Η πρόσφατη πτώση της λίρας αντανακλά όχι μόνο την ευρεία ισχύ του δολαρίου, αλλά και την ανησυχία για την οικονομία της Βρετανίας
To βρετανικό νόμισμα καταρρέει, καθώς ο υπουργός οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Kwasi Kwarteng δεσμεύθηκε να φέρει περισσότερες φορολογικές περικοπές, με το ιστορικό πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα.
Οι απότομες κινήσεις της στερλίνας ήρθαν νωρίς στη συνεδρίαση της Ασίας, όταν οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών στο ζεύγος λίρας-δολαρίου επιδεινώνουν τη μεταβλητότητα.
Η στερλίνα υποχώρησε επίσης έως και 3,7% έναντι του ευρώ στα 1,0787 ευρώ, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2020.
Η πτώση έναντι του κοινού νομίσματος ανέδειξε πώς η πρόσφατη πτώση της λίρας αντανακλά όχι μόνο την ευρεία ισχύ του δολαρίου, αλλά και την ανησυχία για την οικονομία της Βρετανίας.
H Bank of England προχώρησε σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου στο 2,25% από 1,75% την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, χαμηλότερα από την αύξηση κατά 0,75% που ανέμεναν πολλοί αναλυτές, παρά την προειδοποίηση ότι η οικονομία πιθανώς έχει ήδη διολισθήσει σε ύφεση.
Το πακέτο των φοροελαφρύνσεων
Ο Kwarteng παρουσίασε την Παρασκευή, 23/9, ένα πακέτο χρηματοδότησης χρέους ύψους 45 δισεκατομμυρίων λιρών που περιέχει τις μεγαλύτερες φορολογικές περικοπές εδώ και μισό αιώνα.
Τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσαν απότομη πτώση, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται στο 3,77%.
Οι φορολογικές περικοπές έρχονται καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται ήδη να δαπανήσει 150 δισεκατομμύρια λίρες για την επιδότηση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Μεγάλο μέρος αυτού του δανεισμού θα χρηματοδοτηθεί από ομόλογα.
Σε αντίθεση με τις μεγάλες φορολογικές περικοπές στη δεκαετία του 1980, ο Kwarteng δανείζεται δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες για να χρηματοδοτήσει τα σχέδιά του, προσθέτοντας στη ζήτηση τη στιγμή που η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει τα επιτόκια για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.
Κρίση συναλλάγματος;
«Φαίνεται ότι κατευθυνόμαστε προς μια σπείρα που συνήθως βλέπουμε σε κρίσεις αναδυόμενων αγορών, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αγωνίζονται να επιβεβαιώσουν εκ νέου την αξιοπιστία τους», δήλωσε ο Mansoor Mohi-uddin, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank of Singapore.
Ο Mohi-uddin είπε ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη στερλίνα είχε υπονομευθεί από τις προσδοκίες ότι το δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται τώρα σε μια «μη βιώσιμη ανοδική πορεία» ενώ η χώρα εξακολουθεί να έχει «έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών».
«Εάν συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτές τις τεράστιες κινήσεις στην αγορά, η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια, ίσως έως και 1 ποσοστιαία μονάδα, για να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει τη λίρα», πρόσθεσε.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες την Πέμπτη, 22/9.
«Είχαμε υποστηρίξει ότι η πορεία προς τα εμπρός για τη στερλίνα θα εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τη νομισματική απάντηση στον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα και τα καλά στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά μέχρι στιγμής οι αποφάσεις ήταν λιγότερο ενθαρρυντικές και στα δύο μέτωπα», ανέφεραν οι αναλυτές συναλλάγματος της Goldman Sachs.
«Με τις ευρείες μη χρηματοδοτούμενες δαπάνες στη δημοσιονομική πλευρά που δεν ταιριάζουν με τη νομισματική πολιτική για την αντιστάθμιση της πληθωριστικής ώθησης, το νόμισμα είναι πιθανό να αποδυναμωθεί περαιτέρω», ανέφεραν.
Σοβαρή οικονομική αστάθεια βλέπουν οι αναλυτές
Οι traders και οι αναλυτές στην Ασία δήλωσαν ότι οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών στην περιοχή πιθανότατα είχαν επιδεινώσει την πτωτική πίεση στη στερλίνα.
«Είναι ασυνήθιστο να βλέπεις τις ασιατικές αγορές να δίνουν τον τόνο σε αυτό, επειδή αυτή η περιοχή είναι συνήθως αυτή που παίρνει τις τιμές και όχι η παραγωγός», δήλωσε ο Benjamin Shatil, αναλυτής συναλλάγματος στην JPMorgan.
«Υποπτεύομαι ότι βλέπουμε τη σχετικά χαμηλότερη ρευστότητα σε αυτές τις ασιατικές αγορές να παίζει ρόλο εδώ, με τα θεμελιώδη μεγέθη να επιδεινώνονται από αυτή τη δυναμική ρευστότητας», ανέφερε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών