Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι γεωτρήσεις πετρελαίου της Ρωσίας κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και το 2023, άλλη μία απόδειξη της ανθεκτικότητας της χώρας στις δυτικές κυρώσεις.
Η έκρηξη της εξορυκτικής δραστηριότητας πετρελαίου της χώρας ήρθε παράλληλα με την ανάκαμψη τόσο σε όγκο όσο και σε αξία των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου, που αντανακλά έντονα τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων της Ρωσίας αποτέλεσε μια κρίσιμη πηγή κεφαλαίων για τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, που από τον ερχόμενο μήνα εισέρχεται στον τρίτο χρόνο.
«Η Ρωσία είναι ουσιαστικά πιο ανεξάρτητη στις υπηρεσίες προσφοράς πετρελαίου της από ό, τι γενικά εκτιμάται», δήλωσε ο Ronald Smith, αναλυτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές BCS που εδρεύει στη Μόσχα.
Γεωτρήσεις - ρεκόρ
Κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2023, η Ρωσία πραγματοποίησε γεωτρήσεις παραγωγής πετρελαίου συνολικού βάθους 28.100 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τα στοιχεία της βιομηχανίας που παρατηρήθηκε από το Bloomberg.
Εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί η χώρα θα καταρρίψει το ρεκόρ του προηγούμενο έτους που ήταν το υψηλότερο στη μετασοβιετική εποχή.
Ο φρενήρης ρυθμός των γεωτρήσεων πετρελαίου – εν μέσω αρκετά στατικής παραγωγής – προσφέρει επίσης μια ένδειξη ορισμένων μακροπρόθεσμων προβλημάτων που ενδέχεται να δημιουργούνται για τον πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας ως αποτέλεσμα της διεθνούς απομόνωσης της Μόσχας.
Η βιομηχανία εργάζεται σκληρότερα για να διατηρήσει την παραγωγή από τις παλαιότερες πετρελαιοπηγές της, ενώ νέα έργα που θα διατηρούσαν την παραγωγή τις επόμενες δεκαετίες πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της χώρας.
Για το 2023 στο σύνολό της, οι γεωτρήσεις παραγωγής της Ρωσίας είχαν οριστεί στα ύψος ρεκόρ των 30.000 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας πληροφοριών Kpler και του συμβούλου Yakov & Partners της Μόσχας.
Η αύξηση αυτή έρχεται παρά την πίεση των δυτικών χωρών στην ενεργειακή βιομηχανία της χώρας, η οποία αποτελεί βασική πηγή κεφαλαίων για τον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.
Ο τομέας αποτελεί στόχο κυρώσεων που κυμαίνονται από απαγορεύσεις εισαγωγής και ανώτατα όρια τιμών, έως απαγορεύσεις σχετικά με την εξαγωγή τεχνολογίας.
Πέρυσι, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δεκάδες εταιρείες που παράγουν εξοπλισμό γεώτρησης και αναπτύσσουν νέες τεχνικές παραγωγής, με στόχο «να περιορίσουν τις μελλοντικές εξορυκτικές δυνατότητες της Ρωσίας».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022 επέβαλε «περιορισμό των εξαγωγών στον εξοπλισμό, την τεχνολογία και τις υπηρεσίες για τη βιομηχανία ενέργειας στη Ρωσία».
Δύο από τους μεγαλύτερους παρόχους πετρελαίου παγκοσμίως-η Halliburton Co. και η Baker Hughes Co. – πούλησαν τις ρωσικές μονάδες τους και αποσύρθηκαν από τη ρωσική αγορά.
Δύο ακόμη γίγαντες, η SLB και η Weatherford International, δήλωσαν ότι συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα σύμφωνα με τις κυρώσεις.
www.bankingnews.gr
Ρωσία: «Έκρηξη» στις γεωτρήσεις πετρελαίου - Παταγώδης η αποτυχία των δυτικών κυρώσεων
Παταγώδης η αποτυχία των δυτικών κυρώσεων κατά του ρωσικού πετρελαίου
H «έκρηξη» στις γεωτρήσεις πετρελαίου αποδεικνύει την ανθεκτικότητα της Ρωσίας και την παταγώδη αποτυχία των δυτικών κυρώσεων, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Σχόλια αναγνωστών