Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορικό λάθος των ΗΠΑ η απόρριψη του ειρηνευτικού σχεδίου για την Ουκρανία – Ενισχύουν έτσι τη συμμαχία Ρωσίας – Κίνας

Ιστορικό λάθος των ΗΠΑ η απόρριψη του ειρηνευτικού σχεδίου για την Ουκρανία –  Ενισχύουν έτσι τη συμμαχία Ρωσίας – Κίνας
Έπεσε η μάσκα των ΗΠΑ, που είχαν απορρίψει το κινεζικό σχέδιο πριν καν δημοσιευθεί αλλά τελικά αυτό θα αποβεί σε βάρος τους
Σχετικά Άρθρα
(upd 3) Το σχέδιο που πρότεινε η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία στις 24/2/2023 είναι αρκετά ουδέτερο και αντανακλά την ισορροπημένη θέση απέναντι στα συμφέροντα των αντιμαχόμενων πλευρών.  Η απόρριψή του εκ μέρους των ΗΠΑ και της συλλογικής Δύσης γενικότερα, χωρίς να είναι αυτός σκοπός, ενισχύει τη συμμαχία Ρωσίας - Κίνας, που απειλεί την παγκόσμια ηγεμονία της Ουάσινγκτον και θέτει τα θεμέλια ενός πολυπολικού κόσμου. 
Το ειρηνευτικό σχέδιο υπογραμμίζει τη δέσμευση του Πεκίνου στην πολιτική του που αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση σε περίπτωση στρατιωτικών συγκρούσεων.
Ωστόσο οι ΗΠΑ είχαν καταστήσει σαφές, πως θα απέρριπταν το κινεζικό σχέδιο ακόμη και πριν δημοσιευθεί, αφού στοχεύουν στην κλιμάκωση του πολέμου φθοράς με μοναδικό στόχο την αποδυνάμωση της Ρωσίας.

Biden: Δεν είναι «λογικό» η Κίνα να διαπραγματευτεί την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία

Ο  πρόεδρος των ΗΠΑ,
J. Biden, έκρινε χθες (24/2) κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News ότι η ιδέα πως η Κίνα θα αναλάβει να διαπραγματευτεί την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι «λογική», μετά τη δημοσιοποίηση κειμένου θέσεων από την κινεζική διπλωματία για την ένοπλη σύρραξη.
Αναφερόμενος στο κείμενο, είπε πως με δεδομένο ότι «το επαινεί ο (πρόεδρος της Ρωσίας) Putin, πώς θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο;».
«Δεν είδα τίποτα σε αυτό που θα υποδείκνυε πως υπάρχει κάτι που θα ήταν ωφέλιμο για οποιονδήποτε άλλον εκτός από τη Ρωσία αν το κινεζικό σχέδιο εφαρμοζόταν», πρόσθεσε ο Biden.
«Η ιδέα ότι η Κίνα θα διαπραγματευτεί την έκβαση ενός πολέμου που είναι εντελώς άδικος για την Ουκρανία απλά δεν είναι λογική», επέμεινε.
Σημειώνεται ότι το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε χθες από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ άλλων καλεί να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών, που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός, ενώ προειδοποιεί εναντίον της χρήσης πυρηνικών όπλων.
Το κείμενο γενικότερα επαναλαμβάνει ήδη διατυπωμένες θέσεις της Κίνας αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε τον πόλεμο, που το Κρεμλίνο έχει βαφτίσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στις 24/2/ 2022.

Η ρητορική της απόρριψης


Στις 24 Φεβρουαρίου 2023, υπήρχε μόνο ένα ερώτημα, τι είδους ρητορική θα επέλεγε ο Λευκός Οίκος για να απορρίψει ένα άλλο ειρηνευτικό σχέδιο χωρίς να δηλώσει ανοιχτά τη βούλησή του να υποκινήσει και να παρατείνει τον πόλεμο όσο το δυνατόν περισσότερο.
Την αντίδραση των ΗΠΑ εξέφρασε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Joe Biden, Jake Sullivan.
Πιθανότατα έκανε μια από τις πιο υποκριτικές δηλώσεις του.
Χρόνια μετά τον παρατεταμένο πόλεμο στα ουκρανικά εδάφη, ο οποίος άρχισε εκ των πραγμάτων και συντονίστηκε από την Ουάσιγκτον, ο Sullivan θυμήθηκε ξαφνικά την «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας μόλις άρχισαν οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός.
Δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα υπαγόρευαν στην Ουκρανία τους όρους για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης.
Προέτρεψε μάλιστα την Κίνα να επικεντρωθεί στο πρώτο σημείο του σχεδίου, που είναι ο σεβασμός της κυριαρχίας άλλων κρατών.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, οι ίδιοι οι Ουκρανοί είναι οι μόνοι που λαμβάνουν αποφάσεις για το μέλλον τους.

sullivan.jpg

Η κυνική κατάπαυση του πυρός


Η δήλωση Sullivan έγινε αμέσως μετά το σχόλιο της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland για την κινεζική ειρηνευτική πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας πως ο Λευκός Οίκος είναι ενάντια σε μια «κυνική κατάπαυση του πυρός», δείχνοντας για άλλη μια φορά πως οι ζωές των ανθρώπων δεν σημαίνουν τίποτα για την Ουάσιγκτον, σχολιάζει εύστοχα ο ιστότοπος South Front.
Δεν προκαλεί επίσης έκπληξη το γεγονός ότι ο Zelensky, ο οποίος είναι πρόεδρος της χώρας που υποφέρει από τη στρατιωτική επίθεση και δεν έχει τα μέσα να υπερασπιστεί το έδαφός της χωρίς την υποστήριξη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από ξένες χώρες, απέρριψε το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από το Κίεβο στις προτάσεις του Πεκίνου, αλλά ο Zelensky είχε αποκλείσει την πιθανότητα εφαρμογής ειρηνευτικού σχεδίου από τον Κινέζο Πρόεδρο, πριν το σχέδιο δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
zelensky.jpg

Ενίσχυση της συμμαχίας Ρωσίας - Κίνας

Παρά το γεγονός ότι το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο είναι πολύ εννοιολογικό και δεν περιέχει αυστηρές απαιτήσεις και απειλές για καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές, αποκάλυψε την ετοιμότητα της Κίνας να γίνει δίκαιος μεσολαβητής.
Το ίδιο το γεγονός ότι παρουσιάστηκε αυτό το σχέδιο και η πρόσφατη ένταση των επαφών μεταξύ Ρώσων και Κινέζων ανώτατων αξιωματούχων επιβεβαιώνουν πως η Κίνα έχει «απαυδήσει» με την ατιμωρησία της Δύσης.
Μετά από την απόρριψη του σχεδίου, το Πεκίνο έχει ξεκαθαρίσει με ποια πλευρά θα ταχθεί, τουλάχιστον σε διπλωματικό επίπεδο, ακόμα κι αν δεν μιλά για αυτό επίσημα.
Η άρνηση της Δύσης να αποδεχθεί το σχέδιο θα ενώσει τις προσπάθειες του Πεκίνου να κατηγορήσει τις ΗΠΑ και τις μαριονέτες τους ότι απορρίπτουν μονομερώς οποιαδήποτε ειρηνική διευθέτηση στη κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα. Αυτό θα οδηγήσει σε πιο ενεργή υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία.

Blinken κατά προσωρινής κατάπαυσης του πυρός

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν πρέπει να ξεγελαστεί από εκκλήσεις
για μια προσωρινή ή άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, λέγοντας ότι μια «δίκαιη και διαρκής» ειρήνη δεν μπορεί να επιτρέψει στη Ρωσία να ξεκουραστεί και να επανεξοπλιστεί.
Το ΣΑ συνεδρίασε για να τιμήσει την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Πέρσι την ίδια μέρα το 15μελές σώμα συνεδρίαζε στη Νέα Υόρκη λόγω των δυτικών ανησυχιών ότι η Μόσχα σχεδίαζε μια τέτοια κίνηση.
«Οποιαδήποτε ειρήνη που νομιμοποιεί την κατάληψη γης από τη Ρωσία με τη βία θα αποδυναμώσει τον Χάρτη (ΟΗΕ) και θα στείλει ένα μήνυμα σε επίδοξους επιτιθέμενους παντού ότι μπορούν να εισβάλουν σε χώρες και να γλυτώσουν από αυτό», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ των 193 κρατών μελών απομόνωσε συντριπτικά τη Ρωσία Πέμπτη, καλώντας για μια «συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη» σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και ζητώντας εκ νέου από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της και να σταματήσει τις μάχες.
«Κανένα μέλος αυτού του Συμβουλίου δεν πρέπει να ζητά ειρήνη ενώ υποστηρίζει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τον Χάρτη του ΟΗΕ», τόνισε ο Blinken, ο οποίος κατηγόρησε την Κίνα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία και προειδοποίησε το Πεκίνο ενάντια σε μια τέτοια κίνηση.
lavrov.jpg

Το κινεζικό σχέδιο περιλαμβάνει 12 σημεία:



1. Σεβασμός της κυριαρχίας όλων των χωρών. Το διεθνώς αναγνωρισμένο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σκοπών και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να τηρείται αυστηρά. Η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να τηρούνται αποτελεσματικά. Όλες οι χώρες, μεγάλες ή μικρές, ισχυρές ή αδύναμες, πλούσιες ή φτωχές, είναι ισότιμα μέλη της διεθνούς κοινότητας. Όλα τα μέρη θα πρέπει να τηρούν από κοινού τους βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και να υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο.
Θα πρέπει να προωθηθεί η ισότιμη και ομοιόμορφη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, ενώ τα δύο μέτρα και δύο μέτρα πρέπει να απορριφθούν.


2. Εγκατάλειψη της ψυχροπολεμικής νοοτροπίας. Η ασφάλεια μιας χώρας δεν πρέπει να επιδιώκεται σε βάρος άλλων. Η ασφάλεια μιας περιοχής δεν πρέπει να επιτυγχάνεται με την ενίσχυση ή την επέκταση των στρατιωτικών μπλοκ. Τα νόμιμα συμφέροντα και ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των χωρών πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Δεν υπάρχει απλή λύση σε ένα σύνθετο ζήτημα. Όλα τα μέρη θα πρέπει, ακολουθώντας το όραμα της κοινής, συνολικής, συνεργατικής και βιώσιμης ασφάλειας και έχοντας κατά νου τη μακροπρόθεσμη ειρήνη και σταθερότητα του κόσμου, να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης, αποτελεσματικής και βιώσιμης ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Όλα τα μέρη πρέπει να αντιταχθούν στην επιδίωξη της δικής τους ασφάλειας εις βάρος της ασφάλειας των άλλων, να αποτρέψουν την αντιπαράθεση των μπλοκ και να εργαστούν από κοινού για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρασιατική ήπειρο.


3. Παύση των εχθροπραξιών. Η σύγκρουση και ο πόλεμος δεν ωφελούν κανέναν. Όλα τα μέρη πρέπει να παραμείνουν λογικά και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν να αναζωπυρώσουν τις φλόγες και να επιδεινώσουν τις εντάσεις και να αποτρέψουν την περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης ή ακόμη και την έκρηξη εκτός ελέγχου. Όλα τα μέρη θα πρέπει να υποστηρίξουν τη Ρωσία και την Ουκρανία να εργαστούν προς την ίδια κατεύθυνση και να επαναλάβουν τον άμεσο διάλογο το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποκλιμακωθεί σταδιακά η κατάσταση και τελικά να επιτευχθεί συνολική εκεχειρία.

4. Επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την κρίση στην Ουκρανία. Όλες οι προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης πρέπει να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη σωστή προσέγγιση προώθησης των συνομιλιών για ειρήνη, να βοηθήσει τα μέρη της σύγκρουσης να ανοίξουν την πόρτα για μια πολιτική διευθέτηση το συντομότερο δυνατό και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις και πλατφόρμες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο σε αυτό το θέμα.

5. Επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης. Όλα τα μέτρα που συμβάλλουν στην εκτόνωση της ανθρωπιστικής κρίσης πρέπει να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν. Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να ακολουθούν τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας και τα ανθρωπιστικά ζητήματα δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται. Η ασφάλεια των αμάχων πρέπει να προστατεύεται αποτελεσματικά και πρέπει να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την εκκένωση των αμάχων από τις ζώνες συγκρούσεων. Απαιτούνται προσπάθειες για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε σχετικούς τομείς, τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών και την παροχή ταχείας, ασφαλούς και απρόσκοπτης ανθρωπιστικής πρόσβασης, με σκοπό την πρόληψη μιας ανθρωπιστικής κρίσης σε μεγαλύτερη κλίμακα. Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να υποστηριχθούν στο να διαδραματίσουν συντονιστικό ρόλο στη διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας σε ζώνες συγκρούσεων.

6. Προστασία αμάχων και αιχμαλώτων πολέμου (POWs). Τα μέρη στη σύγκρουση θα πρέπει να τηρούν αυστηρά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να αποφεύγουν να επιτίθενται σε αμάχους ή αστικές εγκαταστάσεις, να προστατεύουν τις γυναίκες, τα παιδιά και άλλα θύματα της σύγκρουσης και να σέβονται τα βασικά δικαιώματα των αιχμαλώτων. Η Κίνα υποστηρίζει την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και καλεί όλα τα μέρη να δημιουργήσουν ευνοϊκότερες συνθήκες για τον σκοπό αυτό.

7. Διατήρηση της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών. Η Κίνα αντιτίθεται στις ένοπλες επιθέσεις εναντίον πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ή άλλων ειρηνικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και καλεί όλα τα μέρη να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης για την Πυρηνική Ασφάλεια (CNS) και αποφασιστικά να αποφύγουν τα ανθρωπογενή πυρηνικά ατυχήματα. Η Κίνα υποστηρίζει τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση της ασφάλειας των ειρηνικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

8. Μείωση στρατηγικών κινδύνων. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πυρηνικά όπλα και δεν πρέπει να διεξάγονται πυρηνικοί πόλεμοι. Η απειλή ή η χρήση πυρηνικών όπλων πρέπει να αποκλειστεί. Η διάδοση των πυρηνικών όπλων πρέπει να αποτραπεί και να αποφευχθεί η πυρηνική κρίση. Η Κίνα αντιτίθεται στην έρευνα, ανάπτυξη και χρήση χημικών και βιολογικών όπλων από οποιαδήποτε χώρα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

9. Διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών. Όλα τα μέρη πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως και αποτελεσματικά την Πρωτοβουλία για τα Σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας που υπέγραψαν η Ρωσία, η Τουρκία, η Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη με ισορροπημένο τρόπο και να υποστηρίξουν τα Ηνωμένα Έθνη να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα. Η πρωτοβουλία συνεργασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια που προτείνει η Κίνα παρέχει μια εφικτή λύση στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

10. Διακοπή μονομερών κυρώσεων. Οι μονομερείς κυρώσεις και η μέγιστη πίεση δεν μπορούν να λύσουν το ζήτημα, δημιουργούν μόνο νέα προβλήματα. Η Κίνα αντιτίθεται σε μονομερείς κυρώσεις που δεν έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι συμβαλλόμενες χώρες θα πρέπει να σταματήσουν να καταχρώνται μονομερείς κυρώσεις και «μακροπρόθεσμη δικαιοδοσία» εναντίον άλλων χωρών, ώστε να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία και να δημιουργήσουν συνθήκες για τις αναπτυσσόμενες χώρες να αναπτύξουν τις οικονομίες τους και να βελτιώσουν τη ζωή των λαών τους.

11. Διατήρηση σταθερών βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων. Όλα τα μέρη πρέπει να διατηρήσουν ένθερμα το υπάρχον παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και να αντιταχθούν στη χρήση της παγκόσμιας οικονομίας ως εργαλείου ή όπλου για πολιτικούς σκοπούς. Απαιτούνται κοινές προσπάθειες για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης και την αποτροπή της διακοπής της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, της χρηματοδότησης, του εμπορίου τροφίμων και των μεταφορών και υπονόμευσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

12. Προώθηση της ανασυγκρότησης μετά τη σύγκρουση. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει μέτρα για να υποστηρίξει την ανοικοδόμηση μετά τις συγκρούσεις σε ζώνες συγκρούσεων. Η Κίνα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια και να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης