Ο φόβος ύφεσης κυριαρχεί, μετά και τη νέα επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και το αυξημένο πολιτικό ρίσκο, εν όψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία, την Κυριακή 25/9.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 2% στις 12.284 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 2,2% στις 6.998 μονάδες.
Στις 5.781 μονάδες με πτώση 2,3% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 2,6% στις 21.226 μονάδες, εν όψει των κρίσιμων εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει απώλειες 3% στις 7.544 μονάδες.
Πτώση 1,3% σημειώνουν και τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια υποχωρεί 4% στις 2.100 μονάδες.
Το ευρώ σημείωσε νέο χαμηλό 20ετίας
Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κινείται σταθεροποιητικά, με το συμβόλαιο παράδοσης του ολλανδικού TTF στα 188 ευρώ.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, η Ισπανία αναβάθμισε την οικονομική ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου σε 1,5% από 1,1% που είχε ανακοινωθεί πριν από δύο μήνες, αλλά τόσο τα γαλλικά όσο και τα γερμανικά στοιχεία PMI για τη μεταποίηση παρέμειναν σε συρρίκνωση, με τη βιομηχανική βάση της περιοχής να υποφέρει από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Στις εταιρικές ειδήσεις, η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε κατά 7,8%, καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η ελβετική τράπεζα προσεγγίζει για άλλη μια φορά τους επενδυτές για νέα μετρητά, καθώς επιχειρεί μια ριζική αναμόρφωση της επενδυτικής μονάδας.
Στα όρια του κραχ η Γερμανία - Σε αδιέξοδο εταιρείες κοινής ωφέλειας - Ζητούν στήριξη
Στα όρια του κραχ βρίσκεται η γερμανική οικονομία, καθώς η ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο ακόμα και τις εταιρείες κοινής ωφέλειας, που ζητούν στήριξη από την κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, η ύφεση στη γερμανική επιχειρηματική δραστηριότητα επιδεινώθηκε τον Σεπτέμβριο, καθώς το υψηλότερο ενεργειακό κόστος έπληξε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και οι επιχειρήσεις είδαν πτώση των νέων δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters -επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση του θέματος- η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες για την παροχή επείγουσας οικονομικής στήριξης σε δεκάδες περιφερειακούς κρατικούς παρόχους ενέργειας, οι οποίοι αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την αλματώδη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.
Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο κρίσιμο δίκτυο εκατοντάδων επιχειρήσεων που παρέχουν ενέργεια και άλλες ζωτικές υπηρεσίες, όπως ύδρευση, στα σπίτια και τη βιομηχανία της χώρας, στηρίζοντας τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση λόγω της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας και έχουν απευθυνθεί στην κεντρική κυβέρνηση για στήριξη, ενδεχομένως προσθέτοντας στον τεράστιο λογαριασμό της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η γερμανική κυβέρνηση επενέβη με 29 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Uniper.
Οι επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν την έκθεση σε ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς η ενεργειακή κρίση σημαίνει ότι η ανταμοιβή του κινδύνου εξακολουθεί να μην υπάρχει, σύμφωνα με τον Willem Sels, παγκόσμιο CIO της HSBC Private Banking and Wealth Management.
Οι μακροοικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη είναι ζοφερές καθώς οι διαταραχές του εφοδιασμού και ο αντίκτυπος του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων συνεχίζουν να πνίγουν την ανάπτυξη και αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες να σφίξουν επιθετικά τη νομισματική πολιτική για να περιορίσουν τον πληθωρισμό.
Μίνι προϋπολογισμός στην Βρετανία
Στη Βρετανία, ο νέος υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng πρόκειται να παραδώσει την πρώτη του δημοσιονομική ενημέρωση στο κοινοβούλιο, τον λεγόμενο "μίνι προϋπολογισμό".
Πρόκειται να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδιά του για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας κατά τη διάρκεια ενός δύσκολου χειμώνα, ο οποίος είναι πιθανό να είναι δύσκολος.
Τα οικονομικά στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν στην Ευρώπη την Παρασκευή περιλαμβάνουν το ισπανικό ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο, καθώς και τους δείκτες PMI μεταποίησης και υπηρεσιών του Σεπτεμβρίου για το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου.
Μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων
Οι ευρωπαϊκές μετοχές οδεύουν προς μεγάλες εβδομαδιαίες απώλειες, καθώς η αύξηση των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο απειλεί να περιορίσει απότομα την οικονομική ανάπτυξη, επιβαρύνοντας τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου.
Η Fed πρωτοστάτησε αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης και σηματοδοτώντας μια πιο επιθετική στάση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Στην Ευρώπη ακολούθησαν αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και την Norges Bank στη Νορβηγία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε επίσης προχωρήσει σε σύσφιγξη κατά 75 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα.
«Βουτιά» 3% στις τιμές του πετρελαίου
Οι τιμές του πετρελαίου διευρύνουν τις απώλειές τους την Παρασκευή, οδεύοντας σε τέταρτη συνεχή εβδομαδιαία πτώση, αφού μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο αύξησε τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, πλήττοντας τη ζήτηση για ενέργεια.
Το αργό υποχωρεί 3,3% στα 80,7 δολ. το βαρέλι και το brent στα 87,8 δολ. το βαρέλι με πτώση 3%.
Η απόφαση της Ρωσίας να κλιμακώσει την εισβολή της στην Ουκρανία, κινητοποιώντας περισσότερα στρατεύματα, βοήθησε στην ανάσχεση των απωλειών, αλλά και τα δύο συμβόλαια βρίσκονται σε πορεία για εβδομαδιαίες απώλειες περίπου 2% στον απόηχο της νομισματικής σύσφιξης, με επικεφαλής την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών