Η αποτυχία της Mossad να προλάβει την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όχι μόνο απογοήτευσε τη χώρα -καθώς πρόκειται για μια από τις πιο ισχυρές και οργανωμένες μυστικές υπηρεσίες στον κόσμο- αλλά δημιούργησε και πλήθος ερωτημάτων.
Κι αυτά παρά το γεγονός ότι η Mossad είναι μία από τις καλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο και είναι εξοπλισμένη με σύγχρονες συσκευές παρακολούθησης, επεξεργαστές εισόδου υπερτεχνολογίας και συστήματα υποστήριξης αποφάσεων.
Ποια ήταν η αιτία αυτών των αποτυχιών των πληροφοριών, ακόμη και της "Mossad"; Είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό ή έχει παρατηρηθεί αυτή η τάση και στις επιδόσεις των υπηρεσιών πληροφοριών άλλων χωρών; Αν ναι, ποια είναι τα κοινά σημεία που παρατηρούνται σε τέτοιες αποτυχίες που επαναλαμβάνονται;
Σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει ο υποστράτηγος (Dr) Ashok Kumar, VSM, (ε.α.). με ανάλυση του στο EurAsian Times.
Το κενό στην τεχνογνωσία
Αξίζει να ξεκινήσουμε την ανάλυση από την ίδια τη Mossad. Η "Mossad" έχει πιστωθεί πολλές επιτυχημένες επιχειρήσεις σε διάφορες γωνιές του κόσμου για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων του Ισραήλ και των πολιτικών του.
Κατά τη διαδικασία αυτή, η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε παρέμεινε εστιασμένη λίγο μακριά από τη συλλογή πληροφοριών που απαιτείται για τις συμβατικές συγκρούσεις. Η τελευταία είναι λιγότερο μοντέρνα και δεν δίνει την απαιτούμενη προβολή στις υπηρεσίες πληροφοριών.
Αυτός είναι ένας από τους προφανείς λόγους για τους οποίους η Mossad δεν επένδυσε επαρκώς στις "επιχειρήσεις-πηγές", οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αναλάβει να παρέχουν όλες τις πληροφορίες και τις εξελίξεις που αναλαμβάνουν οι πράκτορες της Hamas.
Τέτοιες αδυναμίες ενισχύονται περισσότερο όταν οι κορυφαίοι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων αγνοούν τις μη συμβατικές απειλές και σκέφτονται μόνο «ορθολογικά». Τις περισσότερες φορές, τέτοιοι συνδυασμοί στην κορυφαία εθνική ηγεσία και στις υπηρεσίες πληροφοριών του έθνους δημιουργούν μεγάλη εθνική αμηχανία. Οι στρατοί πέφτουν συχνά θύματα τέτοιων οικοσυστημάτων και δεν επενδύουν επαρκώς στη συλλογή πληροφοριών.
H περίπτωση της Ινδίας
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η Mossad δεν είναι η μόνη υπηρεσία πληροφοριών που έχει απογοητεύσει το έθνος της. Αυτό συνέβη και στην Ινδία, όπου καμία από τις υπηρεσίες πληροφοριών δεν μπόρεσε να δώσει λογικές πληροφορίες σχετικά με τις επικείμενες επιχειρήσεις του Kargil, οι οποίες έλαβαν χώρα το 1999. Οι αμυντικές δυνάμεις έπαθαν σοκ και χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να κατανοήσουν την απειλή και να διαμορφώσουν την κατάλληλη απάντηση. Αυτό οδήγησε σε αρχικές ανατροπές και σε πιο σημαντικές απώλειες από την ινδική πλευρά, εκτός από την έκπληξη ενός έθνους όπως η Ινδία. Η Ινδία είχε διαμελίσει το Πακιστάν πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες και δημιούργησε το Μπαγκλαντές από το Ανατολικό Πακιστάν. Η Ινδία δεν μπορούσε ποτέ να προβλέψει ότι τα μη ελεγχόμενα εδάφη στη Γραμμή Ελέγχου (LOC) θα μπορούσαν να καταληφθούν από το Πακιστάν, το οποίο καλλιεργούσε πολιτικά θετικές σχέσεις με την Ινδία ως συνέχεια του τότε ινδικού πρωθυπουργού Atal Bihari Vajpayee στο ταξίδι του λεωφορείου στη Λαχόρη.
Το Kargil δεν ήταν το μόνο γεγονός στην ιστορία των συγκρούσεων της Ινδίας όπου έλειπαν οι "πληροφορίες". Αυτό συνέβη και πάλι στο πλαίσιο με την Κίνα τον Απρίλιο-Μάιο του 2020, όπου οι Κινέζοι πραγματοποίησαν παραβάσεις σε πολλαπλές τοποθεσίες κατά μήκος της Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου (LAC) στο ανατολικό Ladakh.
Οι αμυντικές δυνάμεις της χώρας δεν διέθεταν σταθερές πληροφορίες σχετικά με τις κινεζικές προθέσεις και οι αμυντικές δυνάμεις αιφνιδιάστηκαν. Οι κορυφαίοι εθνικοί φορείς δεν μπορούσαν επίσης να φανταστούν τέτοιες ενέργειες από την Κίνα, με την οποία η Ινδία διατηρούσε την ειρήνη και την ηρεμία στη LAC λόγω διμερών συμφωνιών.
Και όχι μόνο αυτό, η Ινδία ήταν η πιο σημαντική αγορά για την Κίνα. Παρ' όλα αυτά, συνέβη η επίθεση του 2020. Οι εξωτερικές υπηρεσίες πληροφοριών της Ινδίας δεν επικεντρώθηκαν αρκετά στη συλλογή εισροών για συμβατικές συγκρούσεις και συγκρούσεις, κάτι που συχνά παραμελείται παγκοσμίως από τις περισσότερες υπηρεσίες πληροφοριών. Αυτό δημιούργησε ένα ερωτηματικό σχετικά με την αποτελεσματικότητα του πολεμικού εξοπλισμού της, τον οποίο εξήγαγε σε σχεδόν 70 χώρες παγκοσμίως. Η φήμη της βιομηχανικής της βάσης έχει επίσης εκτεθεί, καθώς δεν μπορούσε ούτε να επισκευάσει τα άρματα μάχης και τα όπλα της στο επιχειρησιακά αποδεκτό χρονικό πλαίσιο ούτε να τα αντικαταστήσει εγκαίρως.
Πως οι ΗΠΑ την… πάτησαν με τους Taliban
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα παραδείγματα που λαμβάνονται από τις δύο υπερδυνάμεις, εκτός από την τελευταία σύγκρουση του κόσμου μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ. Αντιθέτως, είναι κατανοητό και θα εκτιμηθεί ότι οι εξωτερικές υπηρεσίες πληροφοριών πρέπει να αναλάβουν πολυάριθμα καθήκοντα για τα εθνικά συμφέροντα.
Αυτό δεν περιορίζεται μόνο στο Ισραήλ και την Ινδία, καθώς σχεδόν όλα τα έθνη έχουν υποφέρει από αυτό, συμπεριλαμβανομένων υπερδυνάμεων όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ απογοήτευσαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της τελευταίας μάχης της με τους Taliban στο Αφγανιστάν, από όπου έπρεπε να αποσυρθεί εσπευσμένα.
Οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν τη διεθνή ταπείνωση, εγκατέλειψαν τη νόμιμη κυβέρνηση και άφησαν τους Taliban να αναλάβουν το Αφγανιστάν, που παραπαίει κάτω από σοβαρό χάος και έλλειψη σεβασμού προς τις ανθρώπινες αξίες, επηρεάζοντας κυρίως τα δικαιώματα των γυναικών.
Η Ρωσία υπέστη επίσης μια τέτοια αποτυχία πληροφοριών κατά την έναρξη των ειδικών επιχειρήσεών της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, όταν δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει επαρκείς και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ουκρανική αντίδραση. Πιθανώς δεν μπόρεσε να εκτιμήσει τον αντίκτυπο της διεθνούς κοινότητας σε αυτή τη σύγκρουση. Εξαιτίας αυτών των λόγων, η μάχη συνεχίζεται μέχρι σήμερα και έχει αποδεκατίσει την εικόνα της Ρωσίας ως υπερδύναμης.
Αυτά τα καθήκοντα είναι της μόδας και έχουν αντίκτυπο, αλλά μια τέτοια τάση πρέπει να ανατραπεί. Ενώ τα κάνουν όλα αυτά, οι εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών που είναι επιφορτισμένες με τη συλλογή εξωτερικών πληροφοριών πρέπει να έχουν προτεραιότητα να επικεντρωθούν σε εκείνες τις εισροές που επηρεάζουν την ασφάλεια ενός έθνους.
Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ένα έθνος μπορεί να αιφνιδιάζεται από τον αντίπαλό του για οποιαδήποτε επικείμενη παράβαση, αθέμιτη είσοδο στα κυρίαρχα σύνορά του, συγκρούσεις, συγκρούσεις ή πολέμους. Η χώρα που θα μάθει πρώτη αυτό το μάθημα, αφού εξετάσει προσεκτικά τις επιδόσεις των υπηρεσιών πληροφοριών παγκοσμίως, θα είναι ο νικητής και ο σωτήρας του πληθυσμού της έναντι των απωλειών που υπέστη το Ισραήλ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών