Οι προτάσεις von der Leyen ανοίγουν, μεταξύ των άλλων, το δρόμο για αλλαγές του νόμου της ΕΕ που απαγορεύει τις κρατικές ενισχύσεις σε ιδιωτικές εταιρείες
«Για να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή βιομηχανία ελκυστική, είναι ανάγκη να είμαστε ανταγωνιστικοί με τις προσφορές και τα κίνητρα που προσφέρουν αυτήν τη στιγμή οι χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Ursula von der Leyen, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
«Για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της ενιαίας αγοράς και να υποστηριχθεί η μετάβαση στην καθαρή τεχνολογία σε ολόκληρη την Ένωση, πρέπει επίσης να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».
Η πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο ενός νέου σχεδίου για τη βιομηχανία εντός της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal), η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναστείλει προσωρινά τους κανόνες που απαγορεύουν τις κρατικές ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις προκειμένου τα πάντα, από τους υπολογισμούς ως τις εγκρίσεις, να γίνονται ταχύτερα και απλούστερα, ενώ πρόσθεσε ότι το μοντέλο των φοροαπαλλαγών μπορεί να είναι μια επιλογή.
Οι προτάσεις von der Leyen ανοίγουν την πόρτα για τη χρηματοδότηση της παραγωγής συγκεκριμένων έργων καθαρής τεχνολογίας, που θα καταστεί εφικτή μέσω μιας νομοθεσίας «Net-Zero Industry», η οποία θα κινείται στα βασικά πρότυπα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προώθηση της παραγωγής μικροτσιπ που υιοθέτησε η Ευρώπη το 2022 και θα περιλαμβάνει διαδικασίες απλούστευσης και επιτάχυνσης στην έκδοση των σχετικών αδειών.
Η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε επίσης για τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου, σχεδιασμός που πάντως δεν αναμένεται να υλοποιηθεί σύντομα.
Οι πολιτικές ηγεσίες της ΕΕ έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις της αμερικανικής νομοθεσίας σχετικά με τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος περιλαμβάνει κίνητρα για εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κάνει διακρίσεις σε βάρος των ευρωπαϊκών εταιρειών και θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις στις ΗΠΑ.
Οι πολιτικές ηγεσίες της ΕΕ έχουν ανακοινώσει ότι θα συναντηθούν το Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν ένα σχέδιο που θα επιιχειρήσει να «απαντήσει» στην αμερικανική νομοθεσία, με ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, να πιέζουν για μια προσέγγιση στήριξης του «Made in Europe» που θα βοηθήσει στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών εγχώριων εταιρειών.
Η Von der Leyen ζήτησε επίσης μια πιο σθεναρή απάντηση στις κινεζικές προσπάθειες για την ενίσχυση της καινοτομίας και των πράσινων τεχνολογιών, τις κρατικές επιδοτήσεις που δίνει η Κίνα στη βιομηχανία της και τους περιορισμούς της πρόσβασης στην απέραντη κινέζικη αγορά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.
«Πρέπει να έχουμε συνεργασία και να κάνουμε εμπόριο με την Κίνα, ειδικά σε ότι αφορά τις πράσινες τεχνολογίες», σημείωσε η von der Leyen.
«Δεν θα διστάσουμε όμως να ανοίξουμε έρευνα εάν θεωρήσουμε ότι οι προμήθειες μας στις άλλες αγορές στρεβλώνονται από τέτοιες επιδοτήσεις».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών