Οι Ευρωπαίοι αυτοπυροβολήθηκαν
Προ ημερών, δημοσίευμα στο Politico έκανε λόγο για τέσσερις κινδύνους αναφορικά με το ζήτημα του φυσικού αερίου που εντόπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρώτον, η ταχεία ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, δεύτερον, μια απότομη ψύξη τρίτον, η διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία στην Ευρώπη και τέταρτον, οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε αγωγούς φυσικού αερίου.
Οι Βρυξέλλες ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξαγωγή νορβηγικού φυσικού αερίου, το οποίο μεταφέρεται κατά 90% μέσω αγωγών.
«Οι παράγοντες που εντόπισε το Politico είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Για παράδειγμα, κανείς δεν μπορεί να επηρεάσει τον καιρό...
Η εξάρτηση της αγοράς ενέργειας από εκείνον υπήρχε πάντα. Υπήρχαν ζεστοί χειμώνες, υπήρχαν κρύοι, που πάντα προκαλούσαν άνοδο και πτώση των τιμών», καταλήγει ο Sergei Pravosudov, Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ενέργειας.
Οι χειμώνες του 2020-2021 και του 2021-2022 βγήκαν κρύοι, γεγονός που προκάλεσε ραγδαία άνοδο των τιμών, η οποία συνεχίστηκε μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο περασμένος χειμώνας στην Ευρώπη αποδείχθηκε ζεστός, γεγονός που έσωσε τις ευρωπαϊκές χώρες από την κρίση φυσικού αερίου. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, προβλήματα σε θέματα ανέμων και καλοκαιρινής ζέστης έχουν γίνει επίκαιρα λόγω της ενεργού ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας και του κλιματισμού.
Εάν υπάρχει ζέστη χωρίς αέρα στη γηραιά ήπειρο αυτό το καλοκαίρι, τότε οι Ευρωπαίοι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στο μέτωπο του φυσικού αερίου.
Η Κίνα μπορεί να αντλήσει φυσικό αέριο από την Ευρώπη
«Η κινεζική αγορά είναι πραγματικά σημαντική, επηρεάζει όχι μόνο το φυσικό αέριο, αλλά και το πετρέλαιο, είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική χώρα στον κόσμο, η οποία καθορίζει τόσο τον όγκο κατανάλωσης όσο και το επίπεδο τιμών για όλους τους βασικούς τύπους πρώτων υλών», δηλώνει ο Pravosudov.
Η κατάσταση στην Κίνα βρίσκεται εδώ και μισό χρόνο στο επίκεντρο των συζητήσεων εμπόρων εμπορευμάτων και αναλυτών. Το Πεκίνο βρίσκεται εδώ και σχεδόν τρία χρόνια κάτω από δραστικούς περιορισμούς στις εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες που προκαλούνται από την πανδημία COVID-19.
Αυτό οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κίνα.
«Σε περίπτωση περαιτέρω ανάπτυξης, η Κίνα θα αντλήσει πόρους από όλο τον κόσμο και μετά οι τιμές των πρώτων υλών θα αυξηθούν παντού», συνοψίζει ο Pravosudov.
Οι Ευρωπαίοι φταίνε για την έλλειψη αερίου
Το κλείσιμο και στη συνέχεια η υπονόμευση του Nord Stream 1 δεν οδήγησε στη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Μεγάλοι όγκοι LNG ρέουν από το Yamal, η ουκρανική γραμμή συνεχίζει να λειτουργεί σε περικομμένη μορφή και ο Turkish Stream λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα.
Οι παραδόσεις φυσικού αερίου με ρωσικούς αγωγούς έχουν υπερτετραπλασιαστεί, αλλά οι Ευρωπαίοι μπορούν να κατηγορήσουν μόνο τους εαυτούς τους για αυτό. Η κατάσταση με το Nord Stream προκλήθηκε από τη Γερμανία και οι ενέργειες της Πολωνίας σταμάτησαν τον αγωγό φυσικού αερίου Yamal-Europe.
«Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι λένε ότι θέλουν να απαλλαγούν από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και αναζητούν μια εναλλακτική λύση για αυτόν τον σκοπό. Δεν μπορούν να υπολογίζουν στη σταθερότητα των προμηθειών στην εγχώρια αγορά τους σε μια κατάσταση όπου οικειοθελώς, υπό την αιγίδα των κυρώσεων, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, τη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο από άποψη αποθεμάτων φυσικού αερίου, και το Ιράν, που κατατάσσεται δεύτερο σε αυτή την κατάταξη».
Οι πολιτικοί περιορισμοί καθιστούν το φυσικό αέριο πιο ακριβό και δυσκολότερο στην πρόσβαση για τους ευρωπαίου. Αυτός είναι ο νόμος της αγοράς, που δεν μπορεί να παρακαμφθεί με μια απλή πολιτική ρητορική.
Το ρωσικό αέριο μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Ευρώπης
«Η κατάσταση σχετικά με τις εκρήξεις σε αγωγούς αερίου φαίνεται περίεργη. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ποιος υπονόμευσε τους Nord Streams, δεν έχουν καταλήξει σε μια σαφή εναλλακτική εκδοχή. Η θέση ότι αυτό δεν έγινε από τη Ρωσία, αλλά από κάποιους ατομικά εκπαιδευμένους τρομοκράτες, είναι απόλυτη ανοησία. Αν αυτό ήταν δυνατό, τότε όλοι οι αγωγοί φυσικού αερίου του κόσμου θα δέχονταν επίθεση», δηλώνει ο Pravosudov.
Ο εμπειρογνώμονας αποκάλεσε το επιχείρημα της ΕΕ επιπέδου... νηπιαγωγείου: οι Ευρωπαίοι περιέγραψαν έξυπνα τις αιτίες πιθανών προβλημάτων στην αγορά φυσικού αερίου, αλλά αγνόησαν το κύριο - την πολιτική ρήξη με τη Ρωσική Ομοσπονδία, τον κύριο προμηθευτή μπλε καυσίμου.
Η απόρριψη του ρωσικού φυσικού αερίου οδήγησε στον πληθωρισμό και το κλείσιμο της παραγωγής στις κορυφαίες χώρες της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι δεν θα βρουν ποτέ αντικαταστάτη της Gazprom από άποψη κερδοφορίας, δεν θα μπορέσουν καν να αντικαταστήσουν τους όγκους ροής που παρείχε προηγουμένως η εταιρεία.
Ο συμβιβασμός με τη Ρωσία παραμένει η μόνη διέξοδος για την Ευρώπη
«Αν οι Ευρωπαίοι κατέληγαν σε συμφωνία με τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες αποθεμάτων φυσικού αερίου, δηλαδή με τη Μόσχα, τότε όλα τα προβλήματά τους θα είχαν λυθεί. Ένας συμβιβασμός εδώ είναι ακόμα δυνατός, αλλά όλα εξαρτώνται από το τέλος της ουκρανικής κρίσης. Μετά από αυτό, οι οικονομικοί δεσμοί της Ρωσίας με τις ευρωπαϊκές χώρες πιθανότατα θα αρχίσουν να ανακάμπτουν, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του φυσικού αερίου», συνοψίζει ο Pravosudov.
Η υποδομή συνεχίζει να λειτουργεί: είναι δυνατή η λύση της Yamal-Europe και της δεύτερης γραμμής του Nord Stream-2, αλλά αυτό απαιτεί πολιτική βούληση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών