Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ πολλές χώρες εξακολουθούν να είναι απροετοίμαστες για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από ραδιενέργεια
Η έκθεση του ΠΟΥ συστήνει στις χώρες και τις κυβερνήσεις πώς να αναπτύξουν και να διατηρήσουν ένα εθνικό απόθεμα ειδικών ιατρικών προμηθειών που μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους και να θεραπεύσουν τα εγκαύματα που προκαλούνται από την ακτινοβολία.
Η Maria Neira επικεφαλής του τμήματος Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του ΠΟΥ, τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης «έτοιμων προμηθειών» κρίσιμων φαρμάκων για τη δεκαετία.
Οι κυβερνήσεις να δράσουν άμεσα
«Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι άνθρωποι μπορεί να εκτεθούν σε ακτινοβολία σε δόσεις που κυμαίνονται από αμελητέες έως απειλητικές για τη ζωή.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να διαθέσουν θεραπείες για όσους έχουν ανάγκη—γρήγορα», είπε η Neira σε δήλωσή της.
Είναι η πρώτη φορά που η έκδοση αυτή των συστάσεων του ΠΟΥ ενημερώνεται από το 2007.
«Αυτή η ενημερωμένη λίστα κρίσιμων φαρμάκων θα είναι ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο ετοιμότητας για τους συνεργάτες μας να εντοπίσουν, να προμηθευτούν, να αποθηκεύσουν και να παράσχουν αποτελεσματικά αντίμετρα έγκαιρα σε όσους κινδυνεύουν ή εκτίθενται σε αυτά τα συμβάντα», δήλωσε ο Mike Ryan, ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης υγείας του ΠΟΥ.
Εθνικό απόθεμα
Τα φάρμακα που αναφέρονται στη δημοσίευση για ένα εθνικό απόθεμα περιλαμβάνουν μόνο αυτά που χρησιμοποιούνται ειδικά σήμερα για τη θεραπεία της υπερέκθεσης του ανθρώπου στην ακτινοβολία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Άλλοι τυπικοί κατάλογοι ιατρικών προμηθειών για απόθεμα θα περιλαμβάνουν γενικές προμήθειες όπως εξοπλισμό ατομικής προστασίας (PPE), κιτ τραυματισμών, υγρά, αντιβιοτικά και παυσίπονα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ πολλές χώρες εξακολουθούν να είναι απροετοίμαστες για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από ραδιενέργεια.
Τα απαραίτητα φάρμακα
Η έκθεση επικεντρώνεται σε ποια φάρμακα πρέπει να αποθηκεύονται και πώς πρέπει να διαχειρίζονται, καθώς και στο ρόλο που διαδραματίζουν διάφοροι οργανισμοί στην προετοιμασία και την ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι μια συλλογή ιατρικών προμηθειών που βρίσκονται συνήθως σε ένα απόθεμα έκτακτης ανάγκης ακτινοβολίας περιλαμβάνει χάπια ιωδίου για την προστασία του θυρεοειδούς από ραδιενεργό υλικοί, χηλικούς παράγοντες όπως το Πρωσικό μπλε για την απομάκρυνση του ραδιενεργού καισίου από το σώμα και παράγοντες όπως το ασβέστιο/ψευδάργυρος DTPA για την αντιμετώπιση της εσωτερικής μόλυνσης με ραδιονουκλίδια υπερουρανίου.
Επιπλέον, περιλαμβάνονται κυτοκίνες που βοηθούν στη μείωση της βλάβης στον μυελό των οστών σε περιπτώσεις οξέος συνδρόμου ακτινοβολίας και άλλα φάρμακα για τη θεραπεία συμπτωμάτων όπως εμετός, διάρροια και λοιμώξεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Η έκθεση αναφέρεται επιπροσθέτως σε νέες θεραπείες και ιατρικά αντίμετρα, όπως μελέτες που εντοπίζουν νέες κυτταρικές και μοριακές οδούς και μέσα χορήγησης φαρμάκων που μπορούν να αξιοποιηθούνγια χρήση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ακτινοβολίας.
Ραδιενεργές και Πυρηνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μια ραδιολογική ή πυρηνική έκτακτη ανάγκη είναι μια κατάσταση που επηρεάζει αρνητικά την ανθρώπινη ζωή, την υγεία, την ιδιοκτησία ή το περιβάλλον.
Η έκθεση εξετάζει πιθανά σενάρια για ραδιενεργές και πυρηνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων ατυχημάτων σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και πυρηνικού πολέμου.
Ένα ατύχημα σε πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, ιατρικές ή ερευνητικές εγκαταστάσεις ή ατυχήματα κατά τη μεταφορά ραδιενεργών υλικών είναι παραδείγματα τυχαίων ραδιολογικών και πυρηνικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να συμβούν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Μπορούν να αφορούν διάφορες καταστάσεις, σαν τα ατυχήματα σε πυρηνικούς σταθμούς όπως το Τσερνομπίλ και η Φουκουσίμα.
Οι καταστάσεις μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν τυχαία έκθεση σε ανεξέλεγκτες πηγές ακτινοβολίας και ατυχήματα κατά τη μεταφορά ραδιενεργών υλικών.
Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη πρόσφατα στην Αυστραλία, όπου μια μικρή, συμπαγής κάψουλα διαστάσεων 8 mm επί 6 mm πιστεύεται ότι έπεσε από ένα φορτηγό κατά τη μεταφορά από ένα ορυχείο στο Περθ.
Η κάψουλα είναι ραδιενεργή και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά δερματικά εγκαύματα και ασθένειες.
Αναφέρεται ότι εκπέμπει ένα επίπεδο ακτινοβολίας ισοδύναμο με τη λήψη 10 ακτίνων Χ σε μία ώρα, με ταχύτητα 2 millisieverts την ώρα.
Έκτακτες καταστάσεις ακτινοβολίας μπορεί επίσης να συμβούν σε συνδυασμό με συμβατικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, φυσικές καταστροφές, στρατιωτικές συγκρούσεις ή κακόβουλες ενέργειες που αφορούν πηγές ραδιενέργειας, σημείωσε ο ΠΟΥ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών