Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία αναβαθμίζει το δόγμα εξωτερικής πολιτικής - Ασύμμετρα πλήγματα στις υπαρξιακές απειλές - Παγκόσμια απειλή οι ΗΠΑ

Η Ρωσία αναβαθμίζει το δόγμα εξωτερικής πολιτικής - Ασύμμετρα πλήγματα στις υπαρξιακές απειλές - Παγκόσμια απειλή οι ΗΠΑ
Αλλαγή του δόγματος από τη Ρωσία - Παγκόσμια απειλή οι ΗΠΑ, χώρος ασφάλειας η Ευρασία
Σχετικά Άρθρα

Το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, το οποίο συνεδρίασε υπό τον Vladimir Putin, με τις ΗΠΑ να αποτελούν τον υπ' αριθμόν 1 υποκινητή της αντιρωσικής στάσης της Δύσης και παγκόσμια απειλή, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Η Ρωσία διαμηνύει ότι θα κάνει χρήση όλων των συμμετρικών και ασύμμετρων μέσων που έχει στη διάθεσή της για να αντιμετωπίσει τις υπαρξιακές απειλές.
Την ίδια ώρα ωστόσο, τονίζεται  ότι η Μόσχα επιδιώκει την "ειρηνική συνύπαρξη" και μια "ισορροπία συμφερόντων" με την Ουάσινγκτον.
Στόχος της είναι να μετατρέψει την περιοχή της Ευρασίας σε μία περιοχή ασφάλειας και σταθερότητας.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει "υπαρξιακές απειλές" για την ασφάλεια και την ανάπτυξή της από "μη φιλικά κράτη", καθώς παρουσίασε στον πρόεδρο Putin το επικαιροποιημένο δόγμα εξωτερικής πολιτικής.
Ο Lavrov δήλωσε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κρεμλίνου, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ότι το νέο δόγμα θα προβλέπει πως η Ρωσία μπορεί να λαμβάνει «συμμετρικά και ασύμμετρα μέτρα ως απάντηση σε μη φιλικές ενέργειες εναντίον της» και επικαλείται την «άνευ προηγουμένου πίεση» που ασκείται επί της Ρωσίας από τους δυτικούς αντιπάλους της, τους οποίους κατηγόρησε ότι διεξάγουν έναν «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Μόσχας.
Ο πρόεδρος Putin από την πλευρά του έκανε λόγο για «αναταράξεις στη διεθνή σκηνή» που υποχρεώνουν τη Ρωσία «να προσαρμόσει το στρατηγικό σχεδιασμό της».
Το νέο δόγμα κάνει λόγο για διατήρηση της "στρατηγικής σταθερότητας" με τις Ηνωμένες Πολιτείες - μια αναφορά στις πυρηνικές δυνατότητες των δύο χωρών - παρά την αναστολή της συνθήκης New START, της τελευταίας εναπομείνασας συμφωνίας ελέγχου των πυρηνικών όπλων μεταξύ των δύο πλευρών, τον Φεβρουάριο.
Να σημειωθεί ότι το δόγμα εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας στη διάρκεια της πρόσφατης ρωσικής ιστορίας της, έχει αλλάξει πέντε φορές: το 1993, το 2000, το 2008, το 2013 και το 2016.

Παγκόσμια απειλή οι ΗΠΑ

Ειδικότερα, το έγγραφο που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι η Ρωσία θα οικοδομήσει σχέσεις με άλλα κράτη ανάλογα με την πολιτική τους απέναντί της, αναφέρει έγγραφο.
Η Ρωσία είναι μια ξεχωριστή χώρα-πολιτισμός, ένα προπύργιο του ρωσικού κόσμου και ένα από τα κυρίαρχα κέντρα της παγκόσμιας ανάπτυξης, σύμφωνα με τη νέα ρωσική αντίληψη για την εξωτερική πολιτική που εγκρίθηκε την Παρασκευή από τον πρόεδρο Vladimir Putin.
Η Μόσχα θεωρεί την τρέχουσα πορεία των ΗΠΑ ως σημαντική πηγή κινδύνου όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο και σκοπεύει να εξαλείψει τα "απομεινάρια της κυριαρχίας" της Ουάσινγκτον.
Στο έγγραφο τονίζεται ότι η Ρωσία θα οικοδομήσει σχέσεις με άλλα κράτη ανάλογα με την πολιτική τους απέναντί της και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της τόσο για να αποκρούσει όσο και για να αποτρέψει επιθέσεις εναντίον της ή εναντίον των συμμάχων της.

Από το 2016 είχε αναγνωριστεί η σοβαρή κρίση στις σχέσεις με ΗΠΑ - Δύση

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία αλλαγή του 2016, εμφανίστηκαν δύο νέοι στόχοι εξωτερικής πολιτικής: η ενίσχυση της θέσης της Ρωσίας ως ένα από τα κέντρα επιρροής του σύγχρονου κόσμου και η ενίσχυση της θέσης των ρωσικών μέσων ενημέρωσης και των μαζικών επικοινωνιών στον παγκόσμιο χώρο της πληροφόρησης.
Το Κρεμλίνο αναγνώριζε ήδη από το 2016 μια σοβαρή κρίση στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών κρατών, η οποία προκλήθηκε από τη γεωπολιτική επέκταση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το έγγραφο ανέφερε ότι ενώ η Ρωσία ενδιαφέρεται για εποικοδομητική συνεργασία με τις ΗΠΑ, "δεν αναγνωρίζει την εξωεδαφική άσκηση της αμερικανικής δικαιοδοσίας εκτός του διεθνούς δικαίου, δεν αποδέχεται καμία στρατιωτική, πολιτική, οικονομική ή άλλη μορφή πίεσης και επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει σε κάθε μη φιλική ενέργεια με σκληρό τρόπο".
Μεταξύ των περιφερειακών προτεραιοτήτων, για πρώτη φορά το δόγμα επεσήμανε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη Συρία, διατηρώντας την ενότητα, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Η κρίση στην Ουκρανία αναφέρθηκε ξεχωριστά στο έγγραφο.
Τονίστηκε ότι η Ρωσία, σε συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη και τους διεθνείς θεσμούς, είναι έτοιμη να καταβάλει προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής και διπλωματικής λύσης στην εσωτερική ουκρανική σύγκρουση.

Οι βασικές θέσεις του νέου δόγματος εξωτερικής πολιτικής

Ο ρόλος της Ρωσίας στον κόσμο

Η Ρωσία είναι μια μοναδική χώρα-πολιτισμός, μια τεράστια δύναμη της Ευρασίας και του Ευρω-Ειρηνικού, ένα προπύργιο του ρωσικού κόσμου. Διαδραματίζει μοναδικό ρόλο στη διατήρηση της παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων και στη διασφάλιση της ειρηνικής ανάπτυξης της ανθρωπότητας.
Η στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας απέναντι σε άλλα κράτη θα καθορίζεται από τη φύση της πολιτικής τους - εποικοδομητική, ουδέτερη ή μη φιλική.

Ασφάλεια

Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της για να αμυνθεί ή να αποτρέψει μια επίθεση εναντίον της ίδιας ή των συμμάχων της.
Η Μόσχα επιδιώκει να παρέχει ασφάλεια για όλα τα κράτη εξίσου, αλλά μόνο βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας.
Η Ρωσία θα διερευνήσει την εικαζόμενη ανάπτυξη βιολογικών και τοξινικών όπλων.

Σχέσεις με τη Δύση

Η Ρωσία δεν θεωρεί τον εαυτό της εχθρό της Δύσης και δεν απομονώνεται από αυτήν. Υπολογίζει στις δυτικές χώρες να συνειδητοποιήσουν ότι η σύγκρουση με τη Μόσχα δεν έχει μέλλον και να αποδεχθούν την πολυπολικότητα.
Ταυτόχρονα, προτεραιότητα της Ρωσίας θα είναι να εξαλείψει τα "υπολείμματα κυριαρχίας" των ΗΠΑ και άλλων μη φιλικών κρατών στις παγκόσμιες υποθέσεις, να μειώσει τις δυνατότητές τους να καταχραστούν τη θέση τους στην οικονομία και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε κάθε χώρα να παραιτηθεί από τις νεοαποικιακές και ηγεμονικές φιλοδοξίες.
Η Μόσχα βλέπει την πορεία της Ουάσιγκτον ως μείζονα πηγή κινδύνου για τη δική της και τη διεθνή ασφάλεια, για την ειρήνη και για τη δίκαιη ανάπτυξη της ανθρωπότητας στο σύνολό της.
Η αποκήρυξη της αντιρωσικής πολιτικής και η ανεξαρτητοποίηση από τις ΗΠΑ θα ήταν επωφελής για την ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης.

Χώρος σταθερότητας και ειρήνης η Ευρασία

Η Ευρασία πρέπει να γίνει ένας χώρος ειρήνης, σταθερότητας, εμπιστοσύνης και ευημερίας - το εμβληματικό σχέδιο της Ρωσίας για τον 21ο αιώνα.
Ο κύριος στόχος στο εγγύς εξωτερικό είναι να μετατραπεί η περιοχή σε μια ζώνη ειρήνης, καλής γειτονίας και ευημερίας.
Η Ρωσία θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την εμβάθυνση των δεσμών με τα φιλικά παγκόσμια κέντρα ισχύος - την Ινδία και την Κίνα. Θα προωθήσει επίσης την Αφρική ως ένα σημαντικό κέντρο παγκόσμιας ανάπτυξης και θα εντείνει τη συνεργασία με τη Λατινική Αμερική.
Η Ρωσική Ομοσπονδία θα ενισχύσει τη συνολική, αμοιβαία επωφελή συνεργασία με έναν φιλικό ισλαμικό πολιτισμό.
Η Ρωσία αντιτίθεται στην πολιτική των διαχωριστικών γραμμών στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης