Συναγερμός και στην Ιαπωνία
Σύμφωνα με τον κινεζικό στρατό, δεκάδες αεροσκάφη με τη συμμετοχή των βομβαρδιστικών Η-6 που μπορούν να μεταφέρουν και πυρηνικά όπλα καθώς και πολεμικά πλοία, ανάμεσα τους και το αεροπλανοφόρο Shandong, αναπτύχθηκαν με σχέδιο τον αποκλεισμό της Ταϊβάν.
Μάλιστα, η κρατική κινεζική τηλεόραση μετέδωσε πως αεροσκάφη και πλοία «πραγματοποίησαν ασκήσεις για να επιτύχουν μια πολλαπλών κατευθύνσεων συνθήκη αποκλεισμού του νησιού» και ότι απώτερος στόχος των επιθετικών ενεργειών των κινεζικών αεροσκαφών και πλοίων ήταν να καταλάβουν τάχιστα ευνοϊκές θέσεις προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν κινήσεις των αντιπάλων.
Ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε πως «ολοκλήρωσε με επιτυχία» τα στρατιωτικά γυμνάσια που είχαν στόχο την περικύκλωση επί τρεις ημέρες του αυτόνομου νησιού της Ταϊβάν, που το Πεκίνο διεκδικεί ως επαρχία της Κίνας.
Από τις 8 μέχρι τις 10 Απριλίου, η κινεζική στρατιωτική διοίκηση «πραγματοποίησε με επιτυχία διάφορες αποστολές» στρατιωτικής προετοιμασίας «γύρω από το νησί της Ταϊβάν με την άσκηση 'Κοινό Ξίφος'», ανέφερε ο στρατός σε μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Δοκίμασε εις βάθος την ικανότητα μάχης» των διαφόρων όπλων «σε πραγματικές συνθήκες», πρόσθεσε η κινεζική διοίκηση.
Η διοίκηση του ανατολικού τομέα επιχειρήσεων του στρατού διευκρίνισε πως στα γυμνάσια συμμετείχε το Shandong, ένα από τα δύο αεροπλανοφόρα της Κίνας.
Στη διάρκεια των ασκήσεων μαχητικά και πολεμικά πλοία έκαναν ασκήσεις προσομοίωσης στοχευμένων βομβαρδισμών εναντίον του νησιού.
Εικονικός πόλεμος
Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από το εσωτερικό μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο φέρεται να έχει κλειδώσει «στόχους» στην Ταϊβάν και να ρίχνει εικονικά τους πυραύλους του.
Από την πλευρά της η Ταϊβάν εμφανίζεται ψύχραιμη, υποστηρίζοντας πως είναι μεν σε πλήρη ετοιμότητα αλλά δεν πρόκειται να προκαλέσει οποιουδήποτε είδους σύγκρουση.
Στο ίδιο πλαίσιο και η Ταϊβάν έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από εκτοξευτές πυραύλων Hsiung Feng καθώς και ταχύπλοα σκάφη που ήταν εξοπλισμένα με πυραυλικά συστήματα.
Σε επιφυλακή η Ταϊβάν
Ο στρατός της Ταϊβάν ανέμενε την αντίδραση της Κίνας εξαιτίας των επαφών της προέδρου Τsai Ing-wen στις ΗΠΑ.
Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρακολουθούσε τις κινήσεις του αεροπλανοφόρου Shandong ενώ είχε θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις δυνάμεις της.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, εντόπισε 11 πολεμικά πλοία και 70 αεροσκάφη της Κίνας γύρω από το νησί, με τουλάχιστον 39 κινεζικά μαχητικά να περνούν τη διάμεση γραμμή και να εισέρχονται στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας.
Συναγερμός και στην Ιαπωνία70 PLA aircraft and 11 vessels were detected by 16:00(UTC+8) April 9th. 35 of the detected aircraft had crossed northern, central, and southern median line of the Taiwan Strait and entered our southwest ADIZ. pic.twitter.com/PitgcyfjPI
— 國防部 Ministry of National Defense, R.O.C. ?? (@MoNDefense) April 9, 2023
Το αεροπλανοφόρο Shandong, από το οποίο μέσα σε δύο ημέρες, απογειώθηκαν και προσγειώθηκαν μαχητικά και ελικόπτερα πάνω από 120 φορές, βρέθηκε κοντά στο νησί Miyako της Ιαπωνίας, συνοδευόμενο από τρία ακόμα πολεμικά πλοία και ένα σκάφος υποστήριξης.
Τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας παρακολουθεί στενά και η Ιαπωνία ανακοίνωσε ανώτατος εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
«Η σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν δεν είναι σημαντική μόνο για την ασφάλεια της Ιαπωνίας, αλλά και για τη σταθερότητα της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Hirokazu Matsuno, γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας.
Επεισόδιο με ΗΠΑ
Τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας παρακολουθούν στενά και οι ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν αεροπορική βάση στο νησί Okinawa της Ιαπωνίας.
Μάλιστα η Κίνα έκανε λόγο για την «την παρείσφρηση» ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού στην περιοχή της Νότιας Σινικής θάλασσας, μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού ότι το USS Milius διεξάγει μια «επιχείρηση ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» στην περιοχή.
«Το πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS Milius πραγματοποίησε παράνομη παρείσφρηση στα ύδατα που βρίσκονται δίπλα στον ύφαλο Μιστσίφ, στα νησιά Νάνσα της Κίνας, χωρίς την έγκριση της κινεζικής κυβέρνησης», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Νότιας Διοίκησης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η κινεζική Πολεμική Αεροπορία «ακολούθησε και παρακολούθησε το πλοίο».
Νωρίτερα το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είχε επισημάνει ότι το USS Milius διεξήγαγε «επιχείρηση ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», την ώρα που ο κινεζικός στρατός πραγματοποιεί γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν.
«Αυτή η επιχείρηση ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σεβάστηκε τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις νόμιμες χρήσεις της θάλασσας» υποστηρίζει το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών