Δύο σημαντικές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα αποκαλύπτουν ότι η εμπιστοσύνη των Αμερικανών στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με μια μεγάλη πλειοψηφία να θεωρεί ότι αποτελεί απειλή για την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Ειδικότερα, η πρώτη δημοσκόπηση, αυτής της Gallup υπογραμμίζει ότι μόλις το 34% έχει εμπιστοσύνη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να μεταδώσουν τις ειδήσεις «πλήρη, με ακρίβεια και δίκαια», ποσοστό που είναι μόλις 2 μονάδες υψηλότερο από το ιστορικό χαμηλό που καταγράφηκε το 2016.
Μόλις το 7% των Αμερικανών έχει «μεγάλη» εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με την έρευνα.
«Συγκεκριμένα, αυτή είναι η πρώτη φορά που το ποσοστό των Αμερικανών που δεν έχουν καμία απολύτως εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης είναι υψηλότερο από το ποσοστό με πολύ ή ένα δίκαιο ποσό μαζί», σημειώνει η Gallup.
Η δημοσκόπηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η εμπιστοσύνη των Αμερικανών στα μέσα ενημέρωσης είναι άθλια για σχεδόν δύο δεκαετίες και τα τελευταία ευρήματα της Gallup τεκμηριώνουν περαιτέρω αυτή τη δυσπιστία».
Εν τω μεταξύ, μια δημοσκόπηση των New York Times/Siena αποκαλύπτει ότι ένα τεράστιο 84% πιστεύει ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποτελούν «απειλή για τη δημοκρατία».
Σχεδόν τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν «μείζονα απειλή» για την ελευθερία.
Υπογραμμίζοντας πόσο πολιτικά διχασμένη είναι η χώρα, το 87 τοις εκατό των ψηφοφόρων Trump θεωρούν ότι τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν σημαντική απειλή, ενώ μόνο το 33 τοις εκατό των ψηφοφόρων Biden δήλωσε το ίδιο.
Ενώ οι Δημοκρατικοί ανέφεραν το Ανώτατο Δικαστήριο και το Εκλογικό Σώμα ως άλλες εξέχουσες απειλές για τη Δημοκρατία, οι Ρεπουμπλικάνοι επεσήμαναν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ψηφίζοντας μέσω επιστολικής ψήφου.
Νωρίτερα αυτό το έτος, η Gallup διαπίστωσε ότι μόνο το Κογκρέσο είναι λιγότερο αξιόπιστο ίδρυμα στις ΗΠΑ από τις τηλεοπτικές ειδήσεις, με μόνο το 11 τοις εκατό των ερωτηθέντων να λένε ότι έχουν «αρκετή» εμπιστοσύνη σε αυτό.
Οι εφημερίδες συγκέντρωσαν λίγο περισσότερο, αλλά και πάλι μόνο ένα άθλιο 16 τοις εκατό.
Ο ερευνητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης και οι τράπεζες είναι πιο αξιόπιστα από τα μέσα ενημέρωσης σε αυτό το σημείο.
Ομοίως, μια μελέτη του Reuters που διεξήχθη το 2021 διαπίστωσε ότι πουθενά τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι λιγότερο αξιόπιστα από ό,τι στην Αμερική, όπου λιγότεροι από ένα στους τρεις ανθρώπους έχουν οποιαδήποτε μορφή εμπιστοσύνης σε εκείνα.
Ελάχιστοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ικανοί να αναλύσουν τον εαυτό τους, αλλά εκείνοι που έχουν αναγνωρίσει ότι τα μέσα ενημέρωσης διεξάγουν έναν πόλεμο ενάντια στην «διαφορετικότητα της σκέψης» και έχουν γίνει «καρκίνος».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών