Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καναδάς: Σταθερά στο 5% διατηρεί τα επιτόκια η κεντρική Τράπεζα «μέχρι νεωτέρας»

Καναδάς: Σταθερά στο 5% διατηρεί τα επιτόκια η κεντρική Τράπεζα «μέχρι νεωτέρας»
Η κεντρική τράπεζα του Καναδά είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό
Η Τράπεζα του Καναδά ανακοίνωσε σήμερα (6/9) ότι διατηρεί το βασικό της επιτόκιο στο 5%, σημειώνοντας ότι η οικονομία είχε εισέλθει σε μια περίοδο ασθενέστερης ανάπτυξης, αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι θα μπορούσε να αυξήσει ξανά το κόστος δανεισμού εάν επιμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Η κεντρική τράπεζα του Καναδά είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος παρέμενε πάνω από τον στόχο του 2% της τράπεζας για 27 μήνες.
Ενώ το  ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Καναδά συρρικνώθηκε απροσδόκητα κατά 0,2% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, μία ένδειξη ότι η οικονομία ενδέχεται να έχει ήδη εισέλθει σε ύφεση.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Ιούλιο στο 3,3% και τα βασικά μέτρα παρέμειναν στο 3,5% περίπου.
«Με πρόσφατες τις ενδείξεις ότι η πλεονάζουσα ζήτηση στην οικονομία μειώνεται και δεδομένων των καθυστερημένων επιπτώσεων της νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής στο 5%,» ανέφερε η BoC στην σχετική της ανακοίνωση.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να ανησυχεί για την επιμονή των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων και είναι έτοιμο να αυξήσει περαιτέρω το επιτόκιο πολιτικής εάν χρειαστεί» συμπλήρωσε.
Η Τράπεζα του Καναδά (BoC) ανέφερε επίσης, ότι λόγω της πρόσφατης αύξησης των τιμών της βενζίνης, οι οποίες είναι υψηλότερες από ό,τι αναμενόταν -όταν έκανε τον τελευταίο γύρο των οικονομικών της προβλέψεων τον Ιούλιο- ο πληθωρισμός θα αυξηθεί βραχυπρόθεσμα προτού υποχωρήσει ξανά.
Από την άλλη πλευρά, σημείωνεται πως τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών περιορίζουν τις δαπάνες "μεταξύ ενός ευρύτερου φάσματος δανειοληπτών" και η οικονομία "έχει εισέλθει σε μια περίοδο ασθενέστερης ανάπτυξης, η οποία είναι απαραίτητη για την ανακούφιση των πιέσεων στις τιμές".
Με τον πληθωρισμό να ανέρχεται σε επίπεδο ρεκόρ 4 δεκαετιών πέρυσι, η BoC έχει αυξήσει τα βασικά επιτόκια 10 φορές από τον Μάρτιο του 2022 για να προσπαθήσει να τον επαναφέρει στον στόχο.
Στο πλαίσιο αυτού του οικονομικού κλίματος, η υποστήριξη στο φιλελεύθερο πρωθυπουργό Justin Trudeau υποχώρησε σημαντικά, καθώς ο συντηρητικός αντίπαλός του, Pierre Poilievre, ανέβασε τους αντιπολιτευτικούς του τόνους, κατηγωρώντας τον τόσο για το γεγονός ότι τα επιτόκια αυξήθηκαν εν μέσω στεγαστικής κρίσης, όσο για αλόγιστες κρατικές δαπάνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης