστιο όγκο δουλειάς, για την υλοποίηση του οποίου εκφράζεται η πεποίθηση ότι έχει γίνει αρκετή προετοιμασία και δίνονται διαβεβαιώσεις ότι θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα.
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στο Αββαείο του Γουέστμινστερ τη δέκατη ημέρα από τον θάνατο της Ελισάβετ. H D-Day+9 θα οριστεί ημέρα εθνικού πένθους και αργία. Στις 12 το μεσημέρι θα τηρηθεί σιγή δύο λεπτών σε πανεθνικό επίπεδο. Από το Λονδίνο, η πομπή θα κατευθυνθεί στο Κάστρο του Γουίνδσορ. Εκεί, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου θα τελεστεί ακολουθία και η Ελισάβετ θα ταφεί δίπλα στον πατέρα της.
Η διαθήκη-μυστήριο
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η διαθήκη -που θα παραμείνει σφραγισμένη- θα παραμείνει άγνωστη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας Βρετανός δικαστής αποκάλυψε ότι η διαθήκη του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, θα ανοιχτεί σε 90 χρόνια.
Ωστόσο επειδή τα ζώα δεν μπορούν να λιμοκτονήσουν στο μεταξύ, μετά το θάνατο του Φίλιππου έγινε γνωστό ότι εκείνος είχε αφήσει τα δικά του στην εγγονή του, Λουίζ Ουίνδσορ, κόρη του Εδουάρδου. Μένει λοιπόν να δούμε σε ποια χέρια θα καταλήξει το πολυτιμότερο απόκτημα της βασίλισσας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών