Στα ομόλογα εις το διηνεκές ή αέναα ή διαρκή (perpetual bonds) και στην αλλαγή της Suella Braverman, που θέλει περιορισμό της μετανάστευσης, με άλλο υπουργό Εσωτερικών βλέπει τη λύση για την επιβίωση της Μεγάλης Βρετανίας ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Georgs Soros, ιδρυτής και πρόεδρος των Open Society Foundations, με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στους Financial Times.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, τη χρήση των perpetual bonds είχε προτείνει το 2015 ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος τα είχε επαναφέρει στην επικαιρότητα πριν ακόμα γίνει υπουργός σε διαφορά διεθνή ΜΜΕ.
Τα perpetual bonds δεν είναι εξαγοράσιμα, αλλά πληρώνουν ένα σταθερό επιτόκιο για πάντα. Δηλαδή, το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι επειδή είναι στο διηνεκές δεν υπάρχει αποπληρωμή κεφαλαίου, αλλά μόνο καταβολή τόκων.
Ο δανειζόμενος έχει τη δυνατότητα να ανακαλέσει το ομόλογο μετά από συγκεκριμένη περίοδο (ιδιαίτερα σε φάσεις μείωσης των επιτοκίων διεθνώς), ενώ προβλέπεται συμβατικά περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου μετά από συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει ο Soros, «Μετά την καταστροφική επίδοση της Liz Truss ως πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, πρώτιστο καθήκον του διαδόχου της, Rishi Sunak, ήταν να καθησυχάσει τις αγορές.
Ειδικότερα, πρέπει να καταλάβει την ανησυχία της αγοράς για τις ελλειμματικές δαπάνες, οι οποίες εμφανίστηκαν όταν ο πρώην καγκελάριος Kwasi Kwarteng προσπάθησε να εφαρμόσει έναν μίνι προϋπολογισμό δαπανών…
Πρέπει να είναι τόσο προσεκτικός ώστε να μην επιβάλει υπερβολική λιτότητα, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει οικονομική κρίση σε μια χώρα που αντιμετωπίζει πολλούς αντίθετους ανέμους, συμπεριλαμβανομένων της έλλειψης οικονομικά προσιτών κατοικιών και υγιών συνταξιοδοτικών ταμείων.
Διαρκή ομόλογα…
Για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα έχει στη διάθεσή του ένα χρήσιμο εργαλείο: την έκδοση διαρκών ομολόγων.
Μερικές φορές αποκαλούμενα… ομόλογα πολέμου, τα αιώνια ομόλογα, έχουν μακρά ιστορία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 1752 και αργότερα χρησιμοποιήθηκαν για την εξυγίανση του χρέους που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων (γι' αυτό και ονομάστηκαν consols).
Αυτοί οι πόλεμοι ωχριούν σε σύγκριση με αυτό που έφερε η Covid-19.
Η έκδοση «Covid Consols» για την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας καταστροφής φαίνεται εξαιρετικά λογική.
Το κύριο πλεονέκτημα των διαρκών ομολόγων είναι ότι το κεφάλαιο δεν χρειάζεται ποτέ να επιστραφεί.
Πρέπει να πληρώνεται μόνο το κουπόνι… όσο οι ομολογίες είναι σε εκκρεμότητα.
Στο τρέχον περιβάλλον των επιτοκίων μπορεί να μην φαίνεται η καλύτερη στιγμή για την έκδοση διαρκών ομολόγων, επειδή το κουπόνι θα ήταν μάλλον υψηλό.
Αλλά αυτό δεν έχει σημασία.
Τα ομόλογα μπορούν να ρευστοποιηθούν (μετά από μια περίοδο «χωρίς κλήση») και να αντικατασταθούν με ένα άλλο διαρκές ομόλογο με χαμηλότερο κουπόνι.
Τα διαρκή ομόλογα είναι το ιδανικό εργαλείο για την επίλυση μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης όπως η παρούσα.
Η μη υποχρέωση αποπληρωμής του κεφαλαίου παρέχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα που μειώνει το προσωρινό κόστος ενός υψηλού κουπονιού.
Θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση τόσο της στεγαστικής όσο και της συνταξιοδοτικής κρίσης.
Οι λόγοι της κρίσης
Τα συνταξιοδοτικά ταμεία του Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθούν να διαχειριστούν τα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και η Τράπεζα της Αγγλίας μειώνει τον ισολογισμό της.
Στο πλαίσιο του QE, η BoE «αγόρασε» μακροπρόθεσμους τίτλους χρέους με βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια, γεγονός που τη δέσμευσε.
Αυξάνοντας τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, η BoE αυξάνει ταυτόχρονα το κόστος χρηματοδότησής της και μειώνει τις τιμές των ομολόγων.
Από κοινού, αυτά θα δημιουργήσουν μεγάλες ζημίες για την τράπεζα, που δεν μπορεί να αγνοήσει τον πληθωρισμό ούτε τις ανάγκες των συνταξιοδοτικών ταμείων.
Το Υπουργείο Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας θα μπορούσε να αλλάξει κάπως την κατάσταση αντικαθιστώντας τα μακροπρόθεσμα ομόλογα της BoE με βραχυπρόθεσμα ομόλογα.
Κάτι τέτοιο θα μείωνε την αναντιστοιχία λήξεων, θα μείωνε την έκθεσή της BoE σε ζημίες και θα χαλάρωνε τους περιορισμούς που δυσκολεύουν τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας.
Αυτό θα ήταν μια ανακούφιση για τα συνταξιοδοτικά ταμεία.
Το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να το αντισταθμίσει αυτό με την έκδοση διαρκών ομολόγων, τα οποία θα είχαν το πρόσθετο πλεονέκτημα της δημιουργίας ενός ενιαίου σημείου αναφοράς για την εξασφάλιση ρευστότητας.
Αν λοιπόν το Υπουργείο Οικονομικών εκδώσει «αιώνια ομόλογα», ο Shunak θα δείξει σοβαρός και έτσι θα απολαύσει την υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Υπάρχει, ωστόσο, πραγματικός κίνδυνος η βρετανική κυβέρνηση να υιοθετήσει μια πιο συντηρητική προσέγγιση.
Πρότεινα διαρκή ομόλογα τον Ιανουάριο του 2020, όταν τα επιτόκια ήταν πολύ χαμηλότερα. Δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Βρίσκω ανησυχητικό τον επαναδιορισμό της Suella Braverman ως υπουργού Εσωτερικών.
Ο περιορισμός της μετανάστευσης θα αυξήσει το μισθολογικό κόστος και θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.
Εάν αυτή είναι η διαδρομή που επιλέγει η Sunak, η αισιοδοξία που επικρατεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν θα δικαιολογηθεί».
Γιατί σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται
Τα perpetual bonds δεν είναι εξαγοράσιμα, αλλά πληρώνουν ένα σταθερό επιτόκιο για πάντα.
Δηλαδή, το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι επειδή είναι στο διηνεκές δεν υπάρχει αποπληρωμή κεφαλαίου, αλλά μόνο καταβολή τόκων.
Ο δανειζόμενος έχει τη δυνατότητα να ανακαλέσει το ομόλογο μετά από συγκεκριμένη περίοδο (ιδιαίτερα σε φάσεις μείωσης των επιτοκίων διεθνώς), ενώ προβλέπεται συμβατικά περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου μετά από συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
Η τιμή ενός ομολόγου perpetual είναι η πάγια πληρωμή τόκων ή το ποσό του κουπονιού, που διαιρείται με κάποιο σταθερό προεξοφλητικό επιτόκιο που αντιπροσωπεύει την ταχύτητα με την οποία χάνει την αξία του το χρήμα με το πέρασμα του χρόνου (μερικώς λόγω του πληθωρισμού).
Ο παρονομαστής του προεξοφλητικού επιτοκίου μειώνει την πραγματική αξία των σταθερών ονομαστικών κουπονιών με την πάροδο του χρόνου.
Τελικά η αξία τους μηδενίζεται.
Με δεδομένο αυτό, τα perpetual bonds, ακόμα κι αν πληρώνουν επιτόκιο στο διηνεκές, μπορεί να οριστεί μια πεπερασμένη τιμή που με τη σειρά της αντιπροσωπεύει την αξία των perpetuals.
Σύμφωνα με οικονομολόγους, πάντως, η χρηματοδότηση αυτή έχει συγκριτικά υψηλό επιτόκιο, καθώς η έλλειψη χρονικής διάρκειας και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτήν, απαιτούν από την πλευρά των επενδυτών πολύ μεγαλύτερο επιτόκιο. Έτσι αυτό που φαίνεται αρχικά και επιφανειακά πιο βολικό, στην πραγματικότητα, είναι ένας ακριβός τρόπος χρηματοδότηση.
Μαύρη Τετάρτη…
Υπενθυμίζεται πως στις 16 Σεπτεμβρίου 1992 η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει τη βρετανική λίρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών εξαιτίας των ενεργειών εμπόρων συναλλάγματος με κυριότερο παίχτη τον George Soros, ο οποίος κέρδισε πάνω από 1 δισ.
www.bankingnews.gr
Παρέμβαση Soros: Τα διαρκή ομόλογα θα σώσουν τη Mεγάλη Βρετανία - Λάθος ο περιορισμός της μετανάστευσης
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, τη χρήση των perpetual bonds είχε προτείνει το 2015 ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης
Σχόλια αναγνωστών