Καλά θα πάει αυτό…
Όπως σημειώνει στο άρθρο της η κ. Georgieva, «οι χώρες χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν τεράστιες οικονομικές προκλήσεις και χρηματοδοτικές ανάγκες. Βασίζονται σε διεθνείς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Μείωσης της Φτώχειας και Ανάπτυξης του ΔΝΤ, για ζωτική πολιτική και οικονομική υποστήριξη. Οι οικονομικά ισχυρότερες χώρες έχουν την ευθύνη να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση αυτής της στήριξης».
Όταν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες φτάσουν στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για τις εαρινές συνεδριάσεις ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας, θα έχουν πολλά να συζητήσουν, από την εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας έως τον κίνδυνο χρηματοπιστωτικής αστάθειας, από τον κατακερματισμό έως τις συνέπειες από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπογραμμίζεται.
«Αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να μην ξεχνούν τις αυξανόμενες ανάγκες των φτωχότερων εθνών του κόσμου. Από την πανδημία και μετά, το ΔΝΤ έχει στηρίξει περισσότερες από 50 χώρες χαμηλού εισοδήματος με περίπου 24 δισεκ. δολάρια σε άτοκα δάνεια μέσω του PRGT-βοηθώντας έτσι στην αποτροπή της αστάθειας σε ένα ευρύ φάσμα των φτωχότερων εθνών του κόσμου, από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στο Τσαντ και το Νεπάλ. Τώρα το PRGT πρέπει να χρηματοδοτηθεί επαρκώς και να επιδοτηθεί, ώστε να συνεχιστεί αυτή η ζωτική πηγή άτοκης χρηματοδότησης», αναφέρει χαρακτηριστικά η αξιωματούχος.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Χωρίς επείγουσα δράση και περισσότερη υποστήριξη, υπάρχουν λίγες πιθανότητες να καλύψουν το χαμένο έδαφος.
«Εκτιμούμε ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες των χωρών χαμηλού εισοδήματος -για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την επαναφορά τους σε μια πορεία εισοδηματικής σύγκλισης με τις προηγμένες οικονομίες- θα είναι περίπου 440 δισεκ. δολάρια κατά την πενταετία έως το 2026. (…)
Τα πλουσιότερα κράτη μπορούν να βοηθήσουν τα φτωχότερα συγκεντρώνοντας τους πόρους τους και χρηματοδοτώντας το έργο του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων πολυμερών οργανισμών, καθώς και μέσω των δικών τους διμερών αναπτυξιακών προγραμμάτων», σχολιάζεται…
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών