(Συνεχές upd) Οριστικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή 14/5/2023 στην Τουρκία, με τον απερχόμενο πρόεδρος Rejep Tayip Erdogan να είναι αναμφίβολα ο μεγάλος θριαμβευτής της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς όχι μόνο αναδείχθηκε νικητής αλλά απέδειξε πόσο ανθεκτικός είναι πολιτικά, διαψεύδοντας τις εις βάρος του δημοσκοπήσεις που έδιναν προβάδισμα στον κεμαλικό Kemal Kilicdaroglu και εξουδερώνοντας τις παρεμβάσεις της Δύσης και ιδιαίτερα των ΗΠΑ.
Η μεγάλη οριστική μάχη θα δοθεί σε δύο εβδομάδες, την Κυριακή 28 Μαΐου όταν πλέον Erdogan και Kilicdaroglu θα διεκδικήσουν την προεδρία της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε και επίσημα το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας.
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανήλθε στο 84,92%.
Και μπορεί πολλοί να είχαν σπεύσει να προαναγγείλουν το πολιτικό τέλος της 20ετούς και πλέον πολιτικής κυριαρχίας του Erdogan, αλλά αυτός τους διέψευσε.
Ο Erdogan στο δεύτερο γύρο θα είναι και πάλι το ακλόνητο φαβορί, καθώς έχει πολύ μικρότερη διαφορά να καλύψει σε σχέση με τον αντίπαλο του, ενώ η απόλυτη κυριαρχία του κόμματος του στη Βουλή, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα στην κατάκτηση της προεδρίας.
Με καταμετρημένο το 99,38% των ψήφων των προεδρικών εκλογών ο Erdogan συγκεντρώνει ποσοστό 49,42% και ο Kilicdaroglu 44,95%.
Ο τρίτος υποψήφιος ο Sinan Ogan βρίσκεται στο 5,20% ενώ ο Muharrem Ince έλαβε το 0,44% παρά το γεγονός ότι αποχώρησε από την εκλογική κούρσα.
Μεγάλη μάχη δόθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Kilicdaroglu με ποσοστό 48,55% επικράτησε έναντι 46.68% του Erdogan.
Ο Kilicdaroglu επικράτησε και στην Άγκυρα (με 47,32% έναντι 45,99% του Erdogan) αλλά και στην Σμύρνη με πάνω από 30 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά.
Διχασμένη η Τουρκία
Πάντως, αν ρίξει κανείς μια ματιά στον εκλογικό χάρτη της Τουρκίας, θα συνειδητοποιήσει πόσο διχασμένη είναι η Τουρκία.
Πρόκειται για μια χώρα διαιρεμένη, μεταξύ εκείνων που παραμένουν πιστοί στον Erdogan και εκείνων που θα ήθελαν να δουν το πολιτικό του τέλος.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προειδοποιούν πως η Τουρκία κινδυνεύει να εισέλθει σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας.
Ο καθοριστικός Ogan
Μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών, ο Erdogan όχι μόνο ανέτρεψε όλα τα εις βάρος του προγνωστικά αλλά θεωρείται και το φαβορί για την εκλογή στην προεδρία της Τουρκίας.
Με το κόμμα και τη συμμαχία του να σαρώνουν στις βουλευτικές εκλογές και να έχει τον απόλυτο έλεγχο της Βουλής, ο Erdogan δεν έχει παρά να περιμένει τι ακριβώς θα πράξει ο Sinan Ogan, ο οποίος έλαβε το 5,21% των ψήφων (σε απόλυτους αριθμούς 2.796.357 ψήφους) και αποκλείστηκε από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Ο Ogan δεν έχει ανοίξει επίσημα τα χαρτιά του, αν και φέρεται να υποστήριξε σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι θα υποστηρίξει τον Kilicdaroglu στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εάν αυτός σπάσει τους δεσμούς του με το κόμμα HDP που στηρίζουν κουρδικές και αριστερές δυνάμεις.
Θρίαμβος στις βουλευτικές εκλογές
Το Κόμμα Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη του Erdogan κερδίζει 267 έδρες στο 600μελές κοινοβούλιο της Τουρκίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία με καταμετρημένο το 99,27% των ψήφων.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με επικεφαλής τον κύριο αντίπαλο του, Kemal Kilicdaroglu, κερδίζει 169 έδρες.
Η συμμαχία του κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη μαζί με τα τρία ακόμη συμμαχικά κόμματα μπορεί να υπολογίζoυν σε 322 έδρες ενώ ο συνασπισμός του CHP με άλλα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης υπολογίζεται ότι έχουν καταλάβει 212 έδρες.
Κανένα σημαντικό πρόβλημα και καμία παρατυπία δεν καταγράφηκε κατά τη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Κεντρικής εκλογής επιτροπής.
Περίπου 64 εκατομμύρια Τούρκοι κλήθηκαν να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της Τουρκίας, καθώς και τους 600 βουλευτές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Από τα 64 εκατομμύρια, τα 5,2 εκατομμύρια είναι νέοι άνθρωποι που ψήφισαν για πρώτη φορά.
Το εκλογικό σώμα αποτελείται από 30,7 εκατομμύρια γυναίκες και από 29 εκατομμύρια άντρες.
Στις βουλευτικές εκλογές συμμετείχαν 26 πολιτικά κόμματα, εκ των οποίων τα 15 σε 5 πολιτικές συμμαχίες και τα υπόλοιπα 11 ανεξάρτητα.
Συνολικά στήθηκαν 191.885 κάλπες σε 973 περιφέρειες και 1.094 περιφερειακές εκλογικές επιτροπές σε όλη τη χώρα για την ανάδειξη του προέδρου και των βουλευτών, οι οποίοι θα υπηρετήσουν για πέντε χρόνια.
Οι ψηφοφόροι είχαν δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια για τον πρόεδρο και τους βουλευτές και τα έβαλαν στον ίδιο φάκελο στην κάλπη.
Το πρώτο μήνυμα του Erdogan μετά την κάλπη
Βέβαιος για τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 28 Μαΐου, εμφανίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους σε ανάρτησή του στο Twitter.
Ο Ερντογάν υπενθυμίζει πως κέρδισε με διαφορά 2,5 εκατ. ψήφων, ενώ υπογραμμίζει ότι από τώρα εργάζεται για την επόμενη ημέρα της εκλογικής νίκης.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας σημειώνει ότι οι εκλογές έγιναν «με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία μας», μέσα σε «εορταστική ατμόσφαιρα που αρμόζει στη δημοκρατία μας».
Αναφέρεται έμμεσα στον Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ λέγοντας ότι «το έθνος μας προστάτευσε την ελεύθερη βούλησή του» παρά τις μεθοδεύσεις από την Πενσυλβάνια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα εξώφυλλα ξένων περιοδικών.
«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ο νικητής των εκλογών της 14ης Μαΐου ήταν η τουρκική δημοκρατία και το τουρκικό έθνος με τα 85 εκατομμύρια μέλη του», τονίζει.
Το έθνος, προσθέτει, έδειξε μεγάλη εύνοια, δίνοντας στον ίδιο 49,51% και την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Ευχαριστεί όλους όσους πήγαν στην κάλπη, εντός και εκτός Τουρκίας, «για τη συμβολή τους και την αξιοσέβαστη ψήφο τους που έδωσε ζωή στη δημοκρατία» και τονίζει ότι «με την ωριμότητα που επέδειξε χθες, η Τουρκία απέδειξε ότι είναι μία από τις χώρες με την πιο προηγμένη δημοκρατική κουλτούρα στον κόσμο».
«Ως πολιτικός που δεν αναγνώρισε ποτέ σε όλη του τη ζωή άλλη εξουσία εκτός από τη βούληση του έθνους και δεν παρέκκλινε ποτέ από την κατεύθυνση που χάραξε το έθνος, σέβομαι αυτή τη βούληση που εκδηλώθηκε στην κάλπη» αναφέρει ακόμη ο Ταγίπ Ερντογάν και προσθέτει ότι τις δύο επόμενες εβδομάδες, μέχρι τις 28 Μαΐου, «θα εκπληρώσουμε την ευθύνη μας απέναντι στο αγαπημένο μας έθνος τρέχοντας χωρίς σταματημό».
«Θα βγούμε νικητές από τις εκλογές της 28ης Μαΐου και ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε μια ιστορική επιτυχία», προσθέτει.
«Έχουμε αρχίσει να εργαζόμαστε για την 28η Μαΐου από σήμερα σύμφωνα με το όραμά μας για τον αιώνα της Τουρκίας. Θα ήθελα να εκφράσω ότι φιλοδοξούμε για την ψήφο όλων των πολιτών μου, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόμμα που έχουν την καρδιά τους», καταλήγει.
Μήνυμα Kilicdaroglu: Είμαστε εδώ και θα πολεμήσουμε μέχρι το τέλος
«Mην πέσετε σε απόγνωση, θα πάρουμε τις εκλογές», διαμήνυσε σήμερα 15/5 στους οπαδούς του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ενόψει του δεύτερου γύρου των τουρκικών προεδρικών εκλογών, στη σκιά της πρωτιάς του Ταγίπ Ερντογάν, που διέψευσε τις δημοσκοπήσεις.
Επίσης, ανήρτησε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο δηλώνει «είμαστε εδώ και θα πολεμήσουμε μέχρι το τέλος» και χτυπάει αποφασιστικά το χέρι στο τραπέζι.
«Εγώ είμαι εδώ, εδώ. Κι εσείς εδώ. Σας ορκίζομαι πως θα αγωνιστώ μέχρι το τέλος. Είμαι εδώ!» λέει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.
«Αγαπητοί άνθρωποι, δουλεύουμε ασταμάτητα από χθες. Μην πέσετε σε απόγνωση. Θα σταθώ όρθιος. Θα σας πω τις σαφείς παρατηρήσεις μου για το τι συμβαίνει. Τότε θα σηκωθούμε και θα πάρουμε αυτές τις εκλογές μαζί. Στο τέλος, θα γίνει μόνο αυτό που λέει το έθνος μας» ήταν το μήνυμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης στο Twitter.
Έπαινοι ΕΕ για τη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές στην Τουρκία
Επαίνους στην Τουρκία για τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις χθεσινές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία έδωσαν η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyne και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
«Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για εμάς.
Πιστεύω ότι η μαζική συμμετοχή είναι πραγματικά θετικά νέα.
Είναι καλά νέα διότι είναι ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι Τούρκοι πολίτες έχουν δεσμευτεί στην άσκηση του δημοκρατικού τους δικαιώματος, να πάνε και να ψηφίσουν, και ότι εκτιμούν τον δημοκρατικό θεσμό.
Πρόκειται για μεγάλη νίκη που σημειώθηκε εχθές» είπε η επικεφαλής της Κομισιόν, τονίζοντας ότι «οι εκλογές είναι ακόμη ανοιχτές. Πρέπει να δούμε τον δεύτερο γύρο».
Από την πλευρά του, ο Charles Michel επαίνεσε επίσης τους Τούρκους πολίτες και προσέθεσε ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά τι θα φέρει ο δεύτερος γύρος.
ΗΠΑ: Ο Biden θα συνεργαστεί με τον νικητή των εκλογών στην Τουρκία, όποιος και αν είναι
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν "προσβλέπει να συνεργαστεί με τον νικητή (των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία) όποιος κι αν είναι", ξεκαθάρισε σήμερα 15/5 εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
"Συγχαίρουμε τον τουρκικό λαό γιατί εξέφρασε τις επιθυμίες του στην κάλπη με ειρηνικό τρόπο", δήλωσε ο Τζον Κίρμπι.
Επίσης, οι ΗΠΑ "συγχαίρουν" επίσης τους Τούρκους για την κινητοποίησή τους στις εκλογές, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ενός οργάνου που συνδέεται άμεσα με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Για έλλειψη διαφάνειας στις εκλογές μιλούν παρατηρητές του ΟΑΣΕ
Το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) της Τουρκίας επέδειξε έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο που διαχειρίστηκε τις χθεσινές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές και η μεροληπτική κάλυψη κρατικών μέσων ενημέρωσης εγείρει ανησυχία, τόνισαν σήμερα παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ ανέφερε ότι ο απερχόμενος Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα συγκυβερνώντα κόμματα της Τουρκίας απολάμβαναν ένα αδικαιολόγητο πλεονέκτημα έναντι κομμάτων της αντιπολίτευσης που αντιμετώπισαν άνισες συνθήκες στην προεκλογική εκστρατεία.
Οι διαπιστώσεις αυτές δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα σε μια συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα η κοινή αποστολή παρατηρητών που συγκροτήθηκε από την υπηρεσία για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΑΣΕ (ODIHR), την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ (ΟΑΣΕ PA) και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).
«Με λύπη μου σημειώνω ότι το έργο της εκλογικής αρχής στερείτο διαφάνειας, καθώς και την πολύ μεγάλη μεροληψία των κρατικών μέσων ενημέρωσης και τους περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα ο Γιαν Πέτερσεν, επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών για εκλογές, του ODIHR.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι γενικές εκλογές διεξήχθησαν «σε μεγάλο βαθμό ειρηνικά», παρότι σημειώθηκαν κάποια περιστατικά, λέγοντας παράλληλα ότι το YSK λειτούργησε με τρόπο αποτελεσματικό. Η αντιπροσωπεία επίσης επαίνεσε το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές, δηλώνοντας ότι αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη ενός «ισχυρού δημοκρατικού πνεύματος».
«Η διαδικασία επεξεργασίας των καταγγελιών σε όλα τα επίπεδα της εκλογικής αρχής στερείτο διαφάνειας και αποφάσεις του Ανώτερου Εκλογικού Συμβουλίου που δημοσιεύθηκαν, ως επί το πλείστον δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένες», ανέφερε η έκθεση της Διεθνούς Αποστολής Παρακολούθησης Εκλογών.
Το YSK επιβεβαίωσε σήμερα το μεσημέρι ότι θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία στις 28η Μαΐου, μεταξύ του Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αφού κανένας από αυτούς τους υποψήφιους δεν ξεπέρασε το όριο 50% για να κερδίσει την προεδρία. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,4% των ψήφων έναντι 44,96% του Κιλιτσντάρογλου.
Στις κοινοβουλευτικές εκλογές, η Λαϊκή Συμμαχία, στην οποία συμμετέχει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, φαίνεται να οδεύει προς την εξασφάλιση πλειοψηφίας.
«Η τουρκική δημοκρατία αποδεικνύεται αξιοθαύμαστα ανθεκτική. Σε αυτές τις εκλογές καταγράφηκε υψηλή συμμετοχή και αυτές πρόσφεραν μια πραγματική επιλογή. Ωστόσο, η Τουρκία δεν πληροί τις βασικές αρχές για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών», δήλωσε ο Φρανκ Σβάμπε, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΚΣΣΕ.
Ο ίδιος κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να εγγυηθεί την ελευθερία του Τύπου, σημειώνοντας ότι η ευνοϊκή δημοσιογραφική κάλυψη του Ερντογάν και των κυβερνώντων κομμάτων από την τουρκική κρατική τηλεόραση ισοδυναμεί με λογοκρισία.
Η αποστολή, η οποία ανέπτυξε 401 παρατηρητές από 40 χώρες σε όλη τη Τουρκία, τόνισε παράλληλα ότι μέλη του φιλοκουρδικού Πράσινου Αριστερού Κόμματος (YSP) βρέθηκαν αντιμέτωπα με εκτεταμένα περιστατικά εκφοβισμών. Η αποστολή δεν διευκρίνισε ποιος ευθύνεται για αυτά τα περιστατικά. Ορισμένοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης υπόκεινται σε περιορισμούς, πρόσθεσε η αποστολή, χωρίς να επεκταθεί.
Η αντιπροσωπεία κάλεσε τις τουρκικές αρχές να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να εγγυηθούν υψηλότερη προσέλευση στις κάλπες σε πόλεις που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία τον Φεβρουάριο.
Η αποστολή του ΟΑΣΕ σημείωσε ότι θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 28ης Μαΐου.
Ο Φαράχ Καρίμι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΟΑΣΕ PA, είπε ότι η άρνηση των τουρκικών αρχών να χορηγήσουν διαπίστευση στον Δανό βουλευτή Σόρεν Σόντεργκαρντ και τον Σουηδό βουλευτή Καντίρ Κασίργκα που επρόκειτο να πάνε στην Τουρκία ως παρατηρητές εκλογών ήταν μια «ατυχής απόφαση».
Ρωσία για εκλογές Τουρκία: Θα συνεργαστούμε όποιος και αν είναι ο νικητής
Την πρόθεση της Ρωσίας να συνεχίσει τη συνεργασία με την Τουρκία όποιος και αν είναι ο επόμενος πρόεδρος εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Σύμφωνα με τον Peskov, η Ρωσία θέλει να συνεχιστεί και να εμβαθυνθεί η συνεργασία με την Τουρκία ανεξαρτήτως του εάν ο πρόεδρος θα είναι ο Rejep Tayip Erdogan ή ο Kemal Kilicdaroglu.
Το ξέσπασμα της Aksener
Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Meral Aksener στην ένταση της εκλογικής μάχης αλλά και απογοητευμένη από το αποτέλεσμα χαστούκισε αστυνομικό.
Σύμφωνα με τη Yeni Şafak η Aksener, έπαθε νευρικό κλονισμό στα κεντρικά γραφεία και φέρεται να φώναζε: «Δεν σας είπα ότι δεν μπορούμε να κερδίσουμε;».
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι έσπασε ένα τζάμι και ότι έδωσε χαστούκι σε έναν αστυνομικό.
«Οι εικόνες των στιγμών της κρίσης καταγράφηκαν από πρακτορείο ειδήσεων, αλλά οι εικόνες διαγράφηκαν μετά από έντονη επιμονή των μελών του κόμματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Όπως γράφει η Yeni Safak, στο σημείο έφτασε μεγάλος αριθμός αστυνομικών.
Η Αksener ήταν εκείνη που είχε εκφράσει τη διαφωνία της στον ορισμό του Kilicdaroglu ως επικεφαλής του συνασπισμού, στόχος του οποίου ήταν η πτώση του Erdogan από την εξουσία.
Κάλεσμα Erdogan στους ψηφοφόρους του
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan κάλεσε τους υποστηρικτές του και τους εθελοντές του κόμματος ΑΚΡ να προστατεύσουν τις κάλπες μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.
«Όπως πάντα, ήρθε η ώρα να φροντίσουμε τις κάλπες.
Συνεχίστε να προστατεύετε τη βούληση του έθνους μας μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση», έγραψε ο Erdogan στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ψήφισαν Kilicdaroglu και Erdogan
Έγραφε νωρίτερα το Bankingnews.gr: Στις κάλπες για να ψηφίσουν προσήλθαν οι δύο βασικοί αντίπαλοι των σημερινών τουρκικών εκλογών.
Ειδικότερα, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (PΛK) της Τουρκίας και υποψήφιος για την προεδρεία της χώρας, Kemal Kilicdaroglu, ψήφισε σε δημοτικό σχολείο της Άγκυρας, συνοδευόμενος από την προσωπική του φρουρά.
Ο Kemal Kilicdaroglu αφού ψήφισε, χαιρέτησε τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και δήλωσε πως «σε όλους μας έλειψε η δημοκρατία.
Μας έλειψε να είμαστε μαζί, να αγκαλιαζόμαστε. Θα δείτε, η άνοιξη θα επιστρέψει σε αυτή τη χώρα, αν το θέλει ο Θεός, και θα διαρκέσει για πάντα».
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ψήφισε σε εκλογικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, μαζί με τη σύζυγό του.
Ο Erdogan ευχαρίστησε τα μέλη του εκλογικού κέντρου για τη διαδικασία και σε δηλώσεις του ευχήθηκε «ένα επικερδές μέλλον» για την χώρα και τη δημοκρατία, τονίζοντας πως «είναι σημαντικό όλοι οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν απρόσκοπτα μέχρι στις 17:00 για να δείξουν την δύναμη της τουρκικής δημοκρατίας».
Επίθεση Erdogan σε Biden
Σκληρή επίθεση στον Αμερικανό ομόλογό του Joe Biden εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, μία μέρα πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.
«O Biden έδωσε εντολή να ανατραπεί ο Erdogan το ξέρω αυτό.
Όλος ο λαός μου το ξέρει» είπε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Αν ισχύει αυτό, τότε οι αυριανές κάλπες θα δώσουν απάντηση και στον Biden».
Ο Erdogan ολοκλήρωσε την εκστρατεία επανεκλογής του με τρεις συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο (13/5), την τελευταία ημέρα πριν από τις εκλογές, ενώ πέραν του Biden επέκρινε και τον υποψήφιος της αντιπολίτευσης Kemal Kılıçdaroğlu για τη δήλωσή του ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στις εκλογές της Τουρκίας.
Ο Erdogan πραγματοποίησε συγκεντρώσεις στις συνοικίες Ümraniye, Sancaktepe και Beyoğlu της Κωνσταντινούπολης.
«Ο κ. Kemal, παίρνει τις εντολές του από τρομοκράτες.
Παίρνουμε εντολές από τον Αλλάχ και το έθνος μας.
Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ μας», είπε ο Erdogan, αναφερόμενος στο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) φίλα προσκείμενο στο ΡΚΚ που παρέχει υποστήριξη στον Kılıçdaroğlu.
«Τι είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου; O Peskov λέει: Αυτός (ο Kılıçdaroğlu) λέει ψέματα, πρέπει να εξηγήσει, να το αποδείξει. Έχετε αποδείξεις; Όχι!», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Τώρα αρχίζει να αλλάζει (ο Kılıçdaroğlu). Λέει: "Έχουμε ακούσει έτσι. Δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά (είναι) δυνατό."
Τι είδους πολιτική είναι αυτή; Το έθνος μου δεν θα σας παραδώσει αυτή τη χώρα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Την Πέμπτη (11/5), ο Kılıçdaroğlu, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κοινός υποψήφιος για την εξακομματική αντιπολίτευση Nation Alliance, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από περιεχόμενο βίντεο που φέρεται να δυσφημεί τους υποψηφίους για την προεδρία στις επερχόμενες εκλογές της 14ης Μαΐου.
Ο Peskov απέρριψε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα ανάμειξης της Ρωσίας στις τουρκικές εκλογές και ότι «όσοι διαδίδουν τέτοιες φήμες είναι ψεύτες».
«Ο Kemal λέει ότι θα επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία... Τι είδους νοοτροπία είναι αυτή; Τι είδους αντίληψη είναι αυτή;» είπε ο Erdogan.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι ένας από τους σημαντικούς συμμάχους της Τουρκίας στη γεωργία, την αμυντική βιομηχανία και τον τουρισμό.
«Από πού έρχονται σε εμάς σχεδόν 5,5 εκατομμύρια τουρίστες;
Προέρχονται από τη Ρωσία. Τι θα κάνετε για αυτό;» ρώτησε ο Τούρκος πρόεδρος.
Μεγάλη χαμένη η Δύση
Kαθώς οι τεκτονικές πλάκες των παγκόσμιων γεωπολιτικών ισορροπιών που διαμορφώθηκαν μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1989 μετακινούνται, αρχής γενομένης από το Ουκρανικό, οι τουρκικές προεδρικές εκλογές την Κυριακή 14 Μαΐου είναι ένα από τα πιο κρίσιμα μη βίαια πολιτικά γεγονότα του τρέχοντος έτους.
Η γενική εικόνα που έχει διαμορφωθεί μέσα από την προπαγάνδα της Δύσης ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα παραπλανητική..
Στη γεωπολιτική πόλωση που μαίνεται υπό το έμβλημα η «Δύση εναντίον του υπόλοιπου κόσμου» (The West and the Rest) στη διεθνή πολιτική, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης πλειοδοτούν στο ενδεχόμενο ήττας του νυν Προέδρου Tayyip Recep Erdogan, ώστε ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές της πολυπολικότητας και της στρατηγικής αυτονομίας στην αναδυόμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων, ο οποίος ταυτόχρονα αποτελεί παράδειγμα για τον Παγκόσμιο Νότο, να χάσει την εξουσία.
Πραγματικά, η σημασία της πολιτικής του Erdogan είναι ότι, σε αντίθεση με τόσους πολλούς αυτοαποκαλούμενους υποστηρικτές του Παγκόσμιου Νότου που έχουν ξεφυτρώσει ως μανιτάρια τον τελευταίο καιρό, εφαρμόζει αυτό που κηρύττει, επισημαίνει ο M.K. Bhadrakumar σε ανάλυσή του στους Asian Times.
Η στάση των δυτικών μέσων ενημέρωσης πηγάζει από μια απλοϊκή εικόνα ότι ο Erdogan, ένας χαρισματικός «ισχυρός ηγέτης» που στηρίζεται στην τεράστια δημοτικότητα και οξυδέρκειά του προκειμένου να εκμεταλλευτεί τον κατακερματισμό του τουρικού εκλογικού σώματος, αντιμετωπίζει την ισχυρή υποψηφιότητα της ενοποιημένης αντιπολίτευσης, στο πρόσωπο του Kemal Kilicdaroglu.
Αν και το εκλογικό αποτέλεσμα φαίνεται αμφίρροπο – με βάση της καταγραφές των σφυγμομετρήσεων - , μπορεί κάλλιστα να φέρει μια ξεκάθαρη νίκη για τον Erdogan στον πρώτο γύρο (με πάνω από 50%).
Το άγνωστο σήμερα είναι αν η εκλεκτική και πολυσυλλεκτική κομματική πολιτική του Kilicdaroglu, που τον βοήθησε να αναδειχθεί προεδρικός υπποχήφιος και «χαρτί» των ιδεολογικών διαφορών που είναι τόσο ιστορικές όσο και πολιτιστικές, θα ήταν αρκετό για να πείσει αρκετούς ψηφοφόρους ώστε να κερδίσει την εκλογική μάχη.
Οι διαφορές των Erdogan και Kilicdaroglu
Ο Erdogan είναι ένας πολιτικός με ιστορικούς δεσμούς πλέον με την κοινωνία του και έχει διαμορφώσει ήδη μια παράδοση στην εδραίωση της κυριαρχίας της κοινωνίας των πολιτών σε μια λειτουργική δημοκρατία.
Ο Kilicdaroglu, αντίθετα, δεν έχει να επιδείξει κάποιο σημαντικό εεπίτευγμα και δεν κατείχε ποτέ αιρετό αξίωμα.
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι δυτικές πρωτεύουσες… ονειρεύονται μια νίκη του Kilicdaroglu, υπογραμμίζει το υψηλό διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης.
Ωστόσο, το παράδοξο είναι ότι, ακόμη κι αν ο Kilicdaroglu αναδειχθεί ο νικητής, οι δυτικές δυνάμεις δεν θα πρέπει να περιμένουν μια πλήρη ευθυγράμμιση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής με τις δυτικές απαιτήσεις.
Ο ίδιος ο Kilicdaroglu επισήμανε πρόσφατα ότι την τουρκική εξωτερική και αμυντική πολιτική «διαχειρίζεται το κράτος» και είναι «ανεξάρτητη από κομματικές στοχεύσεις».
Η συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας
Τι εννοεί με αυτή την παράδοξη παρατήρηση;
Ο Kilicdaroglu είναι ένας «κεμαλιστής» παλαιάς κοπής, ένας παθιασμένος σοσιαλδημοκράτης αφοσιωμένος στα ιδεολογικά θεμέλια του τουρκικού κράτους που δημιούργησε ο Ataturk ο οποίος πιστεύει στις βασικές αρχές του έθνους, του κοσμικού κράτους και της κεντρικής λειτουργίας του κράτους στην οικονομία.
Η ελπίδα της Δύσης είναι ότι, δεδομένης πολυσυλλεκτικότητας του συνασπισμού του «ουράνιου τόξου» που επιχειρείται να οδηγήσει τον Kilicdaroglu στη νίκη, θα ηγηθεί μιας αδύναμης κυβέρνησης — σε αντίθεση με την ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση του Erdogan.
Πράγματι, η Δύση έχει τεράστια εμπειρία στη χειραγώγηση αδύναμων συμμάχων και εταίρων σε κατευθύνσεις που ακολουθούν τις απαιτήσεις της δυτικής ηγεμονίας.
www.bankingnews.gr
Τουρκία - Εκλογές 2023: Θρίαμβος Erdogan με 49,42%, φαβορί στον β' γύρο (28/5) – Στο 44,95% ο Kilicdaroglu, ρυθμιστής ο Ogan
Νίκη Erdogan στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών - Επαναληπτικός γύρος στις 28/5 με αντίπαλο τον Kilicdaroglu
Σχόλια αναγνωστών