Τελευταία Νέα
Διεθνή

Και το BBC αδειάζει το ελληνικό λιμενικό για Πύλο μετά τη βόμβα WDR: Το πλοίο ήταν αμετακίνητο για επτά ώρες, πριν ανατραπεί

Και το BBC αδειάζει το ελληνικό λιμενικό για Πύλο μετά τη βόμβα WDR: Το πλοίο ήταν αμετακίνητο για επτά ώρες, πριν ανατραπεί
Πρόκειται για δεδομένα που εάν επιβεβαιωθούν ανατρέπουν τα όσα έχουν πει οι λιμενικές Αρχές
Σχετικά Άρθρα
Αμετακίνητο για επτά ώρες πριν ανατραπεί ήταν το υπερπλήρες αλιευτικό σκάφος ανοιχτά της Πύλου, όπως δείχνει η ανάλυση της κίνησης άλλων πλοίων στην περιοχή, σύμφωνα με τα δεδομένα που αποκαλύπτει το BBC.
Νωρίτερα το γερμανικό δίκτυο WDR είχε αναφέρει, πως για το τραγικό ναυάγιο μπορεί να ευθύνονται τα push back του ελληνικού λιμενικού.
Πρόκειται για δεδομένα που εάν επιβεβαιωθούν ανατρέπουν τα όσα έχουν πει οι λιμενικές Αρχές, καθώς για αυτό το πολύωρο διάστημα και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ακτοφυλακής το πλοίο κινούνταν κανονικά προς Ιταλία και δεν χρειαζόταν διάσωση.
Σύμφωνα μάλιστα με το βρετανικό μέσο οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμα απαντήσει στο BBC για τα νέα δεδομένα.
«Χρησιμοποιήσαμε βίντεο και φωτογραφίες που πιστοποιήθηκαν από το BBC Verify, καθώς και δικαστικά αρχεία και ναυτιλιακά ημερολόγια, για να αναλύσουμε την κίνηση των σκαφών στην περιοχή τις επόμενες ώρες», αναφέρει το ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Λιμενικού το πλοίο ακινητοποιήθηκε στις 01.40, δηλαδή περίπου 40 λεπτά πριν βουλιάξει.
Σύμφωνα με την ανάλυση που έχει κάνει το BBC και βασίζεται μεταξύ άλλων στο στίγμα των πλοίων της Marrine Traffic, φαίνεται η δραστηριότητα άλλων πλοίων γύρω από το σημείο που ήταν το Αλιευτικό που παραμένει σχεδόν ακίνητο για ώρες.

Τα νέα  δεδομένα

«Τα δεδομένα δείχνουν πολύωρη δραστηριότητα επικεντρωμένη σε μια μικρή, συγκεκριμένη περιοχή όπου αργότερα βυθίστηκε το σκάφος των προσφύγων, γεννώντας νέες αμφιβολίες τον επίσημο ισχυρισμό ότι δεν είχε προβλήματα με την πλοήγησή του», αναφέρει το BBC.
Το αλιευτικό σκάφος δεν διέθετε ανιχνευτή και έτσι δεν εμφανίζεται στον χάρτη. Ούτε τα σκάφη της ακτοφυλακής και τα στρατιωτικά σκάφη, τα οποία δεν χρειάζεται να εμφανίζουν τη θέση τους.
Το χρονοδιάγραμμα που έδωσε το Λιμενικό αμφισβητείται, αναφέρει το BBC .
«Η Frontex, η συνοριακή δύναμη της ΕΕ, αναφέρει ότι εντόπισε για πρώτη φορά το σκάφος με τους μετανάστες γύρω στις 08:00 ώρα Ελλάδας την Τρίτη και ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές.
Το Alarm Phone, μια τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για μετανάστες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη θάλασσα, αναφέρει ότι έλαβε μια κλήση στις 12:17 GMT που έλεγε ότι το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο.
Το animation της θαλάσσιας κυκλοφορίας δείχνει ένα πλοίο με το όνομα Lucky Sailor να στρέφεται απότομα βόρεια στις 15:00 GMT.
Σύμφωνα με το ημερολόγιο του Lucky Sailor που έδωσε στο BBC ο ιδιοκτήτης, επιβεβαιώνεται ότι του είχε ζητηθεί από την ακτοφυλακή να πλησιάσει τη βάρκα των μεταναστών και να δώσει φαγητό και νερό.
Περίπου μισή ώρα αργότερα, στις 15:35 GMT, το ελικόπτερο της ακτοφυλακής βρήκε τη βάρκα των μεταναστών.
Οι αρχές συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε σταθερή πορεία.

Ο χάρτης των πλοίων - Με κίτρινο χρώμα το μοιραίο αλιευτικό
map_5.JPG
Δυόμισι ώρες αργότερα, γύρω στις 18:00 GMT, ένα άλλο σκάφος, το Faithful Warrior, κινήθηκε στην ίδια περιοχή και έδωσε επίσης προμήθειες στο σκάφος.
Οι ιδιοκτήτες του Faithful Warrior μας παρέπεμψαν στις ανακριτικές αρχές.
Το BBC Verify το έλεγξε και διαπίστωσε ότι το πλοίο – το οποίο δεν κινείται στο βίντεο – ταιριάζει με το σχήμα του αλιευτικού σκάφους των προσφύγων που φαίνεται σε φωτογραφίες και οι καιρικές συνθήκες ταιριάζουν με αυτές που αναφέρθηκαν εκείνη την εποχή.
Από τις 19:40 έως τις 22:40, οι Έλληνες αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν αρχικά ότι το σκάφος κρατούσε «σταθερή πορεία και ταχύτητα».
Στην αρχική τους δήλωση ότι παρατηρούσαν το πλοίο από διακριτική απόσταση, αλλά μια κοντινή εικόνα που δημοσίευσαν αργότερα οι ίδιοι υποδηλώνει ότι το σκάφος με τους μετανάστες ήταν αμετακίνητο.

boat.JPG

WDR: Για το ναυάγιο μπορεί να ευθύνονται τα push back του ελληνικού λιμενικού

Το γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο WDR υποστηρίζει ότι το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου με εκατοντάδες μετανάστες νεκρούς μπορεί να οφείλεται στις απωθήσεις (push back) του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στο δουλεμπορικό σκάφος.
Ο δημοσιογράφος του WDR Bamdad Esmaili, που βρίσκεται στην Ελλάδα, επικαλείται τις καταγγελίες επιζώντων του τραγικού δυστυχήματος για να στηρίξει τον ισχυρισμό του.
Μετά τη ναυτική τραγωδία ανοιχτά της Ελλάδας με εκατοντάδες νεκρούς, υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες κατά της ελληνικής ακτοφυλακής ότι προκάλεσε το δυστύχημα.
Πρόκειται για τα λεγόμενα push-back, τα οποία είναι μέτρα με τα οποία εμποδίζεται η διέλευση των συνόρων και η αίτηση ασύλου από μετανάστες.

Έρευνα από την Europol

Ωστόσο, ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ εγγυάται το δικαίωμα στο άσυλο σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, γράφει το WDR.
Από την πλευρά της η ελληνική ακτοφυλακή απορρίπτει την κατηγορία για push back και τώρα εναπόκειται στην ευρωπαϊκή αστυνομική αρχή Europol να ερευνήσει το ζήτημα.
Ο δημοσιογράφος του WDR Bamdad Esmaili βρίσκεται στην Ελλάδα και η ομάδα του μπόρεσε να μιλήσει σε επιζώντες.

Καταγγελίες για 3 push back

«Το μείζον ζήτημα είναι ότι υπάρχουν καταγγελίες πως η ελληνική ακτοφυλακή απώθησε αυτό το σκάφος προς τα ιταλικά ύδατα - ότι το έσπρωξαν κατά κάποιο τρόπο», δήλωσε ο Esmaili
«Μέχρι στιγμής είχαμε ακούσει μόνο αυτή την κατηγορία, αλλά ο συνάδελφός μου, που μιλάει αραβικά, κατάφερε να μιλήσει με περίπου δέκα επιζώντες πρόσφυγες.
Ανεξάρτητα ανέφεραν ότι αυτό το σκάφος απωθήθηκε στην πραγματικότητα - όχι μόνο μία, όχι μόνο δύο, αλλά συνολικά τρεις φορές.
Και τότε το πλοίο ανατράπηκε και βυθίστηκε» επισήμανε ο Γερμανός δημοσιογράφος.
wdr_b.png

Η κατηγορία πρέπει να αποδειχθεί

Αναφέρεται ότι οι πιθανές απωθήσεις του σκάφους αποσκοπούν στη μεταφορά του σκάφους από τα ελληνικά στα ιταλικά ύδατα, προκειμένου η διαχείρισή του να μην εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Αθήνας.
«Αυτή είναι η κατηγορία που διατυπώνεται.
Φυσικά, αυτό πρέπει πρώτα να αποδειχθεί.
Οι Έλληνες το αρνούνται και το διαψεύδουν κατηγορηματικά.
Ακόμα λένε ότι πρόσφεραν βοήθεια και οι επιβαίνοντες στο πλοίο δεν την ήθελαν, γιατί στόχος τους ήταν να πάνε στην Ιταλία», επισημαίνει ο Esmaili.

Τραγικές συνθήκες στο πλοίο

Κληθείς να απαντήσει στις ερωτήσεις του δικτύου WDR για το εάν το τραγικό ναυάγιο αποτέλεσε μείζον πολιτικό ζήτημα, ο Esmaili το συσχέτισε με τις επικείμενες εκλογές (25/6) και τόνισε πως η αντιπολίτευση άσκησε κριτική στην κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στις μαρτυρίες των επιβαινόντων, ο Γερμανός δημοσιογράφος μίλησε για ένα υπερφορτωμένο σκάφος 30 μέτρων.
«Οι επιζώντες μας λένε ότι άκουσαν από τους δουλεμπόρους ότι στο πλοίο αυτό βρίσκονταν 747 άτομα.
Γι' αυτό γίνεται πάντα λόγος για σχεδόν 750, οι άνθρωποι ήταν παντού: κάτω, πάνω στο κατάστρωμα, εν πλω για μέρες, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό.
Συνεχίζοντας ο Γερμανός δημοσιογράφος, έκανε γνωστό πως 71 από τους επιβαίνοντες βρίσκονται στο κέντρο προσφύγων της Μαλακάσας προκειμένου να περάσουν τη διαδικασία του ασύλου ενώ 30 εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας.
Σε ερώτημα για τη συνέχιση της έρευνας για επιζώντες ο Esmaili εξέφρασε την απαισιοδοξία του, εάν θα μπορέσει να βρεθεί κάποιος ζωντανός μετά από τόσες μέρες ενώ ανέφερε πως στο πλοίο βρίσκονταν περίπου 100 παιδιά.

Βαρουφάκης: Πρόκειται για κακούργημα

Το δημοσίευμα του γερμανικού δικτύου WDR περί συνεχόμενων push back του ελληνικού λιμενικού στο μοιραίο δουλεμπορικό στα ανοιχτά της Πύλου σχολίασε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
«Γνωρίζετε το δημοσίευμα της γερμανικής TAGESSCHAU; Ερευνάται η ακρίβειά του;
Αν αληθεύει, πρόκειται ναι ή όχι για κακούργημα το οποίο πρέπει να κινήσει διαδικασία δίωξης υπευθύνων;», ρωτά την πολιτική ηγεσία ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Διαβάζω στην έγκυρη γερμανική εφημερίδα TAGESSCHAU αναφορά δημοσιογράφου του έγκυρου καναλιού WDR πως τουλάχιστον 10 διασωθέντες ανέφεραν ότι το σκάφος του Λιμενικού προσπάθησε τρεις
φορές να ρυμουλκήσει το μοιραίο πλοίο προς την Ιταλία, κι όχι προς την πλησιέστερη ελληνική ακτή όπως απαιτεί το Διεθνές Δίκαιο.
Πως απαντούν οι αρμόδιοι; Ερευνώνται από τους αρμόδιους οι συγκεκριμένες καταγγελίες; Συμφωνεί ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός κι η πολιτική ηγεσία της χώρας ότι, αν αυτές οι μαρτυρίες ευσταθούν, τεκμηριώνουν πως πρόκειται για κακούργημα το οποίο πρέπει να κινήσει διαδικασία δίωξης υπευθύνων;», σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης.
Καταλήγοντας, ο επικεφαλής του «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» δεσμεύτηκε: «Το ΜέΡΑ25, μετά τις εκλογές, δεσμευόμαστε να ζητήσουμε σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής αλλά και παράλληλη εξεταστική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ως πατριώτες και ως ανθρωπιστές, ελπίζουμε πραγματικά να μην επαληθευτούν οι εν λόγω καταγγελίες. Αυτό που δεν θα επιτρέψουμε είναι συγκάλυψη εγκληματικών ευθυνών από εκείνους που έχουν δείξει μεγάλη έφεση προς τις παράνομες επαναπροωθήσεις.»
wdr.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης