«Θα αντιμετωπίσουμε έναν συνδυασμό χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, τεχνικής ύφεσης και υψηλού πληθωρισμού», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Luis De Guindos
Η σταθερότητα στην ευρωζώνη κινδυνεύει από επιβράδυνση και τον πληθωρισμό που εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερους τομείς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Luis De Guindos.
Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, μεγάλο μέρος του οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι αυξημένες τιμές στην Ενέργεια, οι ακριβότερες πρώτες ύλες, τα τρόφιμα κ.λπ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, οι τιμές στην Ενέργεια και στα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος τα δύο τρίτα του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός ωθείται από τη ζήτηση, όπως συμβαίνει ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής.
Η αυξημένη ζήτηση μπορεί να περιοριστεί μέσω αποφάσεων που σχετίζονται με την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, αφού η νομισματική πολιτική δεν επηρεάζει τις τιμές της ενέργειας.
Σύμφωνα με τον De Guindos, είναι σημαντικό να αποφευχθούν οι δευτερογενείς επιπτώσεις και να αποτραπεί η μετακύλιση του πληθωρισμού στους μισθούς, γεγονός που θα τον ωθούσε σε υψηλότερα επίπεδα.
Για να αποφευχθεί αυτό, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό πρέπει να παραμείνουν σταθερές. Οι συμμετέχοντες στην αγορά πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα».
Η συμμαχία των κρατών μελών του ΟΠΕΚ+, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία, αποφάσισε πρόσφατα να μειώσει σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου από τον Νοέμβριο. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα.
Πράγματι, η απόφαση δεν διευκόλυνε την ΕΚΤ να επιτύχει τον στόχο της να μειώσει τον πληθωρισμό στο επίπεδο-στόχο.
Μάκρο
Σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είπε πως «θα αντιμετωπίσουμε έναν συνδυασμό χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, τεχνικής ύφεσης και υψηλού πληθωρισμού».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ για τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω στο 10% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά το 2023.
Σε αυτό το πλαίσιο, η νομισματική πολιτική πρέπει να επικεντρωθεί στην εξέλιξη του πληθωρισμού, κάτι που θα κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο να προσέχετε όταν παίρνετε αποφάσεις.
Ωστόσο, το περιβάλλον θα είναι πολύ δύσκολο και αβέβαιο.
Το τρέχον παγκόσμιο πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της δράσης της νομισματικής πολιτικής, του ενεργειακού σοκ και της επιδείνωσης των όρων εμπορίου, μεταξύ άλλων, υποδηλώνουν επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και, τελικά, και του ρυθμού πληθωρισμού.
Σύμφωνα με το κακό σενάριο, η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα συρρικνωθεί σχεδόν κατά 1% το 2023, ενώ το βασικό σενάριο προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9%.
Η διαφορά μεταξύ του βασικού και του αρνητικού σεναρίου έγκειται στην εξέλιξη του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το καθοδικό σενάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί από ένα μέσο ποσοστό 8,4% φέτος σε 6,9% το 2023.
Επιτόκιο πολιτικής
Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο πολιτικής, υπάρχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας. Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος και τι αντίκτυπο θα έχει στις τιμές της ενέργειας.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθιστούν πολύ δύσκολο τον προσδιορισμό του επιπέδου του τερματικού ρυθμού.
Τον Δεκέμβριο θα έχουμε νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την αύξηση του ΑΕΠ, που θα καθοδηγούν τις αποφάσεις μας, παρά την υψηλή αβεβαιότητα.
Τα τελευταία 15 χρόνια τα επιτόκια ήταν πολύ χαμηλότερα από αυτό το ποσοστό και είχαμε αρνητικά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η παγκοσμιοποίηση δεν πρόκειται να είναι τόσο έντονη όσο ήταν και το ενεργειακό σοκ μπορεί να οδηγήσει τον πληθωρισμό υψηλότερα.
Επομένως, πιστεύω ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά που μπορεί να ωθήσουν τον πληθωρισμό προς τα πάνω σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.
Το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες.
Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να υποστηρίζει τη διαδικασία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι ο πληθωρισμός είναι το κύριο πρόβλημα στη ζώνη του ευρώ.
Ο πληθωρισμός μειώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ιδιαίτερα εκείνων που είναι πιο ευάλωτα, και περιορίζει τις επενδύσεις.
Επομένως, πρέπει να επιδιώξουμε την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο, η δημοσιονομική πολιτική και η νομισματική πολιτική δεν φαίνεται να συμβαδίζουν.
«Οι κυβερνήσεις επέλεξαν τον δρόμο της επιδότησης των τιμών της ενέργειας, γεγονός που αυξάνει τα ελλείμματα δανεισμού και προϋπολογισμού τους» κατέληξε ο Luis de Guindos.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών