Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ώρα μηδέν για την Αργεντινή: Το ΔΝΤ συναντά τον «El Loco», Javier Milei - Στις διαπραγματεύσεις και το αλυσοπρίονο…

Ώρα μηδέν για την Αργεντινή: Το ΔΝΤ συναντά τον «El Loco», Javier Milei - Στις διαπραγματεύσεις και το αλυσοπρίονο…
Το Ταμείο θα ζητήσει ένα σχέδιο με «δάκρυα και αίμα» από μια ήδη αποδυναμωμένη χώρα
Σε μίνι Σύνοδο Κορυφής στις 5 Ιανουαρίου 2023 παρέστη ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Javier Milei…
Πολλά μέσα ενημέρωσης σχολίασαν δηκτικά πως δεν πρόκειται να δώσει το «παρών» μόνος του, αλλά υποστηριζόταν και από το «Αλυσοπρίονό» του.
Ο λόγος για τη συνάντηση που είχε με το τεχνικό επιτελείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία πραγματοποιήθηκε ακριβώς την ημέρα που η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 27% και το κρέας, βασικό τρόφιμο στην Αργεντινή, υπόκειται σε ποσοστώσεις μετά την απελευθέρωση των εξαγωγών.
Έτσι, μετά τα σόου, τις κραυγές «Viva la libertad, αγάπη μου!», τις ύβρεις κατά του Πάπα, ήλθε η ώρα της αλήθειας.
Η αποστολή του ΔΝΤ στο Μπουένος Άιρες θα διαπραγματευτεί τους όρους πληρωμής της επόμενης δόσης δανείου, συνολικού ύψους 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων - εκτός από το πρόγραμμα μακροοικονομικής αναδιοργάνωσης.
Ο υπουργός Οικονομίας Luis Caputo και ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Nicolas Posse ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η πληρωμή των δύο δόσεων της πίστωσης Extended Fund Facility που λήγει τον Ιανουάριο, ύψους 1,9 δισ. δολαρίων, καθώς και οι κύριοι στόχοι του πακέτου μεταρρυθμίσεων που παρουσιάστηκε στη Βουλή της Αργεντινής.
Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε μια ανταλλαγή χρέους προς τις τράπεζες της χώρας που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 71 δισ. δολάρια για έντοκα γραμμάτια πέσο που λήγουν το 2024.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Αργεντινή θα εκδώσει νέα ομόλογα σε πέσο τον Φεβρουάριο για να τα ανταλλάξει με τίτλους που λήγουν το 2024.

Χρέος που «κληροδότησε» ο Mauricio Macri

Παρότι προσπαθεί να καταλάβει πώς το φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεών του θα μπορέσει να ξεπεράσει την πιο δύσκολη δοκιμασία, την έγκρισή του από ένα κοινοβούλιο στο οποίο η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία, ο Javier Milei ετοιμάζεται να διαπραγματευτεί νέους όρους με το Ταμείο για να εξυπηρετήσει ένα χρέος δισεκατομμυρίων δολαρίων, που κληρονομήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση του Mauricio Macri.
Η εκτελεστική εξουσία εγγυάται διάλογο και άνοιγμα προς «όλους εκείνους» που σκοπεύουν να υποστηρίξουν τη μεταρρυθμιστική πορεία.
Μάλιστα λαμβάνει ήδη τα πρώτα θετικά σημάδια από άλλες δυνάμεις.
Το κρίσιμο σημείο είναι ο κοινωνικός αντίκτυπος των πρώτων μέτρων οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση.
Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, κυρίως λόγω της αρχικής χαλάρωσης των ελέγχων στη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται (σήμερα βρίσκεται στο 140%). Ταυτόχρονα, τα δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας της τελευταίας κυβέρνησης θα μειωθούν δραστικά.
Ένα πρώτο κρας τεστ θα υπάρξει στις 24 Ιανουαρίου, με τη γενική απεργία που έχει προκηρύξει η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGT).

Υπαναχώρηση για τα BRICS

Εν τω μεταξύ, μια άλλη ανατρεπτική κίνηση του Milei ήταν η άρνησή του να ενταχθεί στα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).
Την 1η Ιανουαρίου θα έπρεπε να είχε επισημοποιήσει την είσοδο του Μπουένος Άιρες στην οικονομική συμμαχία, αλλά ο Αργεντινός ηγέτης έγραψε μια επιστολή σε όλους τους αρχηγούς κρατών του μπλοκ υπογραμμίζοντας τη διαφορά προσέγγισης στα «θέματα εξωτερικής πολιτικής» σε σύγκριση με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου της Αργεντινής, Alberto Fernandes.
Πιστή στις «δυτικές» δυνάμεις, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ πρώτα και κύρια, η Αργεντινή του Milei δεν θεωρεί «πρέπιν» να ενταχθεί σε μια Ομάδα που θεωρείται πολύ ευαίσθητη σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα του κινεζικού «κομμουνιστικού καθεστώτος».
Η Αργεντινή είχε προσκληθεί να ενταχθεί στο μπλοκ -μαζί με την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- στο τέλος της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο.
Το πρώτο «πρόβλημα» του Milei προέρχεται από δύο ομοσπονδιακά δικαστήρια της Αργεντινής, τα οποία έχουν δεχθεί πολλές προσφυγές περί αντισυνταγματικότητας κατά του μεγάλου διατάγματος της κυβέρνησης για την απορρύθμιση και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Την εκδίκασή τους έχουν αναλάβει Εργατικό Δικαστήριο που δέχθηκε τα αιτήματα του κύριου σωματείου CGT κατά της απορρύθμισης των συμβάσεων και ένα Ομοσπονδιακό Δικαστήριο που δέχθηκε μια γενική προσφυγή για αντισυνταγματικότητα που υπέβαλε δημοτικός υπάλληλος.
Η συνταγματικότητα του άνω των 300 άρθρων διατάγματος που παρουσίασε ο Milei πριν από τα Χριστούγεννα, και το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 29 Δεκεμβρίου, θα εξεταστεί επίσης από το Ανώτατο Δικαστήριο - αλλά μόνο μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές του Φεβρουαρίου.
Εν τω μεταξύ, όλες οι νομικές πράξεις του διατάγματος θα παραμείνουν σε ισχύ ακόμη και σε περίπτωση μελλοντικής κρίσης αντισυνταγματικότητας.

Δεν κάνει πίσω…

Υπενθυμίζεται πως ο Javier Milei καταργεί ή τροποποιεί 30 νόμους: από νόμους που υποχρεώνουν τους λιανοπωλητές τροφίμων να διαθέτουν τουλάχιστον πέντε διαφορετικές μάρκες μπισκότων και να αφιερώνουν το 5% κάθε διαδρόμου σε προϊόντα από «οικογενειακές, αγροτικές ή αυτόχθονες φάρμες έως άλλους, πολύ πιο σημαντικούς.
Επίσης, άνοιξε την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση των 33 κρατικών εταιρειών.
Βάσει άλλης αλλαγής, ανοίγει η αγορά, προς όφελος του ανταγωνισμού, σε κλάδους και τομείς που μέχρι πρότινος προστατεύονταν.
Στο πακέτο των 83 σελίδων βρίσκεται μια ρήτρα που θα μπορούσε επίσης να θέσει τα θεμέλια για τη δολαριοποίηση της οικονομίας.
Ορίζει ότι οι συμβατικές υποχρεώσεις και τα χρέη μπορούν να εκφράζονται και να διακανονίζονται σε ξένο νόμισμα - ακόμη και αν δεν είναι νόμιμο χρήμα στην Αργεντινή.
Το προεδρικό διάταγμα περιέχει πολλά άλλες προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένων της επιλογής γενόσημων φαρμάκων έναντι επώνυμων φαρμάκων και σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.
Οι αποζημιώσεις επί απολύσεων καταργούνται και αντικαθίστανται από επιδόματα ανεργίας, τα οποία μειώνονται.
Επίσης, οι εργαζόμενοι μπορούν να απολυθούν εάν συμμετέχουν σε απεργίες που εμποδίζουν την είσοδο ή την έξοδο ανθρώπων ή αγαθών από τον χώρο εργασίας, ενώ εργαζόμενοι σε «βασικούς» τομείς, συμπεριλαμβανομένων της υγείας και της εκπαίδευσης, είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν το 75% των υπηρεσιών ακόμη και αν απεργούν.
Επιπλέον, το προεδρικό διάταγμα αποδυναμώνει τη δύναμη των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Για παράδειγμα, τα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων καταβάλλουν επί του παρόντος μέρος των ασφαλίστρων για την υγεία σε ταμείο κοινωνικής ασφάλισης που διοικείται από το σωματείο.
Το μέτρο τερματίζει τη συμμετοχή των συνδικάτων.
Ωστόσο, ο κ. Milei έχει επισημάνει ότι δεν σκοπεύει να σταματήσει εδώ.
Το επόμενο πρωί, είπε «Σας προειδοποιώ ότι έρχονται περισσότερα».
Όπως έχει επισημάνει, η κυβέρνησή του θέλει να άρει τους ελέγχους κεφαλαίων μέσα σε λίγους μήνες.
Η κυβέρνησή του θέλει επίσης να εισαγάγει ένα νομοσχέδιο για τη συρρίκνωση του μεγέθους του κράτους.

Ασυνήθιστη φιγούρα

Ο Milei είναι μια ασυνήθιστη φιγούρα για τη Λατινική Αμερική λόγω των πεποιθήσεών του.
Ωστόσο, είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης κατά του κατεστημένου.
Πολιτικοί που αψηφούν το status quo έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια την εξουσία σε όλη την περιοχή της Λατινικής Αμερικής.
Ωστόσο, η ικανότητά τους να προωθήσουν τις απαιτούμενες αλλαγές κρίνεται.
Μεταρρυθμιστές όπως ο Gabriel Boric στη Χιλή ή ο Gustavo Petro στην Κολομβία έχουν δει τα σχέδιά τους να κολλάνε στο Κογκρέσο.
Ο κ. Milei φαίνεται όλα αυτά να τα έχει λάβει υπόψη και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το πολιτικό του κεφάλαιο από νωρίς για να προωθήσει ριζικές αλλαγές.
«Μπορεί να έχει τέσσερις ή πέντε μήνες μήνα του μέλιτος», λέει ο Ignacio Labaqui της Medley Global Advisors, μιας εταιρείας συμβούλων.
Αλλά εάν ο πρόεδρος θέλει να είναι επιτυχημένος μακροπρόθεσμα, θα χρειαστεί να συνεργαστεί με το Κογκρέσο.
Ποιος ξέρει πώς θα τελειώσει η διαμάχη ανάμεσα στον El Loco (τον τρελό), τον πρόεδρο με το αλυσοπρίονο και τον άφθαρτο αργεντίνικο περονισμό.
Ο Borjes γράφει στο Aleph: «Η τροποποίηση του παρελθόντος δεν τροποποιεί ένα μεμονωμένο γεγονός.
Ακυρώνει τις συνέπειές του, που τείνουν να είναι άπειρες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης