Τα τεθωρακισμένα Challenger-2 τα πολυδιαφημισμένα τανκς της Βρετανίας… χρειάζονται πολύ συντήρηση και ίσως να μην είναι το ιδανικό τανκς για την Ουκρανία… λένε οι Βρετανοί…
Ένας άθικτος πύραυλος Storm Shadow έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.
Τα τεθωρακισμένα Challenger-2 τα πολυδιαφημισμένα τανκς της Βρετανίας… χρειάζονται πολύ συντήρηση και ίσως να μην είναι το ιδανικό τανκς για την Ουκρανία… λένε οι Βρετανοί… και προφανώς μετά το φιάσκο των Leopard… οι Βρετανοί ψάχνουν δικαιολογίες..
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έγινε δοκιμαστήριο οπλικών συστημάτων της Δύσης… με την διαφορά ότι η προπαγάνδα περί ανωτερότητας των δυτικών όπλων κατέρρευσε….
Τα περισσότερα ρωσικά οπλικά συστήματα αποδείχθηκαν ανώτερα από τα περισσότερα όπλα της Δύσης…
Οι ρώσοι επεξεργάζονται τα αδύναμα σημεία του Storm Shadow
Οι ρωσικές δυνάμεις απέκτησαν έναν άθικτο πύραυλο Storm Shadow βρετανικής κατασκευής.
Η Ρωσία θα μελετήσει την δομή και θα εξουδετερώνει επιτυχώς στο μέλλον αυτούς τους πυραύλους, ήταν μια "κακή μέρα" για την Ουκρανία, την Βρετανία και την Γαλλία, είπε ο απόστρατος αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, Sc. Ritter.
Ο επικεφαλής του στρατιωτικού-τεχνικού κέντρου Tsarskie Wolves ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός απέκτησε ένα βρετανικό πύραυλο κρουζ Storm Shadow που δεν εξεράγη και τον παρέδωσε σε εξειδικευμένους ειδικούς για μελέτη.
Αυτό που θα έκανα ως αξιωματικός πληροφοριών εάν μπορούσα να αποκτήσω ένα από αυτά τα συστήματα είναι να εξετάσω αμέσως το κύκλωμα και να εντοπίσω τα τρωτά σημεία στην εμπλοκή τέτοιων πυραύλων.
Υποψιάζομαι ότι οι Ρώσοι θα πραγματοποιήσουν μια μηχανική ανάλυση αυτών των ηλεκτρονικών για πιθανές ευπάθειες, ώστε να ενισχύσουν τις δυνάμεις ηλεκτρονικού πολέμου».
Κάθε πτυχή του Storm Shadow θα μελετηθεί προκειμένου να ενισχυθούν τα συστήματα αεράμυνας των ρώσων.
Κατά τη γνώμη του Ritter, πιθανότατα θα γίνουν προσαρμογές στη λειτουργία των ρωσικών ραντάρ για την καλύτερη παρακολούθηση αυτών των πυραύλων.
«Αυτή δεν είναι καλή μέρα για τους Ουκρανούς, ούτε για τους Βρετανούς και τους Γάλλους, γιατί οι Ρώσοι θα μπορούν τώρα να λάβουν αντίμετρα που θα εξουδετερώσουν αποτελεσματικά το Storm Shadow».
Ο πύραυλος Storm Shadow αναπτύχθηκε από κοινού από τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία (στη Γαλλία έλαβε το όνομα SCALP και παράγεται από την εταιρεία MBDA).
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε τη μεταφορά πυραύλων κρουζ Storm Shadow (εμβέλειας από 250 έως 560 χιλιόμετρα, ανάλογα με την τροποποίηση) στην Ουκρανία στις 11 Μαΐου του 2023.
Λίγο αργότερα, η Ουκρανία άρχισε να χρησιμοποιεί ενεργά πυραύλους για να χτυπήσει ρωσικές πίσω περιοχές και πολιτικούς στόχους.
Συγκεκριμένα, στις 12 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις στο Luhansk με Storm Shadow.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας επιτέθηκαν στις γέφυρες στα διοικητικά σύνορα μεταξύ της περιοχής Kherson και της Κριμαίας με πυραύλους Storm Shadow.
Οι ινδοί θεωρούν την σύλληψη ενός Storm Shadow μεγάλη νίκη για την Ρωσία
Η σύλληψη του βρετανικού πυραύλου κρουζ Storm Shadow από τον ρωσικό στρατό ήταν μια «μεγάλη νίκη για τον Putin» σύμφωνα με την ινδική Hindustan Times.
Όπως σημειώνεται η ανησυχία της Βρετανίας για αυτή την υπόθεση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι ρωσικά μαχητικά κατέλαβαν τον πύραυλο εν μέρει άθικτο.
Έτσι, οι εικόνες δείχνουν ότι η κεφαλή, η ουρά της ατράκτου και μια σειρά από άλλα στοιχεία του Storm Shadow είναι απολύτως άθικτα.
«Η Δύση πιστεύει ότι ο πύραυλος που καταλήφθηκε θα μπορούσε να έχει σημαντική αξία για τη Ρωσία», επισημαίνουν οι Hindustan Times.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δυτικά όπλα βρίσκονται στα χέρια Ρώσων.
«Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία κατέλαβε και κατέστρεψε επίσης γερμανικά άρματα μάχης Leopard και αμερικανικά (BMP - επιμ.) άρματα μάχης Bradley».
Ανησυχούν οι Βρετανοί για τα τεθωρακισμένα Challenger
Οι απαιτήσεις που θέτει η Βρετανία για τη συντήρηση των αρμάτων μάχης Challenger-2 καθιστούν τη χρήση τους από τα ουκρανικά στρατεύματα σχεδόν αδύνατη, αναφέρει το InfoBRICS.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εκφράζει τώρα την απογοήτευσή του για τον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα τανκς του και τονίζουν οι βρετανοί ότι οι εγγυήσεις που δίνουν οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου είναι ανεπαρκείς.
Τώρα η Βρετανία αναζητά εγγυήσεις από την Ουκρανία ότι το Challenger-2 δεν θα εμπλακεί σε επικίνδυνες επιχειρήσεις.
Επιπλέον, τα τανκς πρέπει να συντηρούνται και να μεταφέρονται υπό ειδικές συνθήκες, γεγονός που καθιστά αυτά τα άρματα μάχης την πιο ιδιότροπη μονάδα μάχης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Επιπλέον, ο δυτικός εξοπλισμός, καταρχήν, δεν προορίζεται για μάχη σε έδαφος παρόμοιο με το ουκρανικό, ακόμη και χωρίς αεροπορική κάλυψη, σημειώνει το άρθρο.
Συγκεκριμένα, τα τανκς δυτικής κατασκευής είναι 30% μεγαλύτερα και βαρύτερα από τα σοβιετικά και ρωσικά αντίστοιχα.
«Ακόμη και τα πολύ ελαφρύτερα τεθωρακισμένα οχήματα της σοβιετικής εποχής δυσκολεύονται να κινηθούν μέσα στη λάσπη της στέπας, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατο τους ελιγμούς. Αυτό αναγκάζει τον στρατό να κινηθεί στους δρόμους, και έτσι γίνονται εύκολοι στόχοι για μαχητικά αεροσκάφη, drones, πυροβολικό, ελικόπτερα και πεζικό», γράφει το InfoBRICS.
Έτσι, η ανάπτυξη βαρέων αρμάτων μάχης δυτικής κατασκευής, όπως το Challenger-2, αποδείχθηκε όχι μόνο στρατιωτικά άχρηστη για τους Ουκρανούς, αλλά και καταστροφική για τους Ουκρανούς που στρατολογήθηκαν βίαια….
Οι βρετανοί θέλουν εγγυήσεις για τα Challenger 2
Έχουν περάσει μόνο λίγες εβδομάδες αφότου ολόκληρος ο κόσμος είδε την απόλυτη καταστροφή των πολυδιαφημισμένων τεθωρακισμένων του ΝΑΤΟ.
ο γεγονός είχε προβλεφθεί με ακρίβεια από διάφορους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και αναλυτές λίγες μέρες πριν από την αντεπίθεση.
Σε εκείνο το σημείο, έγινε προφανές ότι δεκαετίες στενής συνεργασίας μεταξύ του ουκρανικού στρατού και του ΝΑΤΟ ήταν ουσιαστικά άσκοπη.
Επί μια δεκαετία Ουκρανία και ΝΑΤΟ είχαν εντατική συνεργασία.
Ωστόσο, η απόδοση των δυνάμεων της Ουκρανίας εναντίον ακόμη και των στρατευμένων (αν και σκληραγωγημένων) πολιτοφυλακών του Donbass ήταν εντυπωσιακή.
Και παρόλο που η αντεπίθεση είναι ακόμη σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό ασήμαντα κέρδη (που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών πυρών), τα αποτελέσματα για τα βαριά τεθωρακισμένα ήταν, τουλάχιστον, καταστροφικά.
Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας αρχικά συνέχιζε να προσπαθεί να κρύψει τις δραματικές απώλειες αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων που προέρχονται από το ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, δεκάδες βίντεο από το πεδίο των μαχών που δημοσιεύτηκαν από εναλλακτικές πλατφόρμες (ιδιαίτερα αυτές στο Telegram) ήταν άκρως αποκαλυπτικά.
Ως αποτέλεσμα, φαίνεται να επιβραδύνεται η παράδοση όπλων, πυρομαχικών και άλλου εξοπλισμού δυτικής κατασκευής…
Αν και η Βρετανία ήταν η πρώτη που υποσχέθηκε τεθωρακισμένα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και απαγορευμένα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, τώρα υποχωρεί αθόρυβα.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναζητά τώρα «εγγυήσεις» από τις δυνάμεις του καθεστώτος της Ουκρανία που θα «διασφαλίσουν» ότι κανένα MBT «Challenger 2» (κύρια άρματα μάχης) που παρέχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα καταστραφεί ή θα συλληφθεί από τον ρωσικό στρατό.
Εκτός από τους ουσιαστικά αδύνατους κανόνες εμπλοκής, η Βρετανία ζητάει τα Challenger 2 να μην βρεθούν στην πρώτη γραμμή…
«Φανταστείτε την προπαγάνδα με ένα αιχμαλωτισμένο, άθικτο Challenger 2 που παρελαύνει στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας!
Δεν χρειάζεται να το σκέφτομαι», είπε Βρετανός αντισυνταγματάρχης.
Φαίνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «εκφράζει τώρα απογοήτευση» για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα Challenger 2, ενώ οι «εγγυήσεις» που δίνονται από τις δυνάμεις της Ουκρανίας, θεωρούνται «απλώς ανεπαρκείς».
Οι βρετανοί φοβούμενοι βαριές απώλειες, όπως αποδεικνύεται από τις καταστροφικές επιδόσεις των γερμανικών Leopard, που θεωρούνταν ως τα καλύτερα τανκς του ΝΑΤΟ η Βρετανία αναζητά τρόπους να περιορίσει τη χρήση τους ώστε να αποτραπεί το φιάσκο με τα Leopard.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ΗΠΑ με τα M1 Abrams τα οποία… ακόμη δεν έχουν φθάσει στην Ουκρανία..
Πολλοί εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι τα δυτικά τεθωρακισμένα, συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών Challenger 2, τα αμερικανικά M1 Abrams και τα γερμανικά Leopard 2 απλά δεν είναι κατάλληλα για την Ουκρανία, καθώς δεν ήταν σχεδιασμένα για να πολεμούν σε τέτοια εδάφη ή υπό τέτοιες συνθήκες (παντελής έλλειψη αεροπορικής κάλυψης και εξαιρετικά περιορισμένο ή και ανύπαρκτο CAS (στενή αεροπορική υποστήριξη)).
Το ίδιο ισχύει για το αμερικανικής κατασκευής τεθωρακισμένο μαχητικό όχημα (AFV) «Bradley» και τα γαλλικά τροχοφόρα άρματα μάχης AMX-10.
Τα τανκς δυτικής κατασκευής είναι διαβόητα για το μέγεθος και το βάρος τους, καθώς είναι έως και 30% μεγαλύτερα και βαρύτερα από τα αντίστοιχα Ρωσικά.
Ζυγίζοντας 75 τόνους με πρόσθετες μονάδες θωράκισης μάχης, το «Challenger 2» έχει σχεδόν διπλάσιο βάρος από το ουκρανικό T-64BV (38 τόνοι), το οποίο είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο τανκ των Ουκρανών.
Οι ρώσοι έχουν την μεγαλύτερη εμπειρία σε τανκς… και δεν είναι τυχαίο ότι τα ρωσικά τανκς είναι πολύ ελαφρύτερα.
Με τα ρωσικά ATGM (αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα), όπως ο ρωσικός 9K135 «Kornet», τα δυτικά τανκς είναι εύκολος στόχος.
Ακόμη και τα πολύ ελαφρύτερα APC (τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού) της Σοβιετικής εποχής δυσκολεύονται να μετακινηθούν μέσα στη λάσπη της στέπας , καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατους τους ελιγμούς εκτός δρόμου…
Η χρήση αρμάτων μάχης δυτικής κατασκευής, όπως το «Challenger 2» έχει αποδειχθεί ότι είναι όχι μόνο άχρηστη στρατιωτικά, αλλά και αρκετά θανατηφόρα για εκατοντάδες Ουκρανούς.
www.bankingnews.gr
Τα τεθωρακισμένα Challenger-2 τα πολυδιαφημισμένα τανκς της Βρετανίας… χρειάζονται πολύ συντήρηση και ίσως να μην είναι το ιδανικό τανκς για την Ουκρανία… λένε οι Βρετανοί… και προφανώς μετά το φιάσκο των Leopard… οι Βρετανοί ψάχνουν δικαιολογίες..
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έγινε δοκιμαστήριο οπλικών συστημάτων της Δύσης… με την διαφορά ότι η προπαγάνδα περί ανωτερότητας των δυτικών όπλων κατέρρευσε….
Τα περισσότερα ρωσικά οπλικά συστήματα αποδείχθηκαν ανώτερα από τα περισσότερα όπλα της Δύσης…
Οι ρώσοι επεξεργάζονται τα αδύναμα σημεία του Storm Shadow
Οι ρωσικές δυνάμεις απέκτησαν έναν άθικτο πύραυλο Storm Shadow βρετανικής κατασκευής.
Η Ρωσία θα μελετήσει την δομή και θα εξουδετερώνει επιτυχώς στο μέλλον αυτούς τους πυραύλους, ήταν μια "κακή μέρα" για την Ουκρανία, την Βρετανία και την Γαλλία, είπε ο απόστρατος αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, Sc. Ritter.
Ο επικεφαλής του στρατιωτικού-τεχνικού κέντρου Tsarskie Wolves ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός απέκτησε ένα βρετανικό πύραυλο κρουζ Storm Shadow που δεν εξεράγη και τον παρέδωσε σε εξειδικευμένους ειδικούς για μελέτη.
Αυτό που θα έκανα ως αξιωματικός πληροφοριών εάν μπορούσα να αποκτήσω ένα από αυτά τα συστήματα είναι να εξετάσω αμέσως το κύκλωμα και να εντοπίσω τα τρωτά σημεία στην εμπλοκή τέτοιων πυραύλων.
Υποψιάζομαι ότι οι Ρώσοι θα πραγματοποιήσουν μια μηχανική ανάλυση αυτών των ηλεκτρονικών για πιθανές ευπάθειες, ώστε να ενισχύσουν τις δυνάμεις ηλεκτρονικού πολέμου».
Κάθε πτυχή του Storm Shadow θα μελετηθεί προκειμένου να ενισχυθούν τα συστήματα αεράμυνας των ρώσων.
Κατά τη γνώμη του Ritter, πιθανότατα θα γίνουν προσαρμογές στη λειτουργία των ρωσικών ραντάρ για την καλύτερη παρακολούθηση αυτών των πυραύλων.
«Αυτή δεν είναι καλή μέρα για τους Ουκρανούς, ούτε για τους Βρετανούς και τους Γάλλους, γιατί οι Ρώσοι θα μπορούν τώρα να λάβουν αντίμετρα που θα εξουδετερώσουν αποτελεσματικά το Storm Shadow».
Ο πύραυλος Storm Shadow αναπτύχθηκε από κοινού από τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία (στη Γαλλία έλαβε το όνομα SCALP και παράγεται από την εταιρεία MBDA).
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε τη μεταφορά πυραύλων κρουζ Storm Shadow (εμβέλειας από 250 έως 560 χιλιόμετρα, ανάλογα με την τροποποίηση) στην Ουκρανία στις 11 Μαΐου του 2023.
Λίγο αργότερα, η Ουκρανία άρχισε να χρησιμοποιεί ενεργά πυραύλους για να χτυπήσει ρωσικές πίσω περιοχές και πολιτικούς στόχους.
Συγκεκριμένα, στις 12 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις στο Luhansk με Storm Shadow.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας επιτέθηκαν στις γέφυρες στα διοικητικά σύνορα μεταξύ της περιοχής Kherson και της Κριμαίας με πυραύλους Storm Shadow.
Οι ινδοί θεωρούν την σύλληψη ενός Storm Shadow μεγάλη νίκη για την Ρωσία
Η σύλληψη του βρετανικού πυραύλου κρουζ Storm Shadow από τον ρωσικό στρατό ήταν μια «μεγάλη νίκη για τον Putin» σύμφωνα με την ινδική Hindustan Times.
Όπως σημειώνεται η ανησυχία της Βρετανίας για αυτή την υπόθεση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι ρωσικά μαχητικά κατέλαβαν τον πύραυλο εν μέρει άθικτο.
Έτσι, οι εικόνες δείχνουν ότι η κεφαλή, η ουρά της ατράκτου και μια σειρά από άλλα στοιχεία του Storm Shadow είναι απολύτως άθικτα.
«Η Δύση πιστεύει ότι ο πύραυλος που καταλήφθηκε θα μπορούσε να έχει σημαντική αξία για τη Ρωσία», επισημαίνουν οι Hindustan Times.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δυτικά όπλα βρίσκονται στα χέρια Ρώσων.
«Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία κατέλαβε και κατέστρεψε επίσης γερμανικά άρματα μάχης Leopard και αμερικανικά (BMP - επιμ.) άρματα μάχης Bradley».
Ανησυχούν οι Βρετανοί για τα τεθωρακισμένα Challenger
Οι απαιτήσεις που θέτει η Βρετανία για τη συντήρηση των αρμάτων μάχης Challenger-2 καθιστούν τη χρήση τους από τα ουκρανικά στρατεύματα σχεδόν αδύνατη, αναφέρει το InfoBRICS.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εκφράζει τώρα την απογοήτευσή του για τον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα τανκς του και τονίζουν οι βρετανοί ότι οι εγγυήσεις που δίνουν οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου είναι ανεπαρκείς.
Τώρα η Βρετανία αναζητά εγγυήσεις από την Ουκρανία ότι το Challenger-2 δεν θα εμπλακεί σε επικίνδυνες επιχειρήσεις.
Επιπλέον, τα τανκς πρέπει να συντηρούνται και να μεταφέρονται υπό ειδικές συνθήκες, γεγονός που καθιστά αυτά τα άρματα μάχης την πιο ιδιότροπη μονάδα μάχης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Επιπλέον, ο δυτικός εξοπλισμός, καταρχήν, δεν προορίζεται για μάχη σε έδαφος παρόμοιο με το ουκρανικό, ακόμη και χωρίς αεροπορική κάλυψη, σημειώνει το άρθρο.
Συγκεκριμένα, τα τανκς δυτικής κατασκευής είναι 30% μεγαλύτερα και βαρύτερα από τα σοβιετικά και ρωσικά αντίστοιχα.
«Ακόμη και τα πολύ ελαφρύτερα τεθωρακισμένα οχήματα της σοβιετικής εποχής δυσκολεύονται να κινηθούν μέσα στη λάσπη της στέπας, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατο τους ελιγμούς. Αυτό αναγκάζει τον στρατό να κινηθεί στους δρόμους, και έτσι γίνονται εύκολοι στόχοι για μαχητικά αεροσκάφη, drones, πυροβολικό, ελικόπτερα και πεζικό», γράφει το InfoBRICS.
Έτσι, η ανάπτυξη βαρέων αρμάτων μάχης δυτικής κατασκευής, όπως το Challenger-2, αποδείχθηκε όχι μόνο στρατιωτικά άχρηστη για τους Ουκρανούς, αλλά και καταστροφική για τους Ουκρανούς που στρατολογήθηκαν βίαια….
Οι βρετανοί θέλουν εγγυήσεις για τα Challenger 2
Έχουν περάσει μόνο λίγες εβδομάδες αφότου ολόκληρος ο κόσμος είδε την απόλυτη καταστροφή των πολυδιαφημισμένων τεθωρακισμένων του ΝΑΤΟ.
ο γεγονός είχε προβλεφθεί με ακρίβεια από διάφορους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και αναλυτές λίγες μέρες πριν από την αντεπίθεση.
Σε εκείνο το σημείο, έγινε προφανές ότι δεκαετίες στενής συνεργασίας μεταξύ του ουκρανικού στρατού και του ΝΑΤΟ ήταν ουσιαστικά άσκοπη.
Επί μια δεκαετία Ουκρανία και ΝΑΤΟ είχαν εντατική συνεργασία.
Ωστόσο, η απόδοση των δυνάμεων της Ουκρανίας εναντίον ακόμη και των στρατευμένων (αν και σκληραγωγημένων) πολιτοφυλακών του Donbass ήταν εντυπωσιακή.
Και παρόλο που η αντεπίθεση είναι ακόμη σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό ασήμαντα κέρδη (που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών πυρών), τα αποτελέσματα για τα βαριά τεθωρακισμένα ήταν, τουλάχιστον, καταστροφικά.
Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας αρχικά συνέχιζε να προσπαθεί να κρύψει τις δραματικές απώλειες αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων που προέρχονται από το ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, δεκάδες βίντεο από το πεδίο των μαχών που δημοσιεύτηκαν από εναλλακτικές πλατφόρμες (ιδιαίτερα αυτές στο Telegram) ήταν άκρως αποκαλυπτικά.
Ως αποτέλεσμα, φαίνεται να επιβραδύνεται η παράδοση όπλων, πυρομαχικών και άλλου εξοπλισμού δυτικής κατασκευής…
Αν και η Βρετανία ήταν η πρώτη που υποσχέθηκε τεθωρακισμένα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και απαγορευμένα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, τώρα υποχωρεί αθόρυβα.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναζητά τώρα «εγγυήσεις» από τις δυνάμεις του καθεστώτος της Ουκρανία που θα «διασφαλίσουν» ότι κανένα MBT «Challenger 2» (κύρια άρματα μάχης) που παρέχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα καταστραφεί ή θα συλληφθεί από τον ρωσικό στρατό.
Εκτός από τους ουσιαστικά αδύνατους κανόνες εμπλοκής, η Βρετανία ζητάει τα Challenger 2 να μην βρεθούν στην πρώτη γραμμή…
«Φανταστείτε την προπαγάνδα με ένα αιχμαλωτισμένο, άθικτο Challenger 2 που παρελαύνει στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας!
Δεν χρειάζεται να το σκέφτομαι», είπε Βρετανός αντισυνταγματάρχης.
Φαίνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «εκφράζει τώρα απογοήτευση» για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα Challenger 2, ενώ οι «εγγυήσεις» που δίνονται από τις δυνάμεις της Ουκρανίας, θεωρούνται «απλώς ανεπαρκείς».
Οι βρετανοί φοβούμενοι βαριές απώλειες, όπως αποδεικνύεται από τις καταστροφικές επιδόσεις των γερμανικών Leopard, που θεωρούνταν ως τα καλύτερα τανκς του ΝΑΤΟ η Βρετανία αναζητά τρόπους να περιορίσει τη χρήση τους ώστε να αποτραπεί το φιάσκο με τα Leopard.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ΗΠΑ με τα M1 Abrams τα οποία… ακόμη δεν έχουν φθάσει στην Ουκρανία..
Πολλοί εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι τα δυτικά τεθωρακισμένα, συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών Challenger 2, τα αμερικανικά M1 Abrams και τα γερμανικά Leopard 2 απλά δεν είναι κατάλληλα για την Ουκρανία, καθώς δεν ήταν σχεδιασμένα για να πολεμούν σε τέτοια εδάφη ή υπό τέτοιες συνθήκες (παντελής έλλειψη αεροπορικής κάλυψης και εξαιρετικά περιορισμένο ή και ανύπαρκτο CAS (στενή αεροπορική υποστήριξη)).
Το ίδιο ισχύει για το αμερικανικής κατασκευής τεθωρακισμένο μαχητικό όχημα (AFV) «Bradley» και τα γαλλικά τροχοφόρα άρματα μάχης AMX-10.
Τα τανκς δυτικής κατασκευής είναι διαβόητα για το μέγεθος και το βάρος τους, καθώς είναι έως και 30% μεγαλύτερα και βαρύτερα από τα αντίστοιχα Ρωσικά.
Ζυγίζοντας 75 τόνους με πρόσθετες μονάδες θωράκισης μάχης, το «Challenger 2» έχει σχεδόν διπλάσιο βάρος από το ουκρανικό T-64BV (38 τόνοι), το οποίο είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο τανκ των Ουκρανών.
Οι ρώσοι έχουν την μεγαλύτερη εμπειρία σε τανκς… και δεν είναι τυχαίο ότι τα ρωσικά τανκς είναι πολύ ελαφρύτερα.
Με τα ρωσικά ATGM (αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα), όπως ο ρωσικός 9K135 «Kornet», τα δυτικά τανκς είναι εύκολος στόχος.
Ακόμη και τα πολύ ελαφρύτερα APC (τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού) της Σοβιετικής εποχής δυσκολεύονται να μετακινηθούν μέσα στη λάσπη της στέπας , καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατους τους ελιγμούς εκτός δρόμου…
Η χρήση αρμάτων μάχης δυτικής κατασκευής, όπως το «Challenger 2» έχει αποδειχθεί ότι είναι όχι μόνο άχρηστη στρατιωτικά, αλλά και αρκετά θανατηφόρα για εκατοντάδες Ουκρανούς.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών