Το αμερικανικό δημόσιο χρέος αποτελεί το βασικό άξονα των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών - για αυτό μια χρεοκοπία των ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε ένα παγκόσμιο κραχ, πιθανώς τόσο κακό ή και χειρότερο από την κρίση του 2008, τονίζει ο Krugman
Ο κορυφαίος οικονομολόγος αναφέρθηκε στην τρέχουσα κρίση σχετικά με το ανώτατο όριο χρέους σε άρθρο του στους New York Times, επισημαίνοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται ακόμη σε αδιέξοδο για το αν θα αυξήσουν το ανώτατο όριο δανεισμού των ΗΠΑ.
Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για αύξηση του ανώτατου ορίου, οι ΗΠΑ ενδέχεται θα αθετήσουν τις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους της τον Ιούνιο, εκτιμά η Goldman Sachs – ένα γεγονός που θα είχε οδυνηρές συνέπειες για την αμερικανική οικονομία.
Το Κογκρέσο εξακολουθεί να παλεύει να καταλήξει σε μια συμφωνία, με τους Ρεπουμπλικάνους να υποστηρίζουν ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τεράστιες περικοπές στον Κρατικό Προϋπολογισμό, μεταξύ των οποίων και την απαγόρευση της άφεσης του φοιτητικού χρέους.
Στις 17/4, ο Πρόεδρος Kevin McCarthy δήλωσε ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει ένα νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους μέχρι το 2024, αν και δεν διευκρίνισε τι θα συμπεριλάβει αυτό.
«Η αποτυχία αύξησης του ορίου του χρέους θα είχε καταστροφικές συνέπειες», προειδοποίησε ο Krugman, καθώς το αμερικανικό δημόσιο χρέος αποτελεί το βασικό άξονα των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών. «Κατ΄ελάχιστο, θα διαταράξει τη λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Στη χειρότερη περίπτωση, θα επισπεύσει μια παγκόσμια οικονομική κρίση, πιθανώς τόσο κακή ή χειρότερη από την κρίση του 2008», πρόσθεσε.
Ωστόσο ακόμη κι αν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, υπάρχουν τρία πιθανά Σχέδια Β για την κυβέρνηση Biden, προκειμένου να δώσει λύση, καταλήγει ο Krugman.
Οι τρεις εναλλακτικές λύσεις
Λύση πρώτη είναι η επίκληση της 14ης Τροπολογίας. Η τροπολογία αυτή προστέθηκε μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και διασφαλίζει, πέρα από την ισονομία για όλους, ότι η ακεραιότητα των δημοσίων χρεών του έθνους «δεν θα αμφισβητηθεί».
Λύση δεύτερη είναι να κόψει το υπουργείο Οικονομικών ένα κέρμα πλατινένιο αξίας 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει την εξουσία να κόβει αναμνηστικά νομίσματα. Ένα πλατινιένο νόμισμα αξίας 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να κατατεθεί στην Fed για την εξόφληση του δημόσιου χρέους.
Στη συνέχεια, η Fed θα πουλήσει μέρος του χαρτοφυλακίου ομολόγων της, πράγμα που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δανείζονται χρήματα μέσω ενός εναλλακτικού δρόμου.
Τρίτη λύση είναι η έκδοση premium ομολόγων.
Τα premium ομόλογα θα αντισταθμίσουν μια ασυνήθιστα μεγάλη ετήσια πληρωμή τόκων.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα μπορούσε να τα δημοπρατήσει σε τιμή πολύ υψηλότερη από την ονομαστική τους αξία.
Κατά τον Krugman, εναι κι αυτός ένας τρόπος να δανειστούν οι ΗΠΑ χρήματα χωρίς αυξήσουν το εθνικό χρέος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών