Διαλυμένη η ουκρανική αεράμυνα δεν μπορεί να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε πρόσφατα πλάνα που δείχνουν αερομεταφερόμενα στρατεύματα να ανατινάζουν ουκρανικά τανκ με τα drones Lancet.
Καθώς ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει τις μάταιες προσπάθειές του να σπάσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές σε μια αντεπίθεση που έχει προκαλέσει τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό για το καθεστώς Zelenksy, ο στρατός του Κιέβου αντιμετωπίζει τώρα έναν άλλο τρομερό αντίπαλο, όπως αποκάλυψε αμερικανικό περιοδικό.
Τα drones kamikaze επόμενης γενιάς της Ρωσίας διαθέτουν πλέον πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια, τονίζεται στο δημοσίευμα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν τα drones να φτάσουν στις κύριες αεροπορικές βάσεις της Ουκρανίας.
Το δημοσίευμα περιελάμβανε πλάνα που δείχνουν μια επίθεση ρωσικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους γεμάτο εκρηκτικά σε ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 στην αεροπορική βάση Dolgintsevo κοντά στο Krivoy Rog, στην περιοχή Dnepropetrovsk.
Ένα δεύτερο drone πιστεύεται ότι «παρατήρησε» την επίθεση του Lancet από ψηλά, που αποκαλύπτει την πλήρη εξάρθρωση της ουκρανικής αεράμυνας.
Μεγαλύτερη η εμβέλεια των Lancet
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους Αμερικανούς είναι ότι η απόσταση μεταξύ της αεροπορικής βάσης και της πρώτης γραμμής μετριέται στα 72 χιλιόμετρα.
Κατά συνέπεια οι Αμερικανοί αποκαλύπτουν ότι τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) της Ρωσίας Lancet kamikaze είναι πλέον σε θέση να εκτείνονται τόσο μακριά και να φτάσουν στις κύριες αεροπορικές βάσεις της Ουκρανίας.
Έτσι οι Ρώσοι μπορούν να πλήττουν εύκολα πολλά ουκρανικά αεροσκάφη MiG και Sukhoi που βρίσκονται στο έδαφος εντός των ουκρανικών βάσεων.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, το χτύπημα στο ουκρανικό MiG στο Dolgintsevo μπορεί να ήταν ένα «ντεμπούτο» του «νέου» Lancet - Izdeliye.
Οι Ρώσοι κατασκευαστές drones είχαν αποκαλύψει έναν αριθμό νέων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων στο Διεθνές Στρατιωτικό Τεχνικό Φόρουμ Army-2023.
Μεταξύ αυτών ήταν το Izdeliye-53, που ονομάζεται Z-53), ένα drone επόμενης γενιάς που αναπτύχθηκε από τη θυγατρική της ZALA Aero Aeroscan.
Τέτοια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ικανά να μεταφέρουν ωφέλιμο φορτίο έως και πέντε κιλά, έχουν σχεδιαστεί για να πετούν σε ομάδες και να επικοινωνούν και να συντονίζονται μεταξύ τους για την αναζήτηση και την επίθεση σε επίγειους στόχους, από εγκαταστάσεις αντιαεροπορικού και πυραυλικού πυροβολικού του εχθρού μέχρι τεθωρακισμένα.
Σε αντίθεση με τα Lancet, που εκτοξεύονται από μια ειδική πλατφόρμα, τα Z-53 πυροδοτούνται από μικρούς, επίγειους σωλήνες, παρόμοιας διαμόρφωσης με όλμους, και είναι αρκετά ελαφροί για να μεταφερθούν - είτε ως εκτοξευτές σωλήνων είτε ως συστοιχίες 2x2.
Πλήγμα σε ουκρανικά αεροσκάφη στο έδαφοςVery interesting video of a Ukrainian MiG-29 fighter jet based at the Dolgintsevo Air Base near Kryvyi Rih being struck by a Russian ZALA Lancet loitering munition.
— Status-6 (@Archer83Able) September 19, 2023
The airframe appeared to be operational, though it can be concluded from the video that it suffered only minor… pic.twitter.com/jZDYZ5rukq
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η νέα, μεγαλύτερη εμβέλεια του Lancet μπορεί «να απειλήσει όχι μόνο τα MiG στο Dolgintsevo, αλλά και οποιαδήποτε ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούν την εφεδρική βάση στο Voznesensk στην περιοχή Nikolayev».
Έχοντας εγκαινιάσει αυτά τα νέα Lancet που μπορούν να καλύψουν μεγαλύτερες αποστάσεις, η Ρωσία έφερε στην Ουκρανία ένα νέο δίλημμα εν όψει της άφιξης των πολυπόθητων μεταχειρισμένων ευρωπαϊκών F-16, επισημαίνουν οι Αμερικανοί.
Η Δανία και η Ολλανδία θα αρχίσουν να μεταφέρουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία εντός των προσεχών μηνών, μετά την κατάλληλη εκπαίδευση πιλότων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο τον Αύγουστο.
Η αποκάλυψη έρχεται μετά την είδηση ότι οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις πραγματοποίησαν πλήγμα στο αεροδρόμιο Dolgintsevo στις 11 Σεπτεμβρίου, καταστρέφοντας δύο αεροσκάφη MiG-29 και τρία πολεμικά αεροσκάφη Su-25 που ανήκουν στην αεροπορία της Ουκρανίας.
Χειρουργικά χτυπήματα
Η Μόσχα χρησιμοποιεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση για να μειώσει τους περιττούς κινδύνους για τα στρατεύματά της, ενώ πραγματοποιεί χειρουργικά πλήγματα στους Ουκρανούς.
Έτσι, πρόσφατα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα με αερομεταφερόμενα στρατεύματα να εξαλείφουν ουκρανικά άρματα μάχης.
Αφού χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά αναγνωριστικά drones για τον εντοπισμό εχθρικών οχημάτων, χρησιμοποιήθηκαν UAV Lancet για την καταστροφή τους.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Kamikaze (ή πυρομαχικά περιπλανώμενα) είναι ένας τύπος «ευφυούς» βλήματος που μπορεί να περιπλανηθεί εξ ορισμού, δηλαδή να περιμένει παθητικά το θήραμά του πριν επιτεθεί.
Αυτά τα UAV έχουν ενσωματωμένες κεφαλές και έτσι δεν επιβιώνουν από την επίθεση.
«Η Ουκρανία έχει αποτύχει»
Ο Γερμανός συνταγματάρχης εν αποστρατεία Wolfgang Richter καταρρίπτει τα ψεύδη, που λέγονται στα δυτικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις «επιτυχίες» της ουκρανικής αντεπίθεσης.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα πράγμα: ότι παρά όλες τις αναφορές για επιτυχίες που ακούμε συνεχώς από την ουκρανική πλευρά, αυτό που έχει επιτύχει είναι το πολύ πέντε χιλιόμετρα προέλασης με τα εδάφη αυτά να τα ανακαταλαμβάνει στη συνέχεια η Ρωσία», τόνισε ο Richter σε συνέντευξή του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Στο μέτωπο συνολικά, δεν έχει παρατηρηθεί καμία απολύτως αλλαγή προς όφελος της Ουκρανίας, τόνισε ο στρατιωτικός ειδικός.
«Κυρίως, δεν βλέπουμε καμία επιχειρησιακή αλλαγή στη συνολική κατάσταση, η οποία στην πραγματικότητα παραμένει αμετάβλητη εδώ και 12 μήνες», σημείωσε.
Επιπλέον, ο Richter αναμένει ότι η ένταση των εχθροπραξιών θα μειωθεί δραματικά καθώς οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται σε ενάμιση μήνα από τώρα.
Κατά συνέπεια, ο απόστρατος αξιωματικός προβλέπει ότι θα είναι σχεδόν αδύνατο για την Ουκρανία να σημειώσει μια σημαντική επιτυχία.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι η σύγκρουση θα σταματήσει.
Φυσικά, οι στρατοί και στις δύο πλευρές θα συνεχίσουν να επιχειρούν, αλλά κάτω από πιο δύσκολες συνθήκες», είπε σημείωσε προβλέποντας σκληρές μάχες τους επόμενους μήνες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών