Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron δεν υπάρχουν ταμπού στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας
Ο γερουσιαστής Philippe Follio ρώτησε τον Lecornu εάν σχεδιάζεται να μεταφερθούν στην Ουκρανία 12 Mirage 2000C που τέθηκαν εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας το 2022 στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.
Με τη σειρά του, ο γερουσιαστής Joël Harriot-Millam ρώτησε εάν ήταν αλήθεια ότι οι Ουκρανοί πιλότοι επρόκειτο να εκπαιδευτούν στα μαχητικά αεροσκάφη στην Πολωνία.
Ο Γάλλος υπουργός δεν επιβεβαίωσε τη μεταφορά των αεροπλάνων ή την εκπαίδευση των πιλότων.
Ωστόσο, είπε ότι η Δύση αυτή τη στιγμή εργάζεται για τη μεταφορά περισσότερων πυρομαχικών στην Ουκρανία.
Διαπραγματεύσεις χωρίς ταμπού
Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς σχετικά με μαχητικά αεροσκάφη και εκπαίδευση».
Ο υπουργός υπενθύμισε τα λόγια του προέδρου Emmanuel Macron ότι δεν υπάρχουν ταμπού.
Ο Lecornu διευκρίνισε ότι οι δυσκολίες με τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία σχετίζονται με την επιμελητεία, την εκπαίδευση και τις δυνατότητες συντήρησης.
Η Γαλλική Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη χρησιμοποιεί επί του παρόντος 195 μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 96 Rafale και 24 Mirage 2000-5F και 68 Mirage-2000D.
Τον περασμένο Ιούνιο, η Γαλλία παρόπλισε τα τελευταία 12 Mirage 2000C.
Τι διαθέτουν τα παροπλισμένα Mirage
Το Mirage 2000C διαθέτει αναβαθμισμένο ραντάρ, σύστημα αναγνώρισης καθώς και δυνατότητα μεταφοράς όπλων αέρος-εδάφους, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και διαφορετικών τύπων βομβών.
Το μαχητικό αεροσκάφος μπορεί επίσης να οπλιστεί με αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet.
Η Γαλλία έγινε ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων στις δυνάμεις του Κιέβου μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία πέρυσι.
Το Παρίσι έχει προσφέρει μέχρι στιγμής οβίδες, τεθωρακισμένα οχήματα, συστήματα αεράμυνας και αντιαρματικούς πυραύλους.
Οι δυτικές προσπάθειες για την ενίσχυση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας κέρδισαν δυναμική τους τελευταίους μήνες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία έχουν ήδη συμφωνήσει να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους.
Ωστόσο, καμία χώρα δεν έχει λάβει ακόμη την απόφαση να προμηθεύσει μαχητικά αεροσκάφη κίνηση που σύμφωνα με την Μόσχα σηματοδοτεί την κήρυξη ενός ευρύτερου πολέμου.
Ρωσία: Κήρυξη πολέμου
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ότι η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μην ενισχύσει την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μοναδικός λόγος για τον οποίο το ΝΑΤΟ διστάζει να παραδώσει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη ή οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς είναι ότι «όποιος αποφασίσει την παράδοση (ή επισκευή) τέτοιου υλικού και όπλων, ξένοι μισθοφόροι και στρατιωτικοί εκπαιδευτές, θα πρέπει να θεωρηθούν νόμιμοι στόχοι» από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, έγραψε ο Medvedev σε ανάρτησή του στο Telegram.
Συμπλήρωσε ωστόσο ότι ενδεχομένως η Δύση να μην αντισταθεί για πολύ ακόμα, επειδή «ο πειρασμός να καταστρέψει τη Ρωσία είναι μεγάλος».
Παρότι ως πρόεδρος και εν συνεχεία ως πρωθυπουργός της Ρωσίας ο Medvedev είχε χαρακτηριστεί «μετριοπαθής», είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία, εξαπολύοντας συχνά βιτριολικές επιθέσεις και απειλές κατά του Κιέβου και των δυτικών συμμάχων του.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών