Μεταξύ των τελευταίων μέτρων ήταν ένα που καλούσε τις εισηγμένες εταιρείες να "συμμορφωθούν ή να δώσουν εξηγήσεις" εάν διαπραγματεύονται κάτω από μια τιμή προς λογιστική αξία - μια ένδειξη ότι μια εταιρεία μπορεί να μην χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα κεφάλαιά της
Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, οι ιαπωνικές μετοχές είναι και πάλι στη μόδα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο δείκτης αναφοράς Nikkei 225 και ο δείκτης Topix άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 και πλέον ετών, καθώς οι ξένοι επενδυτές εισρέουν στις ιαπωνικές μετοχές με συνέπεια που σπάνια έχει παρατηρηθεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.
Μετά από αυτό που αποδείχτηκε μια ψευδής αυγή πριν από μια δεκαετία, όταν τα "Abenomics" δημιούργησαν για πρώτη φορά ελπίδες για μεταρρύθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης στην Ιαπωνία, πολλοί φαίνεται να σκέφτονται καλύτερα τα τελευταία μέτρα του χρηματιστηρίου του Τόκιο.
"Η πρόσφατη πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου του Τόκιο είναι μια στιγμή που αλλάζει το παιχνίδι, διότι θα προκαλέσει πολλές εταιρείες που διαπραγματεύονται με χαμηλές αποτιμήσεις να βελτιώσουν την κερδοφορία τους και να στηρίξουν την τιμή της μετοχής τους", δήλωσε ο Oliver Lee, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Eastspring Investments.
Ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου του Τόκιο ολοκλήρωσε πρόσφατα τους κανόνες αναδιάρθρωσης της αγοράς.
Το κρίσιμο μέτρο
Μεταξύ των τελευταίων μέτρων ήταν ένα που καλούσε τις εισηγμένες εταιρείες να "συμμορφωθούν ή να δώσουν εξηγήσεις" εάν διαπραγματεύονται κάτω από μια τιμή προς λογιστική αξία - μια ένδειξη ότι μια εταιρεία μπορεί να μην χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα κεφάλαιά της.
Το χρηματιστήριο προειδοποίησε ότι τέτοιες εταιρείες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την προοπτική διαγραφής από το χρηματιστήριο ήδη από το 2026.
Μέρος της αισιοδοξίας για τις ιαπωνικές μετοχές οφείλεται στο πόσο συγκεκριμένες και απτές είναι οι απαιτήσεις του χρηματιστηρίου του Τόκιο αυτή τη φορά.
Υπάρχει η ελπίδα ότι αυτό θα πιέσει τις διαβόητα αντιστεκόμενες διοικήσεις των ιαπωνικών εταιρειών - οι οποίες συνήθως βλέπουν τους μετόχους ως εχθρούς - για μεγαλύτερη κεφαλαιακή αποδοτικότητα και κερδοφορία.
Αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να οδηγήσει σε ένα ντόμινο μεταξύ άλλων ιαπωνικών εταιρειών μόλις οι μεγάλοι παίκτες αρχίσουν να κάνουν αλλαγές.
"Μέχρι πολύ πρόσφατα, το πρόβλημα ήταν ότι αν και υπήρξε αύξηση του υγιούς εταιρικού ακτιβισμού, οι εταιρείες και οι διευθυντές δεν ήταν ακόμη τόσο ανοιχτοί να ακούσουν τις προτάσεις των μετόχων", δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ο Yunosuke Ikeda, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Nomura.
Η κλίμακα για αλλαγή - ή απογοήτευση - είναι τεράστια
Το χρηματιστήριο ανέφερε τον Μάρτιο ότι ο μισός αριθμός των "πρώτων" εισηγμένων του - οι πιο ρευστοποιήσιμες μετοχές με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση - και περίπου το 60% αυτών των "τυπικών" εισηγμένων έχουν απόδοση ιδίων κεφαλαίων μικρότερη από 8% και διαπραγματεύονται σε τιμή προς λογιστική αξία μικρότερη από ένα.
Η τιμή προς λογιστική αξία είναι ο λόγος της συνολικής αγοραίας αξίας της τιμής της μετοχής μιας εταιρείας προς τη λογιστική της αξία - το καθαρό ενεργητικό μιας εταιρείας.
Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων είναι ένα μέτρο της κερδοφορίας μιας εταιρείας.
Οι εταιρείες αυτές πρέπει τώρα να δείξουν πώς σκοπεύουν να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους αποδοτικότητα, δεδομένου ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να διαπραγματεύονται κάτω από το κόστος κεφαλαίου και, ως εκ τούτου, είναι απίθανο να είναι κεφαλαιακά αποδοτικές.
Μέρος αυτών των κανόνων απαιτεί από αυτές να αποδείξουν πώς έχουν εμπλέξει τους επενδυτές και να αρχίσουν να δημοσιεύουν τις ανακοινώσεις τους στα αγγλικά.
Εάν μια εταιρεία δεν πληροί τα ενισχυμένα κριτήρια εισαγωγής μέχρι το τέλος της τρέχουσας μεταβατικής περιόδου και μιας περαιτέρω ετήσιας "περιόδου βελτίωσης", οι τίτλοι της μπορεί να τεθούν υπό εποπτεία και να αντιμετωπίσει την προοπτική διαγραφής της από το χρηματιστήριο εντός έξι μηνών.
"Η διαγραφή από το χρηματιστήριο ή οποιαδήποτε τιμωρία ή οποιαδήποτε επιβολή είναι αρκετά απίθανη, αλλά τα καλά νέα στην Ιαπωνία είναι ότι υπάρχει ο παράγοντας της πίεσης", δήλωσε ο Ikeda της Nomura.
"Εάν οι αντίπαλες εταιρείες κάνουν μεγάλες βελτιώσεις στην εταιρική διακυβέρνηση, οι άλλες θα τείνουν να ακολουθήσουν αυτή την κίνηση".
Οι συνέπειες της μεταρρύθμισης
Οι στόχοι είναι σαφείς.
Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στα τέλη Μαρτίου, ο διαχειριστής του χρηματιστηρίου του Τόκιο θέλει να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες θα επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη και θα αυξήσουν την εταιρική αξία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, εστιάζοντας στο κόστος κεφαλαίου και στην κερδοφορία με βάση τον ισολογισμό και όχι μόνο στα επίπεδα πωλήσεων και κερδών στην κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης.
Με άλλα λόγια, θέλουν να δουν πραγματικές στρατηγικές αλλαγές που γίνονται σε συνδυασμό με τους μετόχους.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης, πολυετούς διαρθρωτικής αναθεώρησης που μπορεί να οδηγήσει τη γένεσή της στα Abenomics - ένα επιθετικό σύνολο οικονομικών πολιτικών που ξεκίνησε ο αείμνηστος Shinzo Abe στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όταν ήταν πρωθυπουργός.
Η εταιρική διακυβέρνηση είναι το "τρίτο βέλος" από τις τρεις βασικές αρχές των Abenomics - η νομισματική χαλάρωση και η δημοσιονομική τόνωση είναι οι άλλες δύο.
Η πολυδιαφημισμένη οικονομική πολιτική αποσκοπούσε στην αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης και στην καταπολέμηση του χρόνιου αποπληθωρισμού που μαστίζει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από τη δεκαετία του 1990.
Ενώ η αρχική ευφορία στις ιαπωνικές χρηματιστηριακές αγορές για τα Abenomics ήταν βραχύβια στις αρχές της δεκαετίας του 2010, οι επενδυτές βλέπουν τώρα μια πιθανότητα για μια θεμελιώδη επαναξιολόγηση των ιαπωνικών μετοχών, εάν αυτές οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις εταιρικής διακυβέρνησης αποδώσουν.
"Η επένδυση σε ιαπωνικές μετοχές δεν είναι επένδυση στα μακροοικονομικά της Ιαπωνίας", δήλωσε ο Shuntaro Takeuchi, διαχειριστής ιαπωνικών κεφαλαίων της Matthews Asia με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.
"Είναι επένδυση σε μια μεγαλύτερη ευκαιρία αύξησης των κερδών που προέρχεται από τη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους, τη βελτίωση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων, τη βελτίωση της συνολικής απόδοσης".
Το φαινόμενο Buffett
Αυτή τη φορά, τις ιαπωνικές μετοχές υποστήριξε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, Warren Buffett.
Ο θρυλικός δισεκατομμυριούχος επενδυτής αποκάλυψε τον Μάιο ότι είχε αυξήσει τις συμμετοχές του σε πέντε ιαπωνικές εταιρείες στο 7,4% μετά από μια επίσκεψη τον Απρίλιο στην Ιαπωνία.
Είπε μάλιστα ότι μπορεί να εξετάσει περαιτέρω επενδύσεις.
Η Berkshire Hathaway αποκάλυψε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2020 ότι απέκτησε αρχικές συμμετοχές λίγο πάνω από 5% σε κάθε έναν από τους πέντε κορυφαίους εμπορικούς οίκους της Ιαπωνίας - Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui & Co. και Sumitomo - και ότι αυξάνει σταθερά τις συμμετοχές της στη συνέχεια.
Γνωστοί ως "sogo shosha", οι εμπορικοί οίκοι της Ιαπωνίας μοιάζουν με ομίλους και δραστηριοποιούνται σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων και υλικών, και βοήθησαν στην προώθηση της ιαπωνικής οικονομίας στην παγκόσμια σκηνή.
Ενώ οι διαφοροποιημένες δραστηριότητές τους αποτελούσαν μέρος της έλξης για τον Buffett, ορισμένοι επενδυτές έχουν επικρίνει τις πολύπλοκες δραστηριότητές τους και έχουν επισημάνει την αυξανόμενη έκθεσή τους σε κινδύνους στο εξωτερικό καθώς επεκτείνονται διεθνώς.
Οι αποκαλύψεις του Buffett τον Μάιο συνέβαλαν στην ώθηση 10 συνεχόμενων εβδομάδων καθαρών ξένων αγορών ιαπωνικών μετοχών.
Οι ξένοι αγόρασαν καθαρές ιαπωνικές μετοχές αξίας 57,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων τις τελευταίες 10 εβδομάδες έως τις 3 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών.
"Υπάρχει πίεση από τους επενδυτές, ιδίως τους ξένους, να συμμορφωθούν", δήλωσε ο Asli M. Colpan, καθηγητής εταιρικής στρατηγικής στο Graduate School of Management και Graduate School of Economics του Πανεπιστημίου του Κιότο.
"Η καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση προσελκύει περισσότερους διεθνείς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων, όπως η Berkshire Hathaway του Warren Buffett- και οι περισσότεροι διεθνείς επενδυτές ασκούν μεγαλύτερη πίεση για συμμόρφωση - διαμορφώνοντας έναν ενάρετο κύκλο", πρόσθεσε.
Πλούσια μετρητά, εύκολες νίκες
Και αυτό έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται.
"Ως αποτέλεσμα της αύξησης των κερδών, η δημιουργία και η συσσώρευση ταμειακών ροών είναι πλέον σε επίπεδο που πάνω από το 50% των επιχειρήσεων έχει καθαρά ταμειακά διαθέσιμα και ενδέχεται να συσσωρεύουν υπερβολικά πολλά μετρητά στον ισολογισμό τους", δήλωσε ο Takeuchi της Matthews Asia.
Στοιχεία του Nikkei δείχνουν ότι οι ιαπωνικές εταιρείες θα ξεπεράσουν τα 9 τρισεκατομμύρια γιεν (66,6 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά το οικονομικό έτος 2022 που έληξε στις 31 Μαρτίου - το υψηλότερο επίπεδο επαναγοράς μετοχών εδώ και 16 χρόνια, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
"Είναι μια εύκολη νίκη για τις εταιρείες, τους διευθύνοντες συμβούλους ή τους οικονομικούς διευθυντές, να αποδείξουν στο χρηματιστήριο του Τόκιο ότι κάνουν το σωστό για να στηρίξουν την τιμή της μετοχής τους", δήλωσε ο Lee της Eastspring.
www.bankingnews.gr
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο δείκτης αναφοράς Nikkei 225 και ο δείκτης Topix άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 και πλέον ετών, καθώς οι ξένοι επενδυτές εισρέουν στις ιαπωνικές μετοχές με συνέπεια που σπάνια έχει παρατηρηθεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.
Μετά από αυτό που αποδείχτηκε μια ψευδής αυγή πριν από μια δεκαετία, όταν τα "Abenomics" δημιούργησαν για πρώτη φορά ελπίδες για μεταρρύθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης στην Ιαπωνία, πολλοί φαίνεται να σκέφτονται καλύτερα τα τελευταία μέτρα του χρηματιστηρίου του Τόκιο.
"Η πρόσφατη πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου του Τόκιο είναι μια στιγμή που αλλάζει το παιχνίδι, διότι θα προκαλέσει πολλές εταιρείες που διαπραγματεύονται με χαμηλές αποτιμήσεις να βελτιώσουν την κερδοφορία τους και να στηρίξουν την τιμή της μετοχής τους", δήλωσε ο Oliver Lee, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Eastspring Investments.
Ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου του Τόκιο ολοκλήρωσε πρόσφατα τους κανόνες αναδιάρθρωσης της αγοράς.
Το κρίσιμο μέτρο
Μεταξύ των τελευταίων μέτρων ήταν ένα που καλούσε τις εισηγμένες εταιρείες να "συμμορφωθούν ή να δώσουν εξηγήσεις" εάν διαπραγματεύονται κάτω από μια τιμή προς λογιστική αξία - μια ένδειξη ότι μια εταιρεία μπορεί να μην χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα κεφάλαιά της.
Το χρηματιστήριο προειδοποίησε ότι τέτοιες εταιρείες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την προοπτική διαγραφής από το χρηματιστήριο ήδη από το 2026.
Μέρος της αισιοδοξίας για τις ιαπωνικές μετοχές οφείλεται στο πόσο συγκεκριμένες και απτές είναι οι απαιτήσεις του χρηματιστηρίου του Τόκιο αυτή τη φορά.
Υπάρχει η ελπίδα ότι αυτό θα πιέσει τις διαβόητα αντιστεκόμενες διοικήσεις των ιαπωνικών εταιρειών - οι οποίες συνήθως βλέπουν τους μετόχους ως εχθρούς - για μεγαλύτερη κεφαλαιακή αποδοτικότητα και κερδοφορία.
Αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να οδηγήσει σε ένα ντόμινο μεταξύ άλλων ιαπωνικών εταιρειών μόλις οι μεγάλοι παίκτες αρχίσουν να κάνουν αλλαγές.
"Μέχρι πολύ πρόσφατα, το πρόβλημα ήταν ότι αν και υπήρξε αύξηση του υγιούς εταιρικού ακτιβισμού, οι εταιρείες και οι διευθυντές δεν ήταν ακόμη τόσο ανοιχτοί να ακούσουν τις προτάσεις των μετόχων", δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ο Yunosuke Ikeda, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Nomura.
Η κλίμακα για αλλαγή - ή απογοήτευση - είναι τεράστια
Το χρηματιστήριο ανέφερε τον Μάρτιο ότι ο μισός αριθμός των "πρώτων" εισηγμένων του - οι πιο ρευστοποιήσιμες μετοχές με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση - και περίπου το 60% αυτών των "τυπικών" εισηγμένων έχουν απόδοση ιδίων κεφαλαίων μικρότερη από 8% και διαπραγματεύονται σε τιμή προς λογιστική αξία μικρότερη από ένα.
Η τιμή προς λογιστική αξία είναι ο λόγος της συνολικής αγοραίας αξίας της τιμής της μετοχής μιας εταιρείας προς τη λογιστική της αξία - το καθαρό ενεργητικό μιας εταιρείας.
Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων είναι ένα μέτρο της κερδοφορίας μιας εταιρείας.
Οι εταιρείες αυτές πρέπει τώρα να δείξουν πώς σκοπεύουν να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους αποδοτικότητα, δεδομένου ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να διαπραγματεύονται κάτω από το κόστος κεφαλαίου και, ως εκ τούτου, είναι απίθανο να είναι κεφαλαιακά αποδοτικές.
Μέρος αυτών των κανόνων απαιτεί από αυτές να αποδείξουν πώς έχουν εμπλέξει τους επενδυτές και να αρχίσουν να δημοσιεύουν τις ανακοινώσεις τους στα αγγλικά.
Εάν μια εταιρεία δεν πληροί τα ενισχυμένα κριτήρια εισαγωγής μέχρι το τέλος της τρέχουσας μεταβατικής περιόδου και μιας περαιτέρω ετήσιας "περιόδου βελτίωσης", οι τίτλοι της μπορεί να τεθούν υπό εποπτεία και να αντιμετωπίσει την προοπτική διαγραφής της από το χρηματιστήριο εντός έξι μηνών.
"Η διαγραφή από το χρηματιστήριο ή οποιαδήποτε τιμωρία ή οποιαδήποτε επιβολή είναι αρκετά απίθανη, αλλά τα καλά νέα στην Ιαπωνία είναι ότι υπάρχει ο παράγοντας της πίεσης", δήλωσε ο Ikeda της Nomura.
"Εάν οι αντίπαλες εταιρείες κάνουν μεγάλες βελτιώσεις στην εταιρική διακυβέρνηση, οι άλλες θα τείνουν να ακολουθήσουν αυτή την κίνηση".
Οι συνέπειες της μεταρρύθμισης
Οι στόχοι είναι σαφείς.
Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στα τέλη Μαρτίου, ο διαχειριστής του χρηματιστηρίου του Τόκιο θέλει να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες θα επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη και θα αυξήσουν την εταιρική αξία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, εστιάζοντας στο κόστος κεφαλαίου και στην κερδοφορία με βάση τον ισολογισμό και όχι μόνο στα επίπεδα πωλήσεων και κερδών στην κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης.
Με άλλα λόγια, θέλουν να δουν πραγματικές στρατηγικές αλλαγές που γίνονται σε συνδυασμό με τους μετόχους.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης, πολυετούς διαρθρωτικής αναθεώρησης που μπορεί να οδηγήσει τη γένεσή της στα Abenomics - ένα επιθετικό σύνολο οικονομικών πολιτικών που ξεκίνησε ο αείμνηστος Shinzo Abe στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όταν ήταν πρωθυπουργός.
Η εταιρική διακυβέρνηση είναι το "τρίτο βέλος" από τις τρεις βασικές αρχές των Abenomics - η νομισματική χαλάρωση και η δημοσιονομική τόνωση είναι οι άλλες δύο.
Η πολυδιαφημισμένη οικονομική πολιτική αποσκοπούσε στην αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης και στην καταπολέμηση του χρόνιου αποπληθωρισμού που μαστίζει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από τη δεκαετία του 1990.
Ενώ η αρχική ευφορία στις ιαπωνικές χρηματιστηριακές αγορές για τα Abenomics ήταν βραχύβια στις αρχές της δεκαετίας του 2010, οι επενδυτές βλέπουν τώρα μια πιθανότητα για μια θεμελιώδη επαναξιολόγηση των ιαπωνικών μετοχών, εάν αυτές οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις εταιρικής διακυβέρνησης αποδώσουν.
"Η επένδυση σε ιαπωνικές μετοχές δεν είναι επένδυση στα μακροοικονομικά της Ιαπωνίας", δήλωσε ο Shuntaro Takeuchi, διαχειριστής ιαπωνικών κεφαλαίων της Matthews Asia με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.
"Είναι επένδυση σε μια μεγαλύτερη ευκαιρία αύξησης των κερδών που προέρχεται από τη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους, τη βελτίωση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων, τη βελτίωση της συνολικής απόδοσης".
Το φαινόμενο Buffett
Αυτή τη φορά, τις ιαπωνικές μετοχές υποστήριξε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, Warren Buffett.
Ο θρυλικός δισεκατομμυριούχος επενδυτής αποκάλυψε τον Μάιο ότι είχε αυξήσει τις συμμετοχές του σε πέντε ιαπωνικές εταιρείες στο 7,4% μετά από μια επίσκεψη τον Απρίλιο στην Ιαπωνία.
Είπε μάλιστα ότι μπορεί να εξετάσει περαιτέρω επενδύσεις.
Η Berkshire Hathaway αποκάλυψε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2020 ότι απέκτησε αρχικές συμμετοχές λίγο πάνω από 5% σε κάθε έναν από τους πέντε κορυφαίους εμπορικούς οίκους της Ιαπωνίας - Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui & Co. και Sumitomo - και ότι αυξάνει σταθερά τις συμμετοχές της στη συνέχεια.
Γνωστοί ως "sogo shosha", οι εμπορικοί οίκοι της Ιαπωνίας μοιάζουν με ομίλους και δραστηριοποιούνται σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων και υλικών, και βοήθησαν στην προώθηση της ιαπωνικής οικονομίας στην παγκόσμια σκηνή.
Ενώ οι διαφοροποιημένες δραστηριότητές τους αποτελούσαν μέρος της έλξης για τον Buffett, ορισμένοι επενδυτές έχουν επικρίνει τις πολύπλοκες δραστηριότητές τους και έχουν επισημάνει την αυξανόμενη έκθεσή τους σε κινδύνους στο εξωτερικό καθώς επεκτείνονται διεθνώς.
Οι αποκαλύψεις του Buffett τον Μάιο συνέβαλαν στην ώθηση 10 συνεχόμενων εβδομάδων καθαρών ξένων αγορών ιαπωνικών μετοχών.
Οι ξένοι αγόρασαν καθαρές ιαπωνικές μετοχές αξίας 57,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων τις τελευταίες 10 εβδομάδες έως τις 3 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών.
"Υπάρχει πίεση από τους επενδυτές, ιδίως τους ξένους, να συμμορφωθούν", δήλωσε ο Asli M. Colpan, καθηγητής εταιρικής στρατηγικής στο Graduate School of Management και Graduate School of Economics του Πανεπιστημίου του Κιότο.
"Η καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση προσελκύει περισσότερους διεθνείς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων, όπως η Berkshire Hathaway του Warren Buffett- και οι περισσότεροι διεθνείς επενδυτές ασκούν μεγαλύτερη πίεση για συμμόρφωση - διαμορφώνοντας έναν ενάρετο κύκλο", πρόσθεσε.
Πλούσια μετρητά, εύκολες νίκες
Και αυτό έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται.
"Ως αποτέλεσμα της αύξησης των κερδών, η δημιουργία και η συσσώρευση ταμειακών ροών είναι πλέον σε επίπεδο που πάνω από το 50% των επιχειρήσεων έχει καθαρά ταμειακά διαθέσιμα και ενδέχεται να συσσωρεύουν υπερβολικά πολλά μετρητά στον ισολογισμό τους", δήλωσε ο Takeuchi της Matthews Asia.
Στοιχεία του Nikkei δείχνουν ότι οι ιαπωνικές εταιρείες θα ξεπεράσουν τα 9 τρισεκατομμύρια γιεν (66,6 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά το οικονομικό έτος 2022 που έληξε στις 31 Μαρτίου - το υψηλότερο επίπεδο επαναγοράς μετοχών εδώ και 16 χρόνια, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
"Είναι μια εύκολη νίκη για τις εταιρείες, τους διευθύνοντες συμβούλους ή τους οικονομικούς διευθυντές, να αποδείξουν στο χρηματιστήριο του Τόκιο ότι κάνουν το σωστό για να στηρίξουν την τιμή της μετοχής τους", δήλωσε ο Lee της Eastspring.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών