Η σκόνη από πρωτείνη του συγκεκριμένου εντόμου βρίσκεται ήδη στο μενού των Ευρωπαίων σε όλη την Γηραιά ήπειρο, χωρίς η συντριπτική τους πλειονότητα των πολιτών να γνωρίζει ότι πλέον και με τη βούλα εμπεριέχεται στο φαγητό τους.
«Αυτό έρχεται χάρη σε μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ψηφίστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα», αναφέρει το RT .
«Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία ελήφθη μετά από την επιστημονική σύστασηη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, το πρόσθετο υλικό είναι ασφαλές για χρήση σε μια ολόκληρη σειρά προϊόντων όπως, οι μπάρες δημητριακών, τα μπισκότα, η πίτσα, τα προϊόντα με βάση τα ζυμαρικά και ορό γάλακτος».
Με την απόφαση αυτή ο οικιακός γρύλος (Acheta domesticus) γίνεται το τρίτο έντομο που εγκρίνεται για κατανάλωση ως τρόφιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γίναμε Κίνα...
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε επίσης πρόσφατα τη χρήση του Alphitobius diaperinus, γνωστό ως αλευροσκουλήκι, για ανθρώπινη κατανάλωση.
Οι τεχνοκράτες της παγκοσμιοποίησης και οι ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής ασκούν συνεχώς πιέσεις ώστε οι άνθρωποι να αρχίσουν να τρώνε ζωύφια για να καταπολεμήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, παρά το γεγονός ότι η πρακτική συνδέεται με παρασιτικές λοιμώξεις .
Αμφιβάλλω κάπως ότι οι ελιτιστές τεχνοκράτες που επισκέφθηκαν πρόσφατα το Νταβός θα στραφούν στη δίαιτα με τα ζωύφια, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ μας ξελογιάζουν για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.
Τον Νοέμβριο, η Washington Post συμβούλεψε τους Αμερικανούς αντί για ένα παραδοσιακό δείπνο για την Ημέρα των Ευχαριστιών να καταναλώσουν ζωύφια.
Ο οικιακός γρύλος θα μπορεί να πωλείται ολόκληρος, είτε κατεψυγμένος, είτε αποξηραμένος είτε σε σκόνη.
Μετά από ενδελεχή, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων είχε καταλήξει πως η κατανάλωση του εν λόγω εντόμου είναι ασφαλής όσον αφορά τις χρήσεις για τις οποίες ζήτησε έγκριση η αιτούσα εταιρεία.
Τα κράτη μέλη έδωσαν την έγκρισή τους με απόφαση στις 8 Δεκεμβρίου 2021.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, τα προϊόντα που θα περιέχουν το νέο αυτό τρόφιμο θα φέρουν την κατάλληλη σήμανση, για πρόληψη τυχόν αλλεργικών αντιδράσεων.
Θρεπτικό και... υγιεινό τρόφιμο
Η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) έχει διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια πως τα έντομα αποτελούν θρεπτικό και υγιεινό τρόφιμο, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και ανόργανα άλατα.
Επίσης, προσθέτει η Κομισιόν, τα έντομα αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινής διατροφής εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, και αναγνωρίζονται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ «Από τη Φάρμα στο Πιάτο της ΕΕ» ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης που μπορεί να συνεισφέρει στη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο σύστημα διατροφής.
Σχόλια αναγνωστών