Τα δάνεια με βάση το γιουάν στη συνεδρίαση της πρωτοβουλιας BRI περιελάμβαναν συμβάσεις που υπέγραψε η China Development Bank με τη Maybank της Μαλαισίας, την κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου και την BBVA του Περού, σύμφωνα με το Reuters
Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες της Κίνας να διεθνοποιήσει το νόμισμά της.
Από τον Σεπτέμβριο του 2023, το γιουάν αντιπροσώπευε το 5,8% των διεθνών πληρωμών, από 4,82% τον Αύγουστ
ο. Αυτό είναι το υψηλότερο μερίδιο που κατέχει το γιουάν τα τελευταία πέντε χρόνια.
Παρά την αύξηση αυτή, το δολάριο ΗΠΑ παραμένει το κυρίαρχο νόμισμα στο παγκόσμιο εμπόριο, με μερίδιο 84,15% τον Σεπτέμβριο, ελαφρά αύξηση από 83,95% τον Αύγουστο.
Το ευρώ κατατάσσεται πλέον στην τρίτη θέση στις διεθνείς πληρωμές, με το μερίδιό του να μειώνεται στο 5,43% τον Σεπτέμβριο από 6,43% τον Αύγουστο.
Ακολουθούν το γιεν Ιαπωνίας και το ριάλ Σαουδικής Αραβίας, που κατατάσσονται στην τέταρτη και πέμπτη θέση, αντίστοιχα.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται καθώς η Κίνα συνεχίζει να επεκτείνει την οικονομική της επιρροή παγκοσμίως
Παρά το γεγονός ότι το μερίδιο του γιουάν στις παγκόσμιες πληρωμές παραμένει μικρό σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας της Κίνας, σημειώνει σταθερή αύξηση από 1,81% πριν από περίπου πέντε χρόνια.
Η πρωτοβουλία Belt and Road
Τη ίδια ώρα τράπεζες της Κίνας υπέγραψαν μια σειρά δανείων σε γιουάν την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 στο τελευταίο forum της Πρωτοβουλίας Belt and Road στο Πεκίνο.
Η πολιτική δανεισμού σε γιουάν του Πεκίνου σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα για τη διεθνοποίηση του γιουάν και την αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας αγοράς χρέους, ενώ επίσης έρχεται σε αντίθεση με τα προηγούμενα δάνειά του BRI, τα οποία ήταν ως επί το πλείστον εκφρασμένα σε δολάρια.
Τα δάνεια με βάση το γιουάν στη συνεδρίαση της BRI περιελάμβαναν συμβάσεις που υπέγραψε η China Development Bank με τη Maybank της Μαλαισίας, την κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου και την BBVA Peru, σύμφωνα με το Reuters.
Η Export-Import Bank of China υπέγραψε επίσης συμφωνία δανείου με βάση το γιουάν με την Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας.
Και με τη βοήθεια της Τράπεζας της Κίνας, η Αίγυπτος εξέδωσε για πρώτη φορά ομόλογα panda αξίας 479 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει στην αποπληρωμή των ξένων δανείων της.
Το Πεκίνο διέθεσε επίσης επιπλέον 80 δισεκατομμύρια γιουάν (10,94 δισεκατομμύρια δολάρια) για το Ταμείο του Δρόμου του Μεταξιού, το οποίο προωθεί έργα BRI, πρόσθεσε το Reuters.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων με 20 χώρες εταίρους και καθιέρωσε συμφωνίες εκκαθάρισης των διεθνών συνλλαγών σε γιουάν σε 17 από αυτές, σύμφωνα με μια Λευκή Βίβλο που κυκλοφόρησε πριν από τη συνάντηση Belt and Road.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Αργεντινή σύναψε συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων (swap) για πρόσβαση σε γιουάν αξίας 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως μέρος της συμφωνίας ανταλλαγής.
Η Κίνα ενθαρρύνει επίσης τη χρήση του γιουάν μέσω Ομολόγων panda - χρέος που εκδίδεται από ξένες οντότητες στις κινεζικές αγορές.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών