Παρά το νέο κύκλο βίας που ανοίγει στη Γάζα οι παρασκηνιακές συνομιλίες δεν έχουν κοπάσει
Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Hamas κατέρρευσαν πλήρως, οδηγώντας σε ένα νέο αιματηρό κύκλο βίας στον παλαιστινιακό θύλακα, αλλά και στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ.
H σχετική ενημέρωση για τη ναρκοθέτηση των συνομιλιών προήλθε από BBC, το οποίο επικαλέστηκε μία πηγή από τη διπλωματική ομάδα του Κατάρ, που είχε καλή εικόνα των συνομιλιών στη Ντόχα.
Παρά την επανέναρξη των αεροπορικών επιδρομών νωρίς το πρωί της Παρασκευής (1/12) μετά από μια εβδομάδα εκεχειρίας, οι συνομιλίες συνεχίζονταν στο παρασκήνιο με την ελπίδα να παραταθεί περαιτέρω η προσωρινή παύση των μαχών.
Την ίδια ώρα πάντως, ο κρατικός φορέας ενημέρωσης της Αιγύπτου αναφέρει ότι το Κάιρο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψει η εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών.
IDF: Πλήξαμε 200 στόχους τρομοκρατών - Τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι νεκροί
Με τη λήξη της διορίας οι μάχες ξεκίνησαν και πάλι, με το Ισραήλ να βομβαρδίζει βορρά και νότο στο θύλακα.
Στη Khan Yunis σημειώθηκαν εκρήξεις ακόμη και κοντά σε καταυλισμούς όπου βρίσκεται μεγάλο μέρος των εκτοπισμένων από τη βόρεια Γάζα.
Το ίδιο και στη Rafah.
Το υπουργείο Υγείας της Hamas ανέφερε ότι τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέχρι το μεσημέρι σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών το πρωί.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε «περισσότερους από 200 στόχους τρομοκρατών» στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της επταήμερης ανακωχής.
Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι έπληξε περιοχές «παγιδευμένες από εκρηκτικά, σήραγγες που χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς, βάσεις εκτόξευσης (πυραύλων) και κέντρα διοίκησης επιχειρήσεων» της Hamas.
Άμεση απάντηση από Hamas και Hezbollah
Από την πλερά της, η Hamas απαντά εκτοξεύοντας ρουκέτες με σειρήνες να ακούγονται σε ισραηλινά εδάφη κοντά στα σύνορα.
Ενώ η ένοπλη πτέρυγα της Hamas, οι Ταξιαρχίες al-Qassam ανέφεραν με ανάρτηση τους στο Telegram ότι εκτόξευσαν ομοβροντία ρουκετών με στόχο το Τελ Αβίβ.
Επίσης, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη συνοριακή πόλη Houla στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο της hezbollah Al-Manar.
Εν τω μεταξύ υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση και το Ισραήλ αντάλλαξαν σφοδρά πυρά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.
O IDF επιβεβαίωσε τον θάνατο πέντε ομήρων στη Γάζα – Ενημερώθηκαν οι οικογένειες
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο πέντε ομήρων που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, ο Daniel Hagari, διευκρινίζοντας ότι ενημέρωσε τις οικογένειες.
"Τις τελευταίες ημέρες, ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία ενημέρωσαν τις οικογένειες των ομήρων Eliakhou Margalit, Maya Goren, Ronen Enge lκαι Arie Zalmanovic για τον θάνατό τους", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
"Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής, του Μεγάλου Ραβινάτου και του υπουργείου Θρησκευμάτων διαπίστωσαν τον θάνατό τους με βάση συμπεράσματα (έρευνας) και πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών", εξήγησε.
Επίσης, "κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης με τη Σιν Μπετ (την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας), βάσει συγκεκριμένων πληροφοριών, φέραμε πίσω τη σορό του ομήρου Ofir Jarfati για να ταφεί στο Ισραήλ", πρόσθεσε.
Από τους σχεδόν 240 ανθρώπους που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της χωρίς προηγούμενο φονικής επίθεσης της Hamas στο νότιο Ισραήλ και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, 137 εξακολουθούν να κρατούνται εκεί, ανακοίνωσαν νωρίτερα οι ισραηλινές αρχές.
Ποιοι είναι οι οι 137 όμηροι που παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα
Οι πληροφορίες που ακολουθούν αναλύουν τους 110 ομήρους που θεωρείται ότι είναι ζωντανοί στη Γάζα, τους οποίους το Γαλλικό Πρακτορείο μπόρεσε να ταυτοποιήσει την 1η Δεκεμβρίου, χάρη κυρίως στο δίκτυο των δημοσιογράφων του που βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τις οικογένειες των ομήρων και τα ισραηλινά ΜΜΕ.
Εντούτοις, δεν είναι βέβαιο ποιοι παραμένουν ακόμη εν ζωή.
Η Hamas ανακοίνωσε θανάτους ομήρων, χωρίς να μπορούν να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τους από ανεξάρτητη πηγή.
Αυτό συμβαίνει με τον μικρότερο όμηρο, το βρέφος Κφιρ (10 μηνών), τη μητέρα του Σίρι Μπίμπας (32 ετών) και τον αδελφό του Αριέλ (4 ετών), των οποίων ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο. Έως αυτή τη στιγμή, ο ισραηλινός στρατός έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 2 ομήρων.
Την ίδια ώρα, καθώς οι αποδείξεις ότι είναι ζωντανοί είναι σπάνιες, συμβαίνει συχνά θύματα, τα οποία αρχικά θεωρούνταν όμηροι, να έχουν τελικά ταυτοποιηθεί ως νεκροί στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Εκτός του Κφιρ και του Άριελ, δεν υπάρχουν πλέον ανήλικοι όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.
Η τελευταία εξ αυτών, η Άισα αλ Ζαγιάντνα (17 ετών) απελευθερώθηκε την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα της εκεχειρίας.
Η συμφωνία Ισραήλ- Hamas προέβλεπε την κατά προτεραιότητα απελευθέρωσή τους.
Αντιθέτως, οι γυναίκες, δεύτερη ομάδα που θα αφήνονταν κατά προτεραιότητα ελεύθερες, δεν έχουν όλες απελευθερωθεί.
Τουλάχιστον 17 ενήλικες γυναίκες κρατούνται ακόμη.
Η Όφρα Κεϊντάρ και η Τζούντιθ Γουέινσταϊν Χαγκάι, 70 ετών και οι δύο, είναι οι δύο πιο ηλικιωμένες γυναίκες που θεωρούνται ότι παραμένουν όμηροι.
Πέντε γυναίκες, ηλικίας 18 ή 19 ετών, είναι στρατιωτίνες και δεν τους αφορά η συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων.
Σε αυτές προστίθενται τουλάχιστον 10 άνδρες στρατιώτες ηλικίας 18 έως 22 ετών.
Οι περισσότεροι υπηρετούσαν τη στρατιωτική θητεία τους και δεν ήταν στρατιωτικοί καριέρας.
Λαμβάνοντας υπόψη τους στρατιώτες, τουλάχιστον 91 ενήλικοι άνδρες φαίνεται να παραμένουν αιχμάλωτοι.
Μεταξύ αυτών βρίσκονται πατέρες οικογενειών, τα παιδιά και οι σύζυγοι των οποίων απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, όπως οι Νταβίντ Κούνιο, Ντρορ Ορ, Ταλ Σόχαμ, Ιλάν Γουέις, Γαΐρ Γιακόβ, Γιουσέφ αλ Ζαγιάντνα ή Οχάντ Γιαχαλόμι και Οφέρ Καλντερόν, οι πατέρες των Γαλλοϊσραηλινών ανηλίκων Εϊτάν, Ερέζ και Σαχάρ.
Τουλάχιστον επτά 70χρονοι και τέσσερις 80χρονοι θεωρούνται ότι παραμένουν όμηροι, μεταξύ αυτών σύζυγοι γυναικών που απελευθερώθηκαν: ο Αμπραάμ (78 ετών), σύζυγος της Ρουθ Μούντερ, ο Γιόραμ (80 ετών), σύζυγος της Ταμάρ Μέτγκερ ή ο Οντέντ (83 ετών) και ο Αμιράμ (85 ετών), οι σύζυγοι της Γιοσεβέντ Λίφσιτς και της Νούριτ Κούπερ, που απελευθερώθηκαν τον Οκτώβριο.
Επιπλέον, ανάμεσα στους ομήρους που παραμένουν αιχμάλωτοι, τουλάχιστον 33 απήχθησαν στο φεστιβάλ μουσικής τέκνο Tribe of Nova, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι. Μονάχα πέντε άνθρωποι που βρίσκονταν στο φεστιβάλ ρέιβ απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, μεταξύ αυτών η Γαλλοϊσραηλινή Μία Σεμ.
Τουλάχιστον 10 κιμπούτς μετρούν ακόμη ομήρους. Στην πρώτη γραμμή το Νιρ Οζ, που μετρά τουλάχιστον 28 αιχμαλώτους (38 έχουν απελευθερωθεί). Το Μπεερί μετρά τουλάχιστον 11 ομήρους, το Κφαρ Άζα 6 και το Νιρ Γιτζάκ 4.
Το σχέδιο του Ισραήλ για την επόμενη μέρα στη Γάζα - «Θέλουμε ουδέτερη ζώνη» διαμηνύει σε Αίγυπτο, Ιορδανία, Κατάρ και Τουρκία
Το Ισραήλ έχει ενημερώσει αρκετά αραβικά κράτη ότι θέλει να χαράξει μια ζώνη ασφαλείας στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων της Γάζας για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις ως μέρος των προτάσεων για τον θύλακα μετά το τέλος του πολέμου, δήλωσαν αιγυπτιακές και περιφερειακές πηγές.
Σύμφωνα με τρεις περιφερειακές πηγές, το Ισραήλ συσχέτισε τα σχέδιά του με τους γείτονές του Αίγυπτο και Ιορδανία, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εξομάλυνσαν τις σχέσεις με το Ισραήλ το 2020.
Είπαν επίσης ότι η Σαουδική Αραβία, η οποία διέκοψε τη διαδικασία εξομάλυνσης με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, είχε ενημερωθεί.
Οι πηγές δεν ανέφεραν πώς έφτασαν οι πληροφορίες στο Ριάντ, το οποίο επίσημα δεν έχει άμεσους διαύλους επικοινωνίας με το Ισραήλ.
Ενημερώθηκε επίσης η Τουρκία, ανέφεραν οι πηγές.
Η πρωτοβουλία δεν υποδηλώνει επικείμενο τέλος στην επίθεση του Ισραήλ -η οποία επαναλήφθηκε την Παρασκευή μετά από επταήμερη εκεχειρία- αλλά δείχνει ότι το Ισραήλ απλώνεται πέρα από καθιερωμένους Άραβες μεσολαβητές, όπως η Αίγυπτος ή το Κατάρ, καθώς επιδιώκει να διαμορφώσει μια μεταπολεμική Γάζα.
Ερωτηθείς για τα σχέδια για μια ουδέτερη ζώνη, ο Ofir Falk, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, δήλωσε σχετικά στο Reuters: «Το σχέδιο είναι πιο λεπτομερές από αυτό. Βασίζεται σε μια διαδικασία τριών επιπέδων για την επόμενη ημέρα της Χαμάς».
Περιγράφοντας τη θέση της ισραηλινής κυβέρνησης, είπε ότι τα τρία επίπεδα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Hamas, την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και την αποριζοσπαστικοποίηση του θύλακα.
«Μια ουδέτερη ζώνη μπορεί να είναι μέρος της διαδικασίας αποστρατιωτικοποίησης», εξήγησε.
Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες όταν ρωτήθηκε εάν αυτά τα σχέδια είχαν συζητηθεί με διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών κρατών.
Λευκός Οίκος: Η Hamas φέρει την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών
Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε σήμερα τη Hamas για την αποτυχία να παραταθεί η ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, τονίζοντας ότι η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση δεν κατάφερε να παράσχει έναν κατάλογο των ομήρων, το οποίο θα καθιστούσε δυνατή την παράταση της παύσης.
«Εξαιτίας της Hamas τελείωσε αυτή η κατάπαυση», σημείωσε με νόημα ο John Kirby, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
«Η ευθύνη είναι της Hamas», επανέλαβε με έμφαση.
Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Kirby διόρθωσε επίσης τον προηγούμενο απολογισμό του σε σχέση με τον αριθμό των Αμερικανών ομήρων που έχει απελευθερώσει μέχρι στιγμής η Hamas από έξι σε τέσσερις.
www.bankingnews.gr
H σχετική ενημέρωση για τη ναρκοθέτηση των συνομιλιών προήλθε από BBC, το οποίο επικαλέστηκε μία πηγή από τη διπλωματική ομάδα του Κατάρ, που είχε καλή εικόνα των συνομιλιών στη Ντόχα.
Παρά την επανέναρξη των αεροπορικών επιδρομών νωρίς το πρωί της Παρασκευής (1/12) μετά από μια εβδομάδα εκεχειρίας, οι συνομιλίες συνεχίζονταν στο παρασκήνιο με την ελπίδα να παραταθεί περαιτέρω η προσωρινή παύση των μαχών.
Την ίδια ώρα πάντως, ο κρατικός φορέας ενημέρωσης της Αιγύπτου αναφέρει ότι το Κάιρο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψει η εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών.
IDF: Πλήξαμε 200 στόχους τρομοκρατών - Τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι νεκροί
Με τη λήξη της διορίας οι μάχες ξεκίνησαν και πάλι, με το Ισραήλ να βομβαρδίζει βορρά και νότο στο θύλακα.
Στη Khan Yunis σημειώθηκαν εκρήξεις ακόμη και κοντά σε καταυλισμούς όπου βρίσκεται μεγάλο μέρος των εκτοπισμένων από τη βόρεια Γάζα.
Το ίδιο και στη Rafah.
Το υπουργείο Υγείας της Hamas ανέφερε ότι τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέχρι το μεσημέρι σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών το πρωί.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε «περισσότερους από 200 στόχους τρομοκρατών» στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της επταήμερης ανακωχής.
Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι έπληξε περιοχές «παγιδευμένες από εκρηκτικά, σήραγγες που χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς, βάσεις εκτόξευσης (πυραύλων) και κέντρα διοίκησης επιχειρήσεων» της Hamas.
Άμεση απάντηση από Hamas και Hezbollah
Από την πλερά της, η Hamas απαντά εκτοξεύοντας ρουκέτες με σειρήνες να ακούγονται σε ισραηλινά εδάφη κοντά στα σύνορα.
Ενώ η ένοπλη πτέρυγα της Hamas, οι Ταξιαρχίες al-Qassam ανέφεραν με ανάρτηση τους στο Telegram ότι εκτόξευσαν ομοβροντία ρουκετών με στόχο το Τελ Αβίβ.
?Sirens sounding in central and southern Israel? pic.twitter.com/uyjFeobZk5
— Israel Defense Forces (@IDF) December 1, 2023
Επίσης, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη συνοριακή πόλη Houla στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο της hezbollah Al-Manar.
Εν τω μεταξύ υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση και το Ισραήλ αντάλλαξαν σφοδρά πυρά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.
O IDF επιβεβαίωσε τον θάνατο πέντε ομήρων στη Γάζα – Ενημερώθηκαν οι οικογένειες
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο πέντε ομήρων που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, ο Daniel Hagari, διευκρινίζοντας ότι ενημέρωσε τις οικογένειες.
"Τις τελευταίες ημέρες, ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία ενημέρωσαν τις οικογένειες των ομήρων Eliakhou Margalit, Maya Goren, Ronen Enge lκαι Arie Zalmanovic για τον θάνατό τους", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
"Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής, του Μεγάλου Ραβινάτου και του υπουργείου Θρησκευμάτων διαπίστωσαν τον θάνατό τους με βάση συμπεράσματα (έρευνας) και πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών", εξήγησε.
Επίσης, "κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης με τη Σιν Μπετ (την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας), βάσει συγκεκριμένων πληροφοριών, φέραμε πίσω τη σορό του ομήρου Ofir Jarfati για να ταφεί στο Ισραήλ", πρόσθεσε.
Από τους σχεδόν 240 ανθρώπους που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της χωρίς προηγούμενο φονικής επίθεσης της Hamas στο νότιο Ισραήλ και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, 137 εξακολουθούν να κρατούνται εκεί, ανακοίνωσαν νωρίτερα οι ισραηλινές αρχές.
Ποιοι είναι οι οι 137 όμηροι που παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα
Οι πληροφορίες που ακολουθούν αναλύουν τους 110 ομήρους που θεωρείται ότι είναι ζωντανοί στη Γάζα, τους οποίους το Γαλλικό Πρακτορείο μπόρεσε να ταυτοποιήσει την 1η Δεκεμβρίου, χάρη κυρίως στο δίκτυο των δημοσιογράφων του που βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τις οικογένειες των ομήρων και τα ισραηλινά ΜΜΕ.
Εντούτοις, δεν είναι βέβαιο ποιοι παραμένουν ακόμη εν ζωή.
Η Hamas ανακοίνωσε θανάτους ομήρων, χωρίς να μπορούν να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τους από ανεξάρτητη πηγή.
Αυτό συμβαίνει με τον μικρότερο όμηρο, το βρέφος Κφιρ (10 μηνών), τη μητέρα του Σίρι Μπίμπας (32 ετών) και τον αδελφό του Αριέλ (4 ετών), των οποίων ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο. Έως αυτή τη στιγμή, ο ισραηλινός στρατός έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 2 ομήρων.
Την ίδια ώρα, καθώς οι αποδείξεις ότι είναι ζωντανοί είναι σπάνιες, συμβαίνει συχνά θύματα, τα οποία αρχικά θεωρούνταν όμηροι, να έχουν τελικά ταυτοποιηθεί ως νεκροί στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Εκτός του Κφιρ και του Άριελ, δεν υπάρχουν πλέον ανήλικοι όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.
Η τελευταία εξ αυτών, η Άισα αλ Ζαγιάντνα (17 ετών) απελευθερώθηκε την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα της εκεχειρίας.
Η συμφωνία Ισραήλ- Hamas προέβλεπε την κατά προτεραιότητα απελευθέρωσή τους.
Αντιθέτως, οι γυναίκες, δεύτερη ομάδα που θα αφήνονταν κατά προτεραιότητα ελεύθερες, δεν έχουν όλες απελευθερωθεί.
Τουλάχιστον 17 ενήλικες γυναίκες κρατούνται ακόμη.
Η Όφρα Κεϊντάρ και η Τζούντιθ Γουέινσταϊν Χαγκάι, 70 ετών και οι δύο, είναι οι δύο πιο ηλικιωμένες γυναίκες που θεωρούνται ότι παραμένουν όμηροι.
Πέντε γυναίκες, ηλικίας 18 ή 19 ετών, είναι στρατιωτίνες και δεν τους αφορά η συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων.
Σε αυτές προστίθενται τουλάχιστον 10 άνδρες στρατιώτες ηλικίας 18 έως 22 ετών.
Οι περισσότεροι υπηρετούσαν τη στρατιωτική θητεία τους και δεν ήταν στρατιωτικοί καριέρας.
Λαμβάνοντας υπόψη τους στρατιώτες, τουλάχιστον 91 ενήλικοι άνδρες φαίνεται να παραμένουν αιχμάλωτοι.
Μεταξύ αυτών βρίσκονται πατέρες οικογενειών, τα παιδιά και οι σύζυγοι των οποίων απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, όπως οι Νταβίντ Κούνιο, Ντρορ Ορ, Ταλ Σόχαμ, Ιλάν Γουέις, Γαΐρ Γιακόβ, Γιουσέφ αλ Ζαγιάντνα ή Οχάντ Γιαχαλόμι και Οφέρ Καλντερόν, οι πατέρες των Γαλλοϊσραηλινών ανηλίκων Εϊτάν, Ερέζ και Σαχάρ.
Τουλάχιστον επτά 70χρονοι και τέσσερις 80χρονοι θεωρούνται ότι παραμένουν όμηροι, μεταξύ αυτών σύζυγοι γυναικών που απελευθερώθηκαν: ο Αμπραάμ (78 ετών), σύζυγος της Ρουθ Μούντερ, ο Γιόραμ (80 ετών), σύζυγος της Ταμάρ Μέτγκερ ή ο Οντέντ (83 ετών) και ο Αμιράμ (85 ετών), οι σύζυγοι της Γιοσεβέντ Λίφσιτς και της Νούριτ Κούπερ, που απελευθερώθηκαν τον Οκτώβριο.
Επιπλέον, ανάμεσα στους ομήρους που παραμένουν αιχμάλωτοι, τουλάχιστον 33 απήχθησαν στο φεστιβάλ μουσικής τέκνο Tribe of Nova, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι. Μονάχα πέντε άνθρωποι που βρίσκονταν στο φεστιβάλ ρέιβ απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, μεταξύ αυτών η Γαλλοϊσραηλινή Μία Σεμ.
Τουλάχιστον 10 κιμπούτς μετρούν ακόμη ομήρους. Στην πρώτη γραμμή το Νιρ Οζ, που μετρά τουλάχιστον 28 αιχμαλώτους (38 έχουν απελευθερωθεί). Το Μπεερί μετρά τουλάχιστον 11 ομήρους, το Κφαρ Άζα 6 και το Νιρ Γιτζάκ 4.
Το σχέδιο του Ισραήλ για την επόμενη μέρα στη Γάζα - «Θέλουμε ουδέτερη ζώνη» διαμηνύει σε Αίγυπτο, Ιορδανία, Κατάρ και Τουρκία
Το Ισραήλ έχει ενημερώσει αρκετά αραβικά κράτη ότι θέλει να χαράξει μια ζώνη ασφαλείας στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων της Γάζας για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις ως μέρος των προτάσεων για τον θύλακα μετά το τέλος του πολέμου, δήλωσαν αιγυπτιακές και περιφερειακές πηγές.
Σύμφωνα με τρεις περιφερειακές πηγές, το Ισραήλ συσχέτισε τα σχέδιά του με τους γείτονές του Αίγυπτο και Ιορδανία, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εξομάλυνσαν τις σχέσεις με το Ισραήλ το 2020.
Είπαν επίσης ότι η Σαουδική Αραβία, η οποία διέκοψε τη διαδικασία εξομάλυνσης με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, είχε ενημερωθεί.
Οι πηγές δεν ανέφεραν πώς έφτασαν οι πληροφορίες στο Ριάντ, το οποίο επίσημα δεν έχει άμεσους διαύλους επικοινωνίας με το Ισραήλ.
Ενημερώθηκε επίσης η Τουρκία, ανέφεραν οι πηγές.
Η πρωτοβουλία δεν υποδηλώνει επικείμενο τέλος στην επίθεση του Ισραήλ -η οποία επαναλήφθηκε την Παρασκευή μετά από επταήμερη εκεχειρία- αλλά δείχνει ότι το Ισραήλ απλώνεται πέρα από καθιερωμένους Άραβες μεσολαβητές, όπως η Αίγυπτος ή το Κατάρ, καθώς επιδιώκει να διαμορφώσει μια μεταπολεμική Γάζα.
Ερωτηθείς για τα σχέδια για μια ουδέτερη ζώνη, ο Ofir Falk, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, δήλωσε σχετικά στο Reuters: «Το σχέδιο είναι πιο λεπτομερές από αυτό. Βασίζεται σε μια διαδικασία τριών επιπέδων για την επόμενη ημέρα της Χαμάς».
Περιγράφοντας τη θέση της ισραηλινής κυβέρνησης, είπε ότι τα τρία επίπεδα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Hamas, την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και την αποριζοσπαστικοποίηση του θύλακα.
«Μια ουδέτερη ζώνη μπορεί να είναι μέρος της διαδικασίας αποστρατιωτικοποίησης», εξήγησε.
Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες όταν ρωτήθηκε εάν αυτά τα σχέδια είχαν συζητηθεί με διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών κρατών.
Λευκός Οίκος: Η Hamas φέρει την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών
Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε σήμερα τη Hamas για την αποτυχία να παραταθεί η ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, τονίζοντας ότι η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση δεν κατάφερε να παράσχει έναν κατάλογο των ομήρων, το οποίο θα καθιστούσε δυνατή την παράταση της παύσης.
«Εξαιτίας της Hamas τελείωσε αυτή η κατάπαυση», σημείωσε με νόημα ο John Kirby, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
«Η ευθύνη είναι της Hamas», επανέλαβε με έμφαση.
Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Kirby διόρθωσε επίσης τον προηγούμενο απολογισμό του σε σχέση με τον αριθμό των Αμερικανών ομήρων που έχει απελευθερώσει μέχρι στιγμής η Hamas από έξι σε τέσσερις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών