Δεν έχουν προγραμματιστεί άμεσες ενέργειες ή έκτακτες συνεδριάσεις του ΟΠΕΚ υπό το φως των σχολίων του Ιράν
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Hossein Amirabdollahian, ζήτησε από τα μέλη του OIC να επιβάλουν embargo πετρελαίου και άλλες κυρώσεις στο Ισραήλ και να απελάσουν όλους τους πρεσβευτές του Ισραήλ.
Τέσσερις πηγές από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), ο οποίος παράγει το ένα τρίτο του παγκόσμιου πετρελαίου και περιλαμβάνει αρκετές μουσουλμανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, δήλωσαν ότι δεν έχουν προγραμματιστεί άμεσες ενέργειες ή έκτακτες συνεδριάσεις από την ομάδα υπό το φως των σχολίων του Ιράν.
«Δεν είμαστε πολιτικός οργανισμός», δήλωσε μία από τις πηγές.
Την Τρίτη, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), όταν ρωτήθηκε αν οι αραβικές χώρες θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου σε αντίποινα για τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, δήλωσε ότι το GCC έχει δεσμευτεί για την ενεργειακή ασφάλεια και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί το πετρέλαιο ως όπλο.
«Το GCC λειτουργεί ως σαφής και ειλικρινής εταίρος ως εξαγωγέας πετρελαίου με τη διεθνή κοινότητα και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αυτό ως όπλο με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωσε ο Jasem al-Budaiwi.
Το embargo του 1973
Το 1973, οι Άραβες παραγωγοί με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία επέβαλαν embargo πετρελαίου στους δυτικούς υποστηρικτές του Ισραήλ στον πόλεμό του με την Αίγυπτο, με στόχο τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν, αλλά μακροπρόθεσμα η κρίση οδήγησε στην ανάπτυξη νέων πετρελαϊκών περιοχών εκτός της Μέσης Ανατολής, όπως η Βόρεια Θάλασσα και τα βαθιά νερά, και ενθάρρυνε την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
Ενώ τότε οι δυτικές χώρες ήταν οι κύριοι αγοραστές του αργού πετρελαίου που παρήγαγαν οι αραβικές χώρες, σήμερα η Ασία είναι ο κύριος αγοραστής του αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ.
«Το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι διαφορετικό σε σύγκριση με 50 χρόνια πριν», δήλωσε άλλη πηγή του ΟΠΕΚ σχετικά με το γιατί δεν θα εφαρμοστεί embargo.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών