Την ώρα που η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη σειρά κρίσεων, περίπου 150 ηγέτες αναμένεται να συγκεντρωθούν αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για την 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με τις χώρες να παραμένουν βαθιά διχασμένες αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στη Νέα Υόρκη θα βρεθεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στην ομιλία του που είναι προγραμματισμένη την Παρασκευή 23/9, θα αναφερθεί στην τουρκική επιθετικότητα και τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ενώ δύσκολη φαίνεται να είναι στην παρούσα φάση μια συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, αν και η Αθήνα έχει δηλώσει πως είναι πάντοτε ανοιχτή για διάλογο.
Σημειώνεται ότι θα προηγηθεί στις 20/9 η ομιλία του Τούρκου πρoέδρου Erdogan στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με φόντο τις επιστολές που έστειλε η Άγκυρα με την υπογραφή του ΥΠΕΞ, Μ. Cavusoglu, στον A. Guterres, στις οποίες εξηγούνται οι τουρκικές απόψεις σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο.
Οι γεωστρατηγικοί διχασμοί
«Ο κόσμος μας πληγώνεται από τον πόλεμο, πλήττεται από το κλιματικό χάος, κηλιδώνεται από το μίσος, καλύπτεται από την ντροπή για τη φτώχεια και τις ανισότητες», κατήγγειλε λίγες μέρες νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres.
«Όμως οι γεωστρατηγικοί διχασμοί «που δεν έχουν υπάρξει ποτέ τόσο μεγάλοι τουλάχιστον μετά τον Ψυχρό Πόλεμο (…) παραλύουν την παγκόσμια αντίδραση μπροστά σε αυτές τις δραματικές προκλήσεις», πρόσθεσε, ζητώντας από τις χώρες «να ενωθούν» για να βρουν λύσεις.
Ωστόσο λίγες είναι η ελπίδες για ενότητα, όπως απέδειξαν οι συζητήσεις για την εμφάνιση στη Γενική Συνέλευση μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.
Εξαιτίας της πανδημίας covid-19 το 2020 και το 2021 κάποιες ομιλίες των ηγετών στη Γενική Συνέλευση έγιναν μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος.
Φέτος ισχύουν και πάλι οι συνηθισμένοι κανόνες: για να έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν στη Γενική Συνέλευση, οι ηγέτες θα πρέπει να είναι παρόντες.
Ωστόσο έπειτα από ειδική ψηφοφορία επετράπη στον Ζελένσκι να στείλει ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα.
Η Ρωσία αμέσως κατήγγειλε «την πολιτικοποίηση ενός διαδικαστικού θέματος».
Αν και θα ήταν «ο σταρ» της Γενικής Συνέλευσης στην περίπτωση που ταξίδευε στη Νέα Υόρκη, ακόμη και μέσω βίντεο η ομιλία του Ζελένσκι «θα τραβήξει χίλιες φορές περισσότερη προσοχή απ' ό,τι οι περισσότερες ομιλίες άλλων ηγετών που θα είναι παρόντες», σχολίασε ο Richard Gowan αναλυτής του International Crisis Group.
Ο ίδιος όμως προειδοποίησε ότι «πολλοί μη Δυτικοί πολιτικοί αξιωματούχοι κατηγορούν τη Δύση ότι επικεντρώνεται στην Ουκρανία».
«Χώρες ανησυχούν ότι την ώρα που επικεντρωνόμαστε στην Ουκρανία, δεν δίνουμε αρκετή προσοχή στις άλλες κρίσεις στον πλανήτη. Αυτό δεν συμβαίνει», διαβεβαίωσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Linda Thomas Greefield.
«Ο κόσμος εξακολουθεί να γυρίζει»
«Ο κόσμος εξακολουθεί να γυρίζει.
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο», σημείωσε, δίνοντας έμφαση στην επισιτιστική κρίση, ένα θέμα που θα απασχολήσει πολλές εκδηλώσεις.
Οι ΗΠΑ συνδιοργανώνουν μαζί με την ΕΕ και την Αφρικανική Ένωση μια διάσκεψη για τη διατροφική ασφάλεια στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ θα υπάρξει και μία συνάντηση σε επίπεδο υπουργών για το παγκόσμιο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της covid-19, όπως και μια διάσκεψη για το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.
Εξάλλου οι αναπτυσσόμενες χώρες, που ευθύνονται λιγότερο για την υπερθέρμανση του πλανήτη αλλά συχνά είναι τα πρώτα θύματα των επιπτώσεών της, έχουν κουραστεί που η δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής συχνά βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο.
«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», τόνισε ο πρεσβευτής της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Walton Webson, πρόεδρος της Ένωσης Μικρών Νησιωτικών Κρατών (AOSIS), ο οποίος ελπίζει σε «δεσμεύσεις» χρηματοδότησης.
Δύο μήνες πριν τη διάσκεψη για το Κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, ο Guterres δεν πρόκειται να χάσει την ευκαιρία να τονίσει τη σημασία της ανάληψης άμεσης δράσης στην ομιλία του για το άνοιγμα της Γενικής Συνέλευσης την Τρίτη και στη διάρκεια των κεκλεισμένων των θυρών στρογγυλών τραπεζιών για «ειλικρινείς συνομιλίες» με κάποιους ηγέτες.
Πριν την έναρξη των ομιλιών των ηγετών την Τρίτη, πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα σύνοδος για την εκπαίδευση, αλλά με την παρουσία λιγότερων ηγετών, οι οποίοι θα παραστούν στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας.
Αν και τη φετινή χρονιά επιστρέφουν στη Γενική Συνέλευση οι ηγέτες των περισσότερων χωρών του πλανήτη – με σημαντικές απουσίες αυτή του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και του Κινέζου ομολόγου του Xi Jinping—παραμένουν σε ισχύ κάποιοι υγειονομικοί περιορισμοί: οι αντιπροσωπείες μείωσαν το μέγεθός τους, ενώ δόθηκε άδεια σε λιγότερα μέσα ενημέρωσης για να καλύψουν το γεγονός. Παράλληλα υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας.
Στη Νέα Υόρκη o Μητσοτάκης για την 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - Σειρά επαφών
Στην τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του την Παρασκευή 23/9 στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Σημειώνεται ότι θα προηγηθεί την Τρίτη 20/9 η ομιλία του Τούρκου πρoέδρου Erdogan στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με φόντο τις επιστολές που έστειλε η Άγκυρα με την υπογραφή του ΥΠΕΞ, Μ. Cavusoglu, στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, A. Guterres, στις οποίες εξηγούνται οι τουρκικές απόψεις σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο.
Ωστόσο, δύσκολη θεωρείται στην παρούσα συγκυρία μια συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan.
Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, θα πραγματοποιήσουν κατά την παρουσία τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εκστρατεία ενημέρωσης του διεθνούς παράγοντα για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, κάτι που θα γίνει και με σειρά συναντήσεων που θα έχουν στη Νέα Υόρκη.
Ο Κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στη δεξίωση που θα παραθέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, J. Biden, θα έχει συναντήσεις με επενδυτές στα γραφεία της Bank of America, αλλά και διμερείς επαφές.
Θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, A. Guterres, τον βασιλιά της Ιορδανία, τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, θα μιλήσει στη δεξαμενή σκέψης Council of Foreign Relations, στις 21/9 θα παρακαθίσει σε ομογενειακό γεύμα που θα παραθέσουν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις, στις 22/9 θα επισκεφτεί το Σημείο Μηδέν της Νέα Υόρκης, ενώ θα τον υποδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στον ναό του Αγίου Νικολάου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, θα έχει σειρά συναντήσεων με ομολόγους του από γειτονικές χώρες και με κράτη με τα οποία η Ελλάδα παραδοσιακά δεν έχει σχέσεις, αν και διαδραματίζουν ρόλο στο παγκόσμιο στερέωμα.Με τις επαφές του θα προωθήσει την ελληνική υποψηφιότητα για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-2026, την υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2028-2030, αλλά και για την προεδρία της Γ.Σ. του ΟΗΕ το 2035.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών