Ο καγκελάριος Scholz, στην ίδια γραμμή με τον υπουργό Οικονομικών του Christian Lindner, έδωσε σήμα για την επιστροφή στις περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές
Στη Γερμανία προ του κινδύνου πλήρους οικονομικής καταστροφής μετά την πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρα δημοσιονομική επέκταση και την άρση του συνταγματικά προβλεπόμενου «φρένου» στο χρέος για δύο έτη επιστρέφει το πνεύμα του γνωστού στα καθ’ ημάς Wolfgang Schaeuble και η συνειδητοποίηση για την ανάγκη επιστροφής σε έναν ενάρετο οικονομικό κύκλο.
Με βάση τις δηλώσεις της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας οι οποίες... προαναγγέλλουν τις πολιτικές της Ευρωζώνης, δεν πρόκειται να αναβιώσει η οικονομική λογική της δημοσιονομικής επέκτασης – το σοσιαλδημοκρατικό συμβόλαιο για το οποίο έγινε γνωστή η Γερμανία μεταπολεμικά.
Θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο.
Θα ασκήσει πιέσεις στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης, ώστε η οικονομία της Ευρωζώνης να παραμείνει σε τροχιά αντιμετώπισης του.. βουνού του χρέους που έχει διαμορφωθεί και εξυγίανσης των οικονομιών.
Για την Ελλάδα, το χρέος της οποίας έχει ξεπεράσει τα 404 δισ. ευρώ..., αντιλαμβανόμαστε ότι ξεκινά ένας σημαντικός γύρος δημοσιονομικών περιοριστικών μέτρων και οι όποιες πολιτικές.. υποσχέσεις για ενισχύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης απλώς αποτελούν εκδήλωση ενός καταφανούς οικονομικού λαϊκισμού.
Τεχνολογική καινοτομία
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο καγκελάριος Olaf Scholz απέρριψε τις εκκλήσεις για υψηλότερες, χρηματοδοτούμενες από το χρέος ομοσπονδιακές δαπάνες για την τόνωση της ανάπτυξης και επισήμανε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε καλή θέση, παρά την τρέχουσα αδύναμη κατάσταση της οικονομίας της.
Να μην ξεχνάμε επίσης όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές ότι το αξιόχρεο της Γερμανίας είναι που κρατάει την καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων του ευρώ σε επίπεδο τέτοιο ώστε να είναι εξυπηρετήσιμο το χρέος των κρατών - μελών.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει «τις καλύτερες προϋποθέσεις προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσουμε είμαστε στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων σε 10, 20 και σε 30 χρόνια», είπε ο Scholz στην εφημερίδα Mediengruppe Bayern σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 16 Αυγούστου.
Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών επισήμανε ότι η Γερμανία «δεν πρέπει να θεωρείται ένας μη ανταγωνιστικός προορισμός επιχειρηματικών επενδύσεων», αλλά αντίθετα έχει θετικές οικονομικές προοπτικές.
Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ετοιμάζει ένα πακέτο ενισχύσεων ύψους περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ (22 δισεκατομμύρια δολάρια) για να υποστηρίξει την ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής ημιαγωγών τα επόμενα χρόνια με πορους από το εκτός προϋπολογισμού Ταμείο για το Κλίμα και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό.
Τα σχόλια του Scholz ήρθαν μια ημέρα αφότου τα στοιχεία επιχειρηματικής εμπιστοσύνης έδειξαν ότι η Γερμανία δέχτηκε άλλο ένα πλήγμα τον Αύγουστο, παρά το γεγονός ότι η οικονομία κατάφερε να βγει από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo μειώθηκε στο 85,7 από το αναθεωρημένο 87,4 τον προηγούμενο μήνα, υπολειπόμενος από τη διάμεση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg.
Τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα…
Τα οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία - επί δεκαετίες η κινητήρια δύναμη ανάπτυξης της Ευρώπης όσον αφορά την εξωστρέφεια της οικονομίας της και το εξωτερικό εμπόριο - δεν θα κάνουν τίποτα για να καταπνίξουν τη σχεδόν βεβαιότητα ότι είναι πιθανή μια παρατεταμένη περίοδος αδυναμίας.
Η Γερμανία είναι η μόνη μεγάλη χώρα της οποίας η οικονομική παραγωγή προβλέπεται να συρρικνωθεί φέτος.
Η τρέχουσα ανάπτυξη είναι «μη ικανοποιητική», επισήμανε ο Scholz στον εκδότη τοπικής εφημερίδας της Βαυαρίας.
Πρόσθεσε ότι η Γερμανία αισθάνεται το βάρος μιας αποδυναμωμένης παγκόσμιας οικονομίας λόγω της εξάρτησής της από τις εξαγωγές.
Ο Scholz απέρριψε την κριτική που ασκείται από τη σοσιαλδημοκρατική «ορθοδοξία» ότι τα προβλήματα της Γερμανίας έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της απροθυμίας της κυβέρνησής του να ενισχύσει τις δαπάνες που εκτινάσσουν στα ύψη το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι η Ένωση πιστεύει στην πραγματικότητα ότι πρέπει να αναλάβουμε περισσότερο χρέος», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η Γερμανία ανέλαβε χρέος ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσει την πανδημία και να αμβλύνει τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στο Ουκρανία και την επακόλουθη εκτόξευση των τιμών της ενέργειας.
Απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις για επιδότηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για μεγάλες επιχειρήσεις, ένα βήμα που έχουν ζητήσει ορισμένοι βουλευτές του κόμματός του αλλά και των κομμάτων του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού.
«Δεν μας λείπουν μόνο τα χρήματα για να επιδοτήσουμε την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μακροπρόθεσμα, αλλά και η δυνατότητα να νομιμοποιήσουμε αυτές τις επιλογές (σ.σ. με βάση το ισχύον θεσμικό μας σύστημα», είπε ο Scholz.
Veto από τον Lindner σε... πολεμικούς φόρους
Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Christian Lindner και θιάσώτης της ελεύθερης αγοράς, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα απέρριψε τις συζητήσεις ότι η Γερμανία σχεδιάζει να καταφύγει σε φορολογικά μέτρα που χρησιμοποιήθηκαν για τελευταία φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για την εξυγίανση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 20 Αυγούστου 2023.
Μιλώντας στην ανοιχτή ημερίδα της κυβέρνησης στο Βερολίνο, ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών δήλωσε ότι προτάσεις για αναβίωση μιας πολιτικής που ανάγκαζε τους ιδιοκτήτες ακινήτων και όσους διαθέτουν με σημαντικά περιουσιακά στοιχεία να πληρώνουν εισφορά 50% σε ένα ταμείο για την ίση προστασία όλων (equalization) 30 έτη είναι απολύτως… fake news!
Το ταμείο παρείχε οικονομική αποζημίωση σε Γερμανούς που υπέστησαν υλικές ζημιές ή αντιμετώπισαν άλλες σοβαρές δυσκολίες ως αποτέλεσμα του πολέμου.
«Κάτι τέτοιο διαδίδεται από τους κύκλους του AfD», επισήμανε ο Lindner απαντώντας σε ερώτηση του κοινού, αναφερόμενος στο ακροδεξιό πολιτικό κόμμα της Γερμανίας, το οποίο έχει ανέλθει στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις.
Tο AfD θεωρεί πλήρως αντιαναπτυξιακό τον τρόπο των κεφαλαικών μεταβιβάσεων όπως γίνεται στην Ευρωπαϊκή ¨Ενωση και θεωρει εγκληματικό αυτή η πολιτική να χρηματοδοτείται με από τον Γερμανό φορολογούμενο.
«Αποκλείω απολύτως μία νομοθεσία εξίσωσης των φορολογικών βαρών (σ.σ. στο πλαίσιο της ίσης προσπασίας όλων έναντι των οικονομιών κινδύνων)».
Η Γερμανία μπορεί να φτάσει το επίπεδο του δημόσιου χρέους της πριν από την κρίση, περίπου στο 60% του ΑΕΠ «σε λίγα χρόνια» χωρίς τέτοια μέτρα, πρόσθεσε, χάρη στην καλή δημοσιονομική διαχείριση και τις πολιτικές για την ταχύτερη προώθηση της ανάπτυξης.
Ο ίδιος αστειεύτηκε ότι αυτό θα συνέβαινε κατά τη διάρκεια της θητείας του, «αν και έχω λάβει υπόψη μου την επανεκλογή».
Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το χρέος της Γερμανίας μειώθηκε στο 66,4% πέρυσι από 69,3% το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Bundesbank.
Αδύναμος ο κυβερνητικός συνασπισμός και η απειλή απο το AfD
Οι δηλώσεις του Lindner και του Scholz υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας κυβερνητικός συνασπισμός ο οποίος έχει χάσει την υποστήριξη από σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος, ενώ το AfD, που θεωρεί το ευρώ αποτυχημένο νόμισμα και θέλει να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη σημερινή της μορφή, έχει γίνει το δεύτερο πιο δημοφιλές κόμμα στη Γερμανία
Δύο χρόνια πριν από τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, έρευνα της γερμανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων INSA για την ταμπλόιντ Bild διαπίστωσε ότι το 70% των ψηφοφόρων είναι δυσαρεστημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης υπό τον καγκελάριο Olaf Scholz, 10 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από ό,τι στην τελευταία έρευνα πριν από τέσσερις εβδομάδες.
Η υποστήριξη για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Scholz μειώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 18%.
Αυτό την τοποθετεί τρεις μονάδες πίσω από το AfD, το οποίο παραμένει αμετάβλητο στο 21%.
Οι Πράσινοι και το FDP του Lindner κέρδισαν από μία μονάδα έκαστος, στο 14% και 8%, αντίστοιχα.
Το συντηρητικό μπλοκ με επικεφαλής τους Χριστιανοδημοκράτες κέρδισε μία μονάδα φτάνοντας το 27%.
Το INSA πήρε συνέντευξη από 1.203 άτομα μεταξύ 14 και 18 Αυγούστου.
Επιπλέον, η εμπιστοσύνη των Γερμανών στη δημοκρατία και τους θεσμούς της έχει ιδιαίτερα πληγεί τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Konrad Adenauer που συνδέεται με το CDU, που αναφέρεται στο Tagesspiegel της Κυριακής 20 Αυγούστου.
Μόνο το 38% είναι ικανοποιημένο ή πολύ ικανοποιημένο με τη δημοκρατία, σε σύγκριση με το 52% στα τέλη του 2002.
Μια μικρή πλειοψηφία του 53% δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για το μέλλον.
Σε ξεχωριστή εκδήλωση κατά τη διάρκεια της ανοιχτής ημερίδας της κυβέρνησης, ο Scholz είπε ότι είναι σημαντικό «να σταθούμε όλοι μαζί ενάντια σε αυτούς που περιφρονούν τη δημοκρατία.
Είναι θέμα όλων μας.
Μπορούμε να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία μόνο εάν ο καθένας μας το κατανοήσει ως δική του υπόθεση».
www.bankingnews.gr
Με βάση τις δηλώσεις της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας οι οποίες... προαναγγέλλουν τις πολιτικές της Ευρωζώνης, δεν πρόκειται να αναβιώσει η οικονομική λογική της δημοσιονομικής επέκτασης – το σοσιαλδημοκρατικό συμβόλαιο για το οποίο έγινε γνωστή η Γερμανία μεταπολεμικά.
Θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο.
Θα ασκήσει πιέσεις στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης, ώστε η οικονομία της Ευρωζώνης να παραμείνει σε τροχιά αντιμετώπισης του.. βουνού του χρέους που έχει διαμορφωθεί και εξυγίανσης των οικονομιών.
Για την Ελλάδα, το χρέος της οποίας έχει ξεπεράσει τα 404 δισ. ευρώ..., αντιλαμβανόμαστε ότι ξεκινά ένας σημαντικός γύρος δημοσιονομικών περιοριστικών μέτρων και οι όποιες πολιτικές.. υποσχέσεις για ενισχύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης απλώς αποτελούν εκδήλωση ενός καταφανούς οικονομικού λαϊκισμού.
Τεχνολογική καινοτομία
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο καγκελάριος Olaf Scholz απέρριψε τις εκκλήσεις για υψηλότερες, χρηματοδοτούμενες από το χρέος ομοσπονδιακές δαπάνες για την τόνωση της ανάπτυξης και επισήμανε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε καλή θέση, παρά την τρέχουσα αδύναμη κατάσταση της οικονομίας της.
Να μην ξεχνάμε επίσης όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές ότι το αξιόχρεο της Γερμανίας είναι που κρατάει την καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων του ευρώ σε επίπεδο τέτοιο ώστε να είναι εξυπηρετήσιμο το χρέος των κρατών - μελών.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει «τις καλύτερες προϋποθέσεις προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσουμε είμαστε στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων σε 10, 20 και σε 30 χρόνια», είπε ο Scholz στην εφημερίδα Mediengruppe Bayern σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 16 Αυγούστου.
Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών επισήμανε ότι η Γερμανία «δεν πρέπει να θεωρείται ένας μη ανταγωνιστικός προορισμός επιχειρηματικών επενδύσεων», αλλά αντίθετα έχει θετικές οικονομικές προοπτικές.
Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ετοιμάζει ένα πακέτο ενισχύσεων ύψους περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ (22 δισεκατομμύρια δολάρια) για να υποστηρίξει την ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής ημιαγωγών τα επόμενα χρόνια με πορους από το εκτός προϋπολογισμού Ταμείο για το Κλίμα και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό.
Τα σχόλια του Scholz ήρθαν μια ημέρα αφότου τα στοιχεία επιχειρηματικής εμπιστοσύνης έδειξαν ότι η Γερμανία δέχτηκε άλλο ένα πλήγμα τον Αύγουστο, παρά το γεγονός ότι η οικονομία κατάφερε να βγει από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo μειώθηκε στο 85,7 από το αναθεωρημένο 87,4 τον προηγούμενο μήνα, υπολειπόμενος από τη διάμεση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg.
Τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα…
Τα οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία - επί δεκαετίες η κινητήρια δύναμη ανάπτυξης της Ευρώπης όσον αφορά την εξωστρέφεια της οικονομίας της και το εξωτερικό εμπόριο - δεν θα κάνουν τίποτα για να καταπνίξουν τη σχεδόν βεβαιότητα ότι είναι πιθανή μια παρατεταμένη περίοδος αδυναμίας.
Η Γερμανία είναι η μόνη μεγάλη χώρα της οποίας η οικονομική παραγωγή προβλέπεται να συρρικνωθεί φέτος.
Η τρέχουσα ανάπτυξη είναι «μη ικανοποιητική», επισήμανε ο Scholz στον εκδότη τοπικής εφημερίδας της Βαυαρίας.
Πρόσθεσε ότι η Γερμανία αισθάνεται το βάρος μιας αποδυναμωμένης παγκόσμιας οικονομίας λόγω της εξάρτησής της από τις εξαγωγές.
Ο Scholz απέρριψε την κριτική που ασκείται από τη σοσιαλδημοκρατική «ορθοδοξία» ότι τα προβλήματα της Γερμανίας έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της απροθυμίας της κυβέρνησής του να ενισχύσει τις δαπάνες που εκτινάσσουν στα ύψη το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι η Ένωση πιστεύει στην πραγματικότητα ότι πρέπει να αναλάβουμε περισσότερο χρέος», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η Γερμανία ανέλαβε χρέος ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσει την πανδημία και να αμβλύνει τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στο Ουκρανία και την επακόλουθη εκτόξευση των τιμών της ενέργειας.
Απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις για επιδότηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για μεγάλες επιχειρήσεις, ένα βήμα που έχουν ζητήσει ορισμένοι βουλευτές του κόμματός του αλλά και των κομμάτων του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού.
«Δεν μας λείπουν μόνο τα χρήματα για να επιδοτήσουμε την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μακροπρόθεσμα, αλλά και η δυνατότητα να νομιμοποιήσουμε αυτές τις επιλογές (σ.σ. με βάση το ισχύον θεσμικό μας σύστημα», είπε ο Scholz.
Veto από τον Lindner σε... πολεμικούς φόρους
Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Christian Lindner και θιάσώτης της ελεύθερης αγοράς, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα απέρριψε τις συζητήσεις ότι η Γερμανία σχεδιάζει να καταφύγει σε φορολογικά μέτρα που χρησιμοποιήθηκαν για τελευταία φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για την εξυγίανση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 20 Αυγούστου 2023.
Μιλώντας στην ανοιχτή ημερίδα της κυβέρνησης στο Βερολίνο, ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών δήλωσε ότι προτάσεις για αναβίωση μιας πολιτικής που ανάγκαζε τους ιδιοκτήτες ακινήτων και όσους διαθέτουν με σημαντικά περιουσιακά στοιχεία να πληρώνουν εισφορά 50% σε ένα ταμείο για την ίση προστασία όλων (equalization) 30 έτη είναι απολύτως… fake news!
Το ταμείο παρείχε οικονομική αποζημίωση σε Γερμανούς που υπέστησαν υλικές ζημιές ή αντιμετώπισαν άλλες σοβαρές δυσκολίες ως αποτέλεσμα του πολέμου.
«Κάτι τέτοιο διαδίδεται από τους κύκλους του AfD», επισήμανε ο Lindner απαντώντας σε ερώτηση του κοινού, αναφερόμενος στο ακροδεξιό πολιτικό κόμμα της Γερμανίας, το οποίο έχει ανέλθει στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις.
Tο AfD θεωρεί πλήρως αντιαναπτυξιακό τον τρόπο των κεφαλαικών μεταβιβάσεων όπως γίνεται στην Ευρωπαϊκή ¨Ενωση και θεωρει εγκληματικό αυτή η πολιτική να χρηματοδοτείται με από τον Γερμανό φορολογούμενο.
«Αποκλείω απολύτως μία νομοθεσία εξίσωσης των φορολογικών βαρών (σ.σ. στο πλαίσιο της ίσης προσπασίας όλων έναντι των οικονομιών κινδύνων)».
Η Γερμανία μπορεί να φτάσει το επίπεδο του δημόσιου χρέους της πριν από την κρίση, περίπου στο 60% του ΑΕΠ «σε λίγα χρόνια» χωρίς τέτοια μέτρα, πρόσθεσε, χάρη στην καλή δημοσιονομική διαχείριση και τις πολιτικές για την ταχύτερη προώθηση της ανάπτυξης.
Ο ίδιος αστειεύτηκε ότι αυτό θα συνέβαινε κατά τη διάρκεια της θητείας του, «αν και έχω λάβει υπόψη μου την επανεκλογή».
Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το χρέος της Γερμανίας μειώθηκε στο 66,4% πέρυσι από 69,3% το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Bundesbank.
Αδύναμος ο κυβερνητικός συνασπισμός και η απειλή απο το AfD
Οι δηλώσεις του Lindner και του Scholz υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας κυβερνητικός συνασπισμός ο οποίος έχει χάσει την υποστήριξη από σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος, ενώ το AfD, που θεωρεί το ευρώ αποτυχημένο νόμισμα και θέλει να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη σημερινή της μορφή, έχει γίνει το δεύτερο πιο δημοφιλές κόμμα στη Γερμανία
Δύο χρόνια πριν από τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, έρευνα της γερμανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων INSA για την ταμπλόιντ Bild διαπίστωσε ότι το 70% των ψηφοφόρων είναι δυσαρεστημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης υπό τον καγκελάριο Olaf Scholz, 10 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από ό,τι στην τελευταία έρευνα πριν από τέσσερις εβδομάδες.
Η υποστήριξη για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Scholz μειώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 18%.
Αυτό την τοποθετεί τρεις μονάδες πίσω από το AfD, το οποίο παραμένει αμετάβλητο στο 21%.
Οι Πράσινοι και το FDP του Lindner κέρδισαν από μία μονάδα έκαστος, στο 14% και 8%, αντίστοιχα.
Το συντηρητικό μπλοκ με επικεφαλής τους Χριστιανοδημοκράτες κέρδισε μία μονάδα φτάνοντας το 27%.
Το INSA πήρε συνέντευξη από 1.203 άτομα μεταξύ 14 και 18 Αυγούστου.
Επιπλέον, η εμπιστοσύνη των Γερμανών στη δημοκρατία και τους θεσμούς της έχει ιδιαίτερα πληγεί τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Konrad Adenauer που συνδέεται με το CDU, που αναφέρεται στο Tagesspiegel της Κυριακής 20 Αυγούστου.
Μόνο το 38% είναι ικανοποιημένο ή πολύ ικανοποιημένο με τη δημοκρατία, σε σύγκριση με το 52% στα τέλη του 2002.
Μια μικρή πλειοψηφία του 53% δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για το μέλλον.
Σε ξεχωριστή εκδήλωση κατά τη διάρκεια της ανοιχτής ημερίδας της κυβέρνησης, ο Scholz είπε ότι είναι σημαντικό «να σταθούμε όλοι μαζί ενάντια σε αυτούς που περιφρονούν τη δημοκρατία.
Είναι θέμα όλων μας.
Μπορούμε να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία μόνο εάν ο καθένας μας το κατανοήσει ως δική του υπόθεση».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών