Υπάρχει σημαντική αλλαγή στους ρωσικούς σχεδιασμούς για την Ουκρανία το τελευταίο διάστημα και αποτυπώνεται στη ρητορική του Κρεμλίνου
Μετά το λάθος με την υπογραφή των Συμφωνιών του Minsk, τις οποίες το ΝΑΤΟ αξιοποίησε για να στρατιωτικοποιήσει την Ουκρανία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, η Μόσχα έχει αλλάξει την προσέγγισή της και έχει γίνει πολύ πιο αυστηρή στο ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας.
Πραγματικά είναι κοντόφθαλμοι, όσοι εκτιμούν πως η Ρωσία επιδιώκει μόνο εδαφικά κέρδη στο μέτωπο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Η Ρωσία απαιτεί μετ’ επιτάσεως εγγυήσεις ασφαλείας, καθώς πρόκειται για ένα κράτος που έχει δεχθεί αρκετές εισβολές από τη Δύση, επομένως το αίτημά της είναι ιστορικά δίκαιο.
Μέχρι τώρα ο σκοπός της στρατιωτικής επιχειρήσεως στην Ουκρανία ήταν η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της χώρας.
Ωστόσο έχει συντελεστεί μία ριζική αλλαγή, η οποία υποδηλώνεται από τη ρητορική της ρωσικής ηγεσίας το τελευταίο διάστημα και η οποία επιβάλλεται από την άρνηση της Δύσης να κατανοήσει το αίτημα της Μόσχας για ασφάλεια στα σύνορά της.
Πιο χαρακτηριστική από άλλες ήταν η τελευταία δήλωση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
«Η Ουκρανία δεν έχει μέλλον»
«Η Ουκρανία δεν έχει μέλλον» είπε ο Ρώσος ηγέτης οριστικοποιώντας τον τελικό στόχο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
«Στους Ουκρανούς τελειώνουν τα πάντα. Δεν έχουν πλέον τίποτα, ούτε ιδεολογία, ούτε βιομηχανία, ούτε οικονομικούς πόρους, τίποτα δικό τους δεν υπάρχει» είπε ο Putin σε συνομιλία του με στρατιωτικούς μετά την απονομή των μεταλλίων του Χρυσού Αστέρα στο Κρεμλίνο.
Μπορεί κανείς να διαφωνήσει εδώ με τον Putin για την ιδεολογία, καθώς η ουκρανική ηγεσία έχει και αυτή είναι αποστροφή για τη Ρωσία και κάθε τι ρωσικό.
Πιθανότατα, ο Putin εννοούσε την ιδεολογία της ενότητας των Ουκρανών - κάτι που δεν έχει η πολυεθνική Ουκρανία, όπου το 80% του πληθυσμού σκέφτεται ρωσικά.
Σύμφωνα με τον Putin, οι ουκρανικές αρχές «υπερέβησαν κάθε γραμμή», όταν ανακήρυξαν τους Ρώσους ως ξένο σώμα στη χώρα ως μη έχοντες ρωσική ταυτότητα.
Ο Ρώσος ηγέτης έχει δίκιο, η ουκρανική βιομηχανία έχει καταστραφεί.
«Η διαδικασία της κατάρρευσης ξεκίνησε αμέσως μετά την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
Η διαδικασία έγινε μη αναστρέψιμη αμέσως μετά την απώλεια της ρωσικής αγοράς.
Πριν από την ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν είχε κατασκευάσει ούτε ένα εργοστάσιο κατασκευής φυσιγγίων.
Η χώρα δεν έχει ούτε ναυπηγεία ούτε αεροσκάφη, δεν υπάρχει κατασκευή πυραύλων κλπ.
Τα ουκρανικά drones είτε εισάγονται είτε συναρμολογούνται από εισαγόμενα ανταλλακτικά», παρατηρεί η αναλύτρια γεωπολιτικών θεμάτων Lyuba Lulko.
Η ουκρανική ηγεσία ξεπουλά τα πάντα
Το Κίεβο είναι έτοιμο να πουλήσει τα πάντα, ακόμα και το σπουδαίο για καλλιέργειες μαύρο χώμα, που διαθέτει.
Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Vladimir Zelensky, Andriy Yermak, πέταξε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντηθεί με τη διοίκηση της BlackRock (την εταιρεία που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία της Ουκρανίας), όπου πρόσφερε «όλες τις στρατηγικές επιχειρήσεις και τη γη, εάν η εταιρεία ενισχύσει το καθεστώς με ένα νέο πακέτο στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας».
Οι προσπάθειες να εγκριθούν διάφορα σενάρια διευθέτησης συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένου εκείνου του κορεατικού μοντέλου, είναι άσκοπες – αντίθετα χρειάζονται άλλες λύσεις, δήλωσε στο Telegram η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova και τι υπονοεί;
Το τελικό σχέδιο: Η Ουκρανία τμήμα της Ρωσίας
Υπάρχει μόνο μία λύση που εγγυάται την ασφάλεια της Ρωσίας, λέει τώρα πίσω από τις γραμμές η Μόσχα.
Ποια είναι αυτή η λύση; Η Ουκρανία να αποτελέσει τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Αυτό λένε και οι Ρώσοι στρατιώτες τους Ουκρανούς αιχμαλώτους τους: «Ζήτω η Ουκρανία ως μέρος της Ρωσίας!»
«Αυτά δεν είναι μόνο λόγια – αυτή είναι η διάθεση των ανθρώπων που ο Putin δεν μπορεί να αγνοήσει.
Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που εγγυάται ότι δεν θα ξεσπάσει άλλος εμφύλιος πόλεμος: Η Ουκρανία να γίνει μέρος της Ρωσίας», επισημαίνει η Lulko.
Στα σύνορα του Lviv
Απαρατήρητη δεν πρέπει να περάσει και η δήλωση του αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev.
«Σύμφωνα με τον Biden, η νίκη πλέον είναι… η χώρα απλά να παραμείνει και να μην εξαφανιστεί από τον παγκόσμιο χάρτη.
Σύνορα και κυριαρχία δεν έχουν καμία σημασία πια.
Για παράδειγμα θα παραμείνει μέσα στα σύνορα του Lviv» τόνισε σε ανάρτηση του στο Telegram ο Medvedev, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα λόγια του Αμερικανού προέδρου ότι «η Ουκρανία σήμερα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της».«Παρακαλώ σημειώστε: απλά να υπερασπιστεί.
Και μόνο για σήμερα, όχι για αύριο.
Δεν υπάρχουν πια αντεπιθέσεις.
Δεν υπάρχει πρόοδος ανεξάρτητα με τις συνέπειες που αυτό μπορεί να σημαίνει.
Όπως για παράδειγμα, να υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας μέσα στα σύνορα της επαρχίας του Lviv με παλιά τανκ και με έναν μικρό αριθμό στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων» υποστηρίζει ο Medvedev.
Όπως λέει ο Medvedev, «ας αφήσουμε τα περί επιθετικότητας και προληπτικής απάντησης στις ενέργειες του ΝΑΤΟ στο μυαλό του γέρου…
Ένα άλλο ζήτημα είναι σημαντικό: αυτό που λέει «να τους συγκρατήσετε μόνοι σας» και όχι με τη βοήθεια των Συμμάχων και τις εγγυήσεις τους.
Επιπλέον, είναι αναπόφευκτο ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να συντρίβουν τους Νεοναζί».
Αγεφύρωτο έλλειμμα εμπιστοσύνης
To έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον φαίνεται να είναι πολύ μεγάλο μετά την 30ετή επιχείρηση «εξαπάτησης» της Δύσης, λέει ο Ρώσος ειδικός σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Dmitry Suslov και μέλος του Valdai Club.
Πρόκειται για έναν έγκριτο διεθνολόγο, που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύσης και ποιες αποφάσεις θα λάβει το Κρεμλίνο, όσον αφορά στα θέματα στρατηγικής.
Την παραδοχή του αρχιστράτηγου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Valery Zaluzhny στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης στις αρχές Νοεμβρίου ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας παραπαίει ακολούθησε μια σειρά από αναφορές σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης για δυτικούς αξιωματούχους που θίγουν το θέμα των ειρηνευτικών συνομιλιών, ακόμη και «πιέζουν» τον Volodymyr Zelensky να κάνει μια συμφωνία.
Ο Ρώσος ειδικός, εξάλλου, τοποθετείται στο θέμα των διαπραγματεύσεων που έχει εγείρει η Ουάσινγκτον προσφάτως.
«Οι αντικειμενικοί λόγοι για το ενδιαφέρον της Δύσης για ειρηνευτικές συνομιλίες υπάρχουν, επειδή ο συσχετισμός των δυνάμεων στην ουκρανική σύγκρουση μετατοπίζεται προς όφελος της Ρωσίας, έχει ήδη μετατοπιστεί υπέρ της Ρωσίας.
Και νομίζω ότι η ρωσική υπεροχή σε όλες τις πτυχές στο μέτωπο θα συνεχίσει να αυξάνεται – όσον αφορά στον αριθμό των στρατιωτών… στα όπλα και στα πυρομαχικά, στην ικανότητα παράδοσης και προμήθειας αυτών των όπλων και πυρομαχικών στο μέτωπο, συμπεριλαμβανομένων των νεότερων χαρακτηριστικών του σύγχρονου πολέμου όπως drones και ηλεκτρονικός πόλεμος.
Έτσι, η Ρωσία θα συνεχίσει να ενισχύει το πλεονέκτημά της και με την πάροδο του χρόνου, αυτό το ρωσικό πλεονέκτημα αναπόφευκτα θα μεταφραστεί σε μεγάλες επιτυχίες στο μέτωπο», εξήγησε ο Suslov.
Oι αμερικανικές ελίτ και οι γεωπολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ, το συνειδητοποιούν και εκεί οφείλονται οι ξαφνικές εκκλήσεις για ανακωχή, κάποιου τύπου διπλωματική διευθέτηση ή τουλάχιστον πάγωμα της σύγκρουσης.
«Αλλά από τη ρωσική σκοπιά, δεν βλέπουμε ετοιμότητα για σοβαρές συζητήσεις από την κυβέρνηση Biden.
Το πιθανότερο είναι ότι θέλει, όπως λένε οι Αμερικάνοι, να κυλήσει ο χρόνος μέχρι τις εκλογές και μετά να σκεφτεί τι θα ακολουθήσει», είπε ο Ρώσος ειδικός.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών