Χαλαρώνουν οι κανόνες των primary dealers προκειμένου να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν μερικές από τις πιο δύσκολες συνθήκες της αγοράς εδώ και χρόνια
Από τους 11 μεγάλους οργανισμούς χρέους της ευρωζώνης με τους οποίους ήρθε σε επαφή το Reuters, αξιωματούχοι στην Ολλανδία και το Βέλγιο δήλωσαν ότι έχουν χαλαρώσει διάφορες υποχρεώσεις για τη δημιουργία αγοράς που υπαγορεύουν πόσο ενεργά οι τράπεζες αυτές θα πρέπει να διαπραγματεύονται το χρέος τους.
Η Γαλλία, η Ισπανία και η Φινλανδία δήλωσαν ότι οι κανόνες τους είναι ήδη δομημένοι ώστε να λαμβάνουν αυτόματα υπόψη τις εντάσεις της αγοράς.
Η Γερμανία και η Αυστρία δήλωσαν ότι δεν θέτουν τέτοιους κανόνες.
Ο ρόλος της ΕΚΤ
Καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επηρεάζει τα τελευταία χρόνια την αγορά χρέους της περιοχής, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία, ένα ενεργειακό σοκ και η αναταραχή στη Βρετανία κάνουν τους επενδυτές επιφυλακτικούς στο να αγοράζουν κρατικά ομόλογα, οι διαχειριστές χρέους προσαρμόζονται σε μια λιγότερο ρευστή, πιο ασταθή αγορά.
Αυτό με τη σειρά του, θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις, που ήδη πιέζονται από την άνοδο των επιτοκίων και τις δαπάνες που σχετίζονται με την ενέργεια, και να φέρει περισσότερη αβεβαιότητα στους θεσμικούς επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, που αναζητούν στο κρατικό χρέος ασφάλεια και σταθερότητα.
Τα spreads προσφοράς-ζήτησης του κρατικού χρέους της ευρωζώνης, η διαφορά δηλαδή μεταξύ του τι προσφέρουν οι αγοραστές και τι είναι διατεθειμένοι να δεχτούν οι πωλητές και ένα μέτρο του πόσο ομαλή είναι η διαπραγμάτευση, έχουν αυξηθεί έως και τέσσερις φορές από το καλοκαίρι του 2021, όπως έδειξαν τα στοιχεία που συγκέντρωσε η MarketAxess για το Reuters.
Τα στοιχεία παρακολουθούσαν τα γερμανικά, ιταλικά, γαλλικά, ισπανικά και ολλανδικά ομόλογα, αγορές που αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία του χρέους της ευρωζώνης με σχεδόν 8 τρισεκατομμύρια ευρώ σε κυκλοφορία.
Χαλαρώνουν οι υποχρεώσεις
Τα μεγαλύτερα περιθώρια σημαίνουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα και υψηλότερο κόστος συναλλαγών.
Έτσι, οι κυβερνήσεις αναμένουν, και ορισμένες απαιτούν επίσημα από τους βασικούς διαπραγματευτές τους - τράπεζες δηλαδή που αγοράζουν κρατικό χρέος σε δημοπρασίες και στη συνέχεια πωλούν σε επενδυτές και διαχειρίζονται τις συναλλαγές τους - να εξασφαλίζουν τη σταθερότητα.
Στις αγορές με επίσημες απαιτήσεις, αντιμετωπίζουν και άλλες "υποχρεώσεις αναφοράς" για να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή ρευστότητα.
Αυτές οι υποχρεώσεις έχουν χαλαρώσει σε ορισμένες χώρες για να ληφθούν υπόψη οι αυξημένες πιέσεις της αγοράς.
Ο Jaap Teerhuis, επικεφαλής της αίθουσας διαπραγμάτευσης στο ολλανδικό κρατικό ταμείο χρέους, δήλωσε ότι αρκετές από τις υποχρεώσεις του για την αναφορά τιμών, συμπεριλαμβανομένων των περιθωρίων προσφοράς-ζήτησης, έχουν χαλαρώσει.
"Η μεταβλητότητα εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και επίσης η αβεβαιότητα της ΕΚΤ έχει επίσης οδηγήσει σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα.
Και η μεγαλύτερη μεταβλητότητα καθιστά δυσκολότερο για τους βασικούς διαπραγματευτές (primary dealers) να συμμορφωθούν", δήλωσε.
Η ρευστότητα έχει μειωθεί από τα τέλη του 2021, καθώς οι traders άρχισαν να αναμένουν αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, δήλωσε ο Teerhuis.
Στη συνέχεια, η Ολλανδία χαλάρωσε τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την αναφορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Οι υποχρεώσεις αναφοράς του Βελγίου κινούνται επίσης με τις αλλαγές στις συνθήκες διαπραγμάτευσης.
Αλλά έχει χαλαρώσει από τον Μάρτιο τους κανόνες σχετικά με το πόσες φορές ανά μήνα επιτρέπεται στους traders να μην τις τηρούν και έχει επίσης μειώσει το ποσό που απαιτείται από τους εμπόρους να παραθέτουν σε πλατφόρμες διαπραγμάτευσης, δήλωσε η επικεφαλής του οργανισμού χρέους, Maric Post.
Οι δύο χώρες χαλάρωσαν επίσης τους κανόνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Η βελγίδα Post δήλωσε ότι αυτή διήρκεσε μόνο τέσσερις μήνες το 2020, αλλά αυτή τη φορά κράτησε τις υποχρεώσεις πιο χαλαρές για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η Φινλανδία δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει τους κανόνες της, αλλά δεν θα μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενεργήσει εάν οι συνθήκες επιμείνουν ή επιδεινωθούν.
Εκτός του μπλοκ, η Νορβηγία επέτρεψε επίσης στους αντιπροσώπους να ορίσουν μεγαλύτερα περιθώρια προσφοράς-ζήτησης.
Στην Ιταλία, ο επικεφαλής της διαχείρισης χρέους Davide Iacovoni δήλωσε την Τρίτη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προσαρμόσει τον τρόπο με τον οποίο κατατάσσει τους βασικούς διαπραγματευτές κάθε χρόνο, ώστε να τους ενθαρρύνει να δίνουν χαμηλά spreads.
Τέτοιες κατατάξεις μπορούν να επηρεάσουν το ποιες τράπεζες θα λάβουν μέρος σε προσοδοφόρες πωλήσεις κοινοπρακτικού χρέους.
Τα γραφεία χρέους όπου οι υποχρεώσεις προσαρμόζονται αυτόματα δήλωσαν ότι οι προσπάθειες επιβολής προκαθορισμένων περιθωρίων προσφοράς-ζήτησης σε ευμετάβλητες αγορές θα αποθαρρύνουν τους βασικούς διαπραγματευτές από την παροχή ρευστότητας και θα προκαλέσουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα.
"Αν η αγορά είναι πολύ ασταθής, αν είναι πολύ επικίνδυνη, αν είναι πολύ δαπανηρή, είναι προτιμότερο να προσαρμόζουμε την προσφορά-προσφορά σε αυτό που είναι η πραγματικότητα της αγοράς παρά να επιβάλλουμε τη ρευστότητα", δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας χρέους της Γαλλίας, Cyril Rousseau.
Το sell off της Βρετανίας τον Σεπτέμβριο ανέδειξε πώς η ρευστότητα μπορεί να εξανεμιστεί γρήγορα σε αγορές που είναι ήδη ασταθείς όταν ένα σοκ έλθει.
Σε εκείνη την περίπτωση, τα μεγάλα σχέδια δαπανών της κυβέρνησης προκάλεσαν μεγάλες κινήσεις στις τιμές του χρέους, αναγκάζοντας τα συνταξιοδοτικά ταμεία να καταφύγουν σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εξασφαλίσεων.
"Κατακερματισμένη αγορά"
Ο ανώτερος οικονομολόγος της Allianz Patrick Krizan δήλωσε ότι με τη μεταβλητότητα των ομολόγων να πλησιάζει τα επίπεδα του 2008, η κατακερματισμένη αγορά ασφαλών περιουσιακών στοιχείων αποτελεί ανησυχία.
Η ευρωζώνη έχει περίπου το 60% του μεγέθους της αμερικανικής οικονομίας, αλλά βασίζεται στην αγορά ομολόγων της Γερμανίας ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ ως ασφαλές καταφύγιο - ένα κλάσμα της αγοράς κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ ύψους 23 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στην περίπτωση ενός σοκ μεταβλητότητας "μπορεί πολύ εύκολα ορισμένες αγορές στεγνώνουν πραγματικά", δήλωσε ο Krizan.
"Για εμάς είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη ζώνη του ευρώ".
Για παράδειγμα, η Ολλανδία, όπως και η Γερμανία, έχει κορυφαία, τριπλή αξιολόγηση Α.
Αλλά όπως και άλλες μικρότερες αγορές της ευρωζώνης δεν προσφέρει προθεσμιακά συμβόλαια, ένα βασικό μέσο αντιστάθμισης, και μέχρι στιγμής φέτος το ασφάλιστρο που πληρώνει έναντι του γερμανικού χρέους έχει διπλασιαστεί σε περίπου 30 μονάδες βάσης.
Οι προσπάθειες των αξιωματούχων του χρέους χαιρετίζονται από τους ευρωπαίους βασικούς διαπραγματευτές, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της συρρίκνωσης των περιθωρίων κέρδους και της αυστηρότερης ρύθμισης.
Δύο αξιωματούχοι σε τράπεζες βασικών διαπραγματευτών δήλωσαν ότι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων αναφοράς υπό τις παρούσες συνθήκες θα τους ανάγκαζε να αναλάβουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
"Οι εκδότες θέλουν η αγορά να είναι κερδοφόρα, αλλιώς γιατί να το κάνουν;
Και δεν μπορεί να είναι αν τα επιτόκια κινούνται γύρω στις 10-15 μονάδες βάσης την ημέρα", δήλωσε ένας από αυτούς για κινήσεις τέτοιας κλίμακας που σπάνια είχαν παρατηρηθεί στις αγορές αυτές τα τελευταία χρόνια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών