Πλήρης κατάρρευση των ουκρανικών ισχυρισμών περί εγκλημάτων πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις.
Η Μόσχα εξακολουθεί να περιμένει τον κατάλογο με τα θύματα της επιχείρησης – προβοκάτσια που πραγματοποίησε η Ουκρανία στη Bucha, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Vasily Nebenzya σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία.
«Θα ήθελα να επαναλάβω ότι, παρά όλες τις υπενθυμίσεις, δεν έχουμε ακόμη λάβει κατάλογο με τα θύματα της προβοκατόρικης επιχείρησης που πραγματοποίησε η Ουκρανία στη Bucha τον Απρίλιο. Επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές του Κιέβου δεν έχουν τίποτα να μοιραστούν για να αποδείξουν τις κατηγορίες και τους ισχυρισμούς τους», σημείωσε, σύμφωνα με το Tass.
Οι ευθύνες της Δύσης
Ο Nebnzya επεσήμανε επίσης ότι οι δυτικές χώρες «προσπαθούν να προσποιηθούν πως δεν υπάρχει ανάγκη να αποδειχθεί τίποτα και οποιοσδήποτε από τους ισχυρισμούς του καθεστώτος του Κιέβου μπορεί να θεωρηθεί δεδομένος».
«Προτιμάτε να καλύπτετε το εγκληματικό καθεστώς των Ναζί, βοηθώντας τους να οργανώνουν προβοκάτσια και να προωθούν ψέματα για τη Ρωσία και τις ενέργειες των ρωσικών στρατευμάτων», τόνισε ο Nebenzya.
Στις 3 Απριλίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε τις κατηγορίες του καθεστώτος του Κιέβου για δολοφονίες αμάχων στην Bucha, κοντά στο Κίεβο.
Το υπουργείο ανέφερε πως οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν εγκαταλείψει τη Bucha στις 30 Μαρτίου, ενώ «τα στοιχεία εγκλημάτων» προέκυψαν μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα, αφότου έφτασαν στην πόλη αξιωματικοί της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.
Ουκρανικοί ισχυρισμοί
Οι Ουκρανοί ισχυρίζονταν, πως στη Bucha βρέθηκαν 458 πτώματα, εκ των οποίων τα 419 έφεραν σημάδια πυροβολισμών ή είχαν βασανιστεί ή χτυπηθεί με μαχαίρι μέχρι θανάτου.
Η Mykhailyna Skoryk-Shkarivska, αντιδήμαρχος της πόλης, εξιστόρησε αυτή τη ζοφερή κατάσταση σε συνέντευξη Τύπου όπου είπε ότι οι λεπτομέρειες κάθε υπόθεσης διερευνώνται τώρα από τους εισαγγελείς που εργάζονται για τον εντοπισμό των δραστών και τη δίκη τους για εγκλήματα πολέμου.
Από τα θύματα, τα 39 φαινόταν να πέθαναν από φυσικά αίτια, είπε η Skoryk-Shkarivska, αλλά αυτά μπορεί να σχετίζονταν με τον πόλεμο ή με τη μεταχείριση των Ρώσων στον άμαχο πληθυσμό κατά τη διάρκεια της μόνιμης κατοχής τους, η οποία τελείωσε με μια βιαστική υποχώρηση.
Ωστόσο μέχρι σήμερα το Κίεβο δεν έχει ανταποκριθεί και δεν έχει δημοσιοποιήσει έναν κατάλογο με τα ονόματα των θυμάτων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών